Ny Lightroom retter objektiv-feil

Ny Lightroom retter objektiv-feil

Adobe Photoshop Lightroom 3 kan automatisk korrigere feil i bildene dine forårsaket av objektiv-feil.

Alle objektiver, også de dyreste, er belemret med feil, for ethvert objektiv er et resultat av kompromisser. Resultatet er fargefeil, vignettering, perspektivforvrengning og en rekke andre feil. Adobe Photoshop Lightroom 3 gjenkjenner et stort antall objektiver via bildefilenes metadata og kan korrigere feilene automatisk. Eller du kan gjøre endringene selv.

LES OGSÅ:

Adobe har lansert CS5

Programmet kan også enkelt rette opp perspektivfeil i bildene. De som har brukt projektor, er kjent med Keystone-korrigering for å rette opp perspektivet når projektoren rettes skrått mot lerretet. Lightroom 3 har fått en tilsvarende funksjon for bilder tatt med kameraet holdt på skrå.

Hybrid-program

Lightroom er et hybridprogram, en slags mellomting mellom et bildealbum – eller bildedatabase, om du vil – og et bildebehandlingsprogram. Programmet er bygd for å håndtere store bildesamlinger og brukes flittig av både profesjonelle fotografer og fotoentusiaster som vil ha orden i bildesamlingen sin.

Samtidig byr programmet på grunnleggende bildebehandling. Selv om programmet etter hvert har fått Photoshop med som en del av navnet – til å begynne med het det bare Adobe Lightroom – er det egentlig ingen erstatning for «ordentlige» Photoshop. For eksempel kan man ikke jobbe med lagdeling, som er en nøkkelfunksjon hos Photoshop. Bildebehandlingen i Lightroom er stort sett begrenset til endringer som berører hele bildet – gjøre det lysere, mørkere, endre fargetonen i hele bildet, skarpe opp bildet og så videre.

Dessuten er det lagt vekt på at det skal gå raskt og lett å presentere bildene. Tanken er at fotografen kjapt skal kunne vise de beste bildene til kunden, som bestemmer seg for hvilke bilder det er aktuelt å jobbe videre med, noe som for manges vedkommende vil skje i Photoshop. Likevel finnes det en del brukere, særlig blant amatørfotografene, som vil være fornøyd med det de får til i Photoshop Lightroom.

Gjør bildene gamle

I tillegg til objektiv- og perspektivkorrigering har Lightroom 3 også det som kan kalle det motsatte. Hvis du vil at noen av bildene dine skal se ut som om de ble tatt med et godt, gammeldags filmbasert fotoapparat, kan du benytte videreutviklingen av vignetteringsfunksjonen, som her altså går ut på å tilføre vignettering – mørke hjørner som illuderer objektiv med kraftig vignetteringsfeil.

LES OGSÅ:

Nytt Adobe-jubileum

Dessuten kan du legge til – og ikke bare fjerne – korn i bildet for at det skal se ut til å være tatt under dårligere lysforhold enn det egentlig ble. Men merk at programmet også har nye algoritmer for å fjerne bildestøy og øke skarpheten på bilder tatt på høy ISO-innstilling.

Raskere bildehåndtering

Lightroom 3 er generelt blitt raskere enn forgjengeren, blant annet med raskere import og eksport, ifølge Adobe. Plassering og organisering av bildefilene er blitt mer oversiktlig, og det er blitt enklere å legge ut bilder på nettet.

Programmet byr også på nye layout-mulighet for å lage utskrifter med mange bilder i forskjellig format og størrelse.

I tillegg kan programmet umiddelbart vise bilder tatt med et tilkoblet kamera – 26 kameraer fra Nikon og Canon er sertifisert og flere vil komme til etter hvert.

LES OGSÅ:

TEST: Aperture 3 - Aperture er blitt voksen

Forgjengeren, Lightroom 2.0, koster 2 937 kroner inklusive mva. i Adobes nettbutikk. 3.0-versjonen vil koste omtrent samme, rundt 3 000 kroner. Oppgraderingsprisen på 2.0-versjonen er 1162 kroner. Her har det blitt kuttet i prisen, og oppgradering til 3.0 vil koste rundt 800 kroner.

Apples Lightroom-utfordrer, Aperture 3, koster til sammenligning bare 1690 kroner, og oppdateringsprisen er 849 kroner. Riktignok gjelder utfordringen bare på Mac-plattformen, siden Aperture ikke finnes for Windows, men det er altså en ganske oppsiktsvekkende prisforskjell på to programmer som i stor grad gjør det samme og som tidligere har ligget ganske likt i pris. Funksjonsmessig ser de to programmene ut til å følge hverandre ganske godt. Aperture 3, som ble lansert i vår, tok igjen mye av forspranget som Lightroom 2 hadde over Aperture 2 og la på en del nytt, blant annet effektiv ansiktsgjenkjenning og geotagging, samt pensler som kan brukes på utvalgte deler av bildet. Aperture 3 kom også med en forbedret og avansert lysbildefunksjon, som Lightroom 3 følger opp nå.

De som har kjørt den åpne betautgaven av Lightroom 3 må være forberedt på at den slutter å fungere 30. juni.

LES OGSÅ:

Adobe fortsetter Flash-kampanjen mot Apple

PC World er nå i ferd med å teste ut de nye funksjonene i Lightroom 3.

Les om:

Foto/video