Ny strategi fra Apple

Ny strategi fra Apple

Med Apple TV har selskapet lagt seg på en ny salgsstrategi.

For mens Apple, ifølge analyseselskapet Isuppli, har en fortjenestemargin på rundt 40 til 50 prosent på de fleste av sine produkter, som for eksempel Ipod, har de valgt en helt annen strategi for sin nye medieboks Apple TV.

LES OGSÅ: Full rulle med Apple TV

Isuppli har åpnet opp en Apple TV og tatt en titt på hva som befinner seg under skallet, så beregnet de seg frem til omtrent hvor mye det koster selskapet å lage en Apple TV. Ekspertene hos Isuppli har regnet ut at Apple selger sin nye medieboks med rundt 20 prosent bruttomargin.

De regnet seg frem til at Apple TV koster omtrent 240 dollar å lage, mens den selges ut for 299 dollar. På toppen av disse 240 dollarene til selve produksjonen, kommer utgifter til blant annet markedsføring, innpakning, kabler og logistikk.

Proppfull av gammel maskinvare

Ifølge Isuppli koster prosessoren i Apple TV, en gammel 1GHz Pentium M, rundt 40 dollar, mens brikkesettet koster rundt 28 dollar. Boksen er også utstyrt med en Geforce Go 7300 fra Nvidia, som koster rundt 15 dollar. På toppen av det kommer utgifter til harddisk og andre relativt standardiserte deler.

Den nye strategien Apple har lagt seg på, tyder på at de heller satser på å kapre markedsandeler enn god inntjening. Dette er samme strategi som brukes av konsollprodusenter, selv om de gjerne gjør det enda mer ekstremt, og taper penger per solgte konsoll.

Ute etter å styrke Itunes?

Spørsmålet er hvorfor Apple velger å satse såpass hardt på et produkt de tjener lite penger på. Isuppli mener motivet er å styrke sin posisjon i markedet for salg av nedlastbar underholdning, i første omgang via Itunes.

Ifølge beregninger vil Apple selge rundt en million Apple TV-enheter i 2007, og rundt 1,4 millioner i 2008. Det er langt over antallet tilsvarende enheter andre selskaper klarer å selge i løpet av et år. Isuppli-sjef Mark Kirstein sier at ingen så langt har funnet frem til den hemmelige formelen for å lykkes med et slikt produkt.

- Men om det er noen som er i stand til å finne frem til den, så er det Apple, avslutter Kirstein.

Les mer om Isuppli her.

LES OGSÅ: Ti ting vi hater med Apple

Les om:

Foto/video