Ny Lightroom-beta ute

Ny Lightroom-beta ute

Adobe har lagt ut den andre betaversjonen av Photoshop Lightroom 3.

Adobe har sluppet Photoshop Lightroom 3 beta 2, altså en oppdatert versjon av betautgaven som ble lagt ut i november i fjor.

Selskapet kaller Lightroom for et digitalt mørkerom og en effektiv fotoassistent, og programmet er ifølge Adobe myntet på seriøse amatørfotografer og profesjonelle fotografer.

LES OGSÅ:

Photoshop - deilig, men farlig

Lightroom inneholder grunnleggende bildebehandlingsmuligheter, men er først og fremst bygd for å organisere store bildemengder, inkludert RAW-opptak, og for raskt og effektivt å finne frem i bildematerialet, blant annet med tanke på presentasjoner overfor kunder.

350 000 nedlastinger

Den første betautgaven av Lightroom 3 er lastet ned av over 350 000 personer – Adobe betegner dem alle som fotografer.

Disse tidlige brukerne har gitt innspill som har bidratt til flere nye funksjoner og vesentlig forbedret ytelse i beta 2-versjonen, melder Adobe.

LES OGSÅ:

Slik kalibrerer du lcd-skjermen

Blant de nye funksjonene er støtte for direktekobling til pc-er for enkelte kameramodeller fra Nikon og Canon. Det vil si at man kan styre selve fotograferingen fra Lightroom, noe som særlig er nyttig i en del typer studioopptak.

I tillegg er det blitt mulig å importere og håndtere videofiler fra digitale systemkameraer. Dette er en forbedring som også Apple er kommet med i sitt konkurrerende program på Mac-plattformen, Aperture 3. Adobe Lightroom fungerer vel å merke både på Windows-pc-er og Mac-er.

I beta 2 av Lightroom 3 har Adobe også forbedret programmets arkitektur og fått opp hastigheten på filoverføringen.

Bedre støyreduksjon

En annen nyhet er støyredusering basert på luminans, som kompletterer de funksjonene for fargestøyredusering som allerede var tilgjengelig i den første betaversjonen og som hjelper fotografen til å oppnå meget god bildekvalitet tross høye ISO-verdier. Som kjent har støynivået i bildene lett for å øke betraktelig når man setter opp ISO-verdien i dårlig lys.

Den første betaversjonen av Lightroom 3 kommer til å slutte å fungere ved utgangen av april, og den andre betaen, som er lansert nå, vil fungere frem til 30. juni.

Om Adobe innen den tid kommer til å lansere den endelige utgaven av Lightroom 3 eller ytterligere en beta, gjenstår å se.

LES OGSÅ:

Adobe tester nytt oppdateringsverktøy

Dagens kommersielle utgave av Lightroom, Photoshop Lightroom 2, koster 2937 kroner inklusive mva. i Adobes nettbutikk.

Ligthroom 3 beta 2 kan lastes ned gratis her .

Les om:

Foto/video