Ny Ixus med 5x zoom og linseskift

Ny Ixus med 5x zoom og linseskift

Canon har lansert tre nye Ixus-kameraer. Alle har optisk bildestabilisator med linseskift.

Bildestabilisering er blitt den store gjengangeren i kameralanseringene denne vinteren, og alle de tre nye kompakte Digital Ixus-kameraene som Canon nå lanserer, har optisk bildestabilisering med linseskift.

Canon Digital Ixus 970 IS har et 5x zoomobjektiv og kan skilte med oppløsning på 10 megapiksler.

De to andre nykommerne har også 10 megapikslers oppløsning, men er utstyrt med et mer tradisjonelt 3x zoomobjektiv.

Canon Digital Ixus 90 IS har et litt robust og kraftig utseende, mens Canon Digital Ixus 85 IS er slankere og mer minimalistisk.

Keramiske kuler

Canons løsning for optisk bildestabilisering med linseskift går ut på at det bevegelige linseelementet i objektivet hviler på ørsmå keramiske kuler som reduserer friksjonen når linseelementets posisjon endres.

LES OGSÅ: - EOS 450D en kraftig forbedring

Kjernen i systemet er et vibrasjonsgyroskop som registrerer at objektivet vipper når man skjelver litt på hånden. Disse signalene, 8000 i sekundet, prosesseres av en bildestabilisatorkontroll med en databrikke som skiller mellom håndens rystelser og ønskede kamerabevegelser.

Disse signalene sendes til IS-enheten som beveger et av linseelementene tilsvarende for å avlede lysstrålene og utjevne rystelsen.

Alle de nye Ixus-kameraene fra Canon har forøvrig forbedret autofokusfunksjon. Den er nå effektiv under lysforhold som er cirka ett trinn mørkere enn det som var mulig med tidligere modeller.

LES OGSÅ: Slik kjøper du digitalkamera

Stikkord for Ixus 970 IS er 5x zoom, 2,5-tommers lcd-skjerm, bevegelsesgjenkjenning og ansiktsgjenkjenning samt 18 opptaksprogram. Overflaten har to fargenyanser i matt sølv og blank metallic.

Veildende pris ligger på cirka 3350 kroner inklusive mva., og kameraet kommer i salg i april.

Canon Digital Ixus 90 IS.

90 IS og 85 IS

Med Ixus-familien har Canon vist at selskapet er dyktig på design, og nettopp design har stått i fokus i utviklingen av de nye modellene også, fremgår det av Canons pressemelding: - De nye modellene er konstruert med tanke på å tilby individuelt særpreg, med to unike Digital IXUS designretninger. Digital IXUS 90 IS viderefører geometrien i Digital IXUS 75 og gir det en ny form for spenst og robusthet, heter det.

Canon Digital Ixus 90 IS har fått en veiledende pris på cirka 2900 kroner, og modellen kan ventes i fotobutikkene i løpet av april.

Også dette kameraet har optisk bildestabilisator med linseskift. Det utmerker seg med en lcd-skjerm på tre tommer med et belegg som ifølge Canon skal motvirke skinn og reflekser.

Canon Digital Ixus 85 IS.

Canon Digital Ixus 85 IS har litt annerledes design, men ellers er kameraet teknisk sett ganske likt 90 IS, og lcd-skjermen er på 2,5 tommer.

Men i motsetning til 90 IS har 85 IS fått optisk søker, altså gjennomsiktssøker.

Med slik søker er det lettere å holde kontroll på motivet når man fotograferer i sterkt sollys. Forøvrig kommer også Ixus 85 IS i salg i april. Den veiledende prisen er satt til cirka 2700 kroner.

Les om:

Foto/video