Ny superzoom fra Sony

Ny superzoom fra Sony

Sony er på banen med et nytt kompakt «superzoom-kamera» med 10x optisk zoom.

Sony Cyber-shot H10 er lite nok til å få plass i en jakkelomme når det er skrudd av, men når man slår det på, kommer det frem et kraftig Carl Zeiss-objektiv med 10x optisk zoom med et brennviddeomfang som tilsvarer 38-380 mm omregnet til 35-mm filmbasert kamera.

Kameraet etterfølger Cyber-shot H3, som ble lansert i fjor høst, og det skiller seg fra de fleste tidligere superzoom-kompaktene ved at det ikke har noen elektronisk søker.

Bildene må komponeres på lcd-skjermen bak på kameraet, hvilket betyr at man ikke kan holde armene inn mot kroppen når man fotograferer.

På kameraer med kraftig telezoomfunksjon strider det mot alle tidligere gode råd om hvordan man sikrer seg stødige opptak i telemodus.

LES OGSÅ: Ny Sony-speilrefleks

Sony prøver å kompensere for dette med sin såkalte «Double Anti Blur»-løsning. Kjernen i systemet er Sonys optiske bildestabiliseringsløsning kalt Super SteadyShot, som kombineres med bruk av høyere lysfølsomhet, med ISO-verdier opp til ISO 3200.

Kraftig blits

Forøvrig har kameraet en innebygd blits som ifølge Sony kan lyse opp personer hele 14 meter unna. Dette er lang blitsavstand for en innebygd blits i et kompakt kamera, men forutsetningen er vel å merke at man har kameraet innstilt på vidvinkelmodus og med ISO 3200. Det gjenstår å se hvor kornete bildene blir med så høy ISO-verdi.

Den nye H10-modellen har fått større lcd-skjerm enn forgjengeren, opp fra to og en halv til tre tommers størrelse, målt diagonalt. På skjermen kan man vise lysbildeshow med musikkakkompagnement.

Rask ansiktsgjenkjenning

For øvrig har kameraet ansiktsgjenkjenning drevet av Sonys signalprosessor Bionz, som kan gjenkjenne og fokusere på opptil åtte ansikter om gangen. Ansiktsgjenkjenningen styrer både autofokus og eksponering.

Les også: Slik kjøper du digitalkamera

Sony legger dessuten stor vekt på at kameraet skal være dyktig til å fryse objekter i bevegelse, og at det derfor er velegnet til sportslige aktiviteter. Blant de forhåndsprogrammerte opptaksmodiene finner vi en som heter Sports Shooting.

Sony Cyber-shot H10 kan bygges ut med et utvalg av vidvinkel- og telefoto-konverteringslinser, i tillegg til filtre, batterier, reiseladere, sportspakker og vesker.

Som hos en del av konkurrentene byr også Sony på et visst nivå av bildebehandling internt i kameraet. H10 har en modus som Sony kaller D-Range Optimiser (DRO). Funksjonen benyttes særlig på bilder med høy kontrast, kraftige skygger og mye baklys. DRO sørger for at skyggeområdene kommer tydeligere frem uten at høylysområdene brenner helt ut i hvitt.

Kameraet har også en del innbygde redigeringsfunksjoner, blant annet redusering av røde øyne, uten behov for pc eller tilrettelagt programvare.

Cyber-shot H10 vil være tilgjengelig i Europa i slutten av mars. Prisen er ikke fastsatt ennå.

Mer informasjon hos Sony .

Foto/video