OVERVÅKER: Ny kamerateknologi sikrer at selv aktive vulkaner kan overvåkes i 24 timer i døgnet uten at menneskeliv settes i fare. (Pressefoto: Mobotix)

Ny teknologi holder øye med naturkrefter

Kameraer skal brukes til å overvåke aktive vulkaner og andre naturkrefter på Island.

Publisert Sist oppdatert

Programvareselskapet Mobotix har levert kameraer til bruk i beredskapen på Island, hvor teknologien nå brukes til å overvåke aktive vulkaner og andre fjerne områder, står det i en pressemelding fra Mobotix.

 De desentraliserte kamerasystemene til Mobotix skal sikre at selv aktive vulkaner kan overvåkes 24 timer i døgnet uten at menneskeliv settes i fare.

Med få års mellomrom blir Island rammet av store vulkanutbrudd, som i 2010, da Eyjafjallajökull sendte askeskyer over Europa og forstyrret flytrafikken.

Bare i løpet av det året ble 1000 mennesker evakuert i forbindelse med to store utbrudd. 

Overvåker 

Det islandske Department of Civil Protection and Emergency Management holder oppsyn med naturens krefter i store, øde områder, og har som oppgave å beskytte landets befolkning mot den voldsomme aktiviteten som lurer under bakken.

Ettersom det er umulig å utstasjonere medarbeidere i alle landets avkroker, har beredskapsledelsen nå montert kameraer ved den største isbreen i Europa og på andre utilgjengelige steder.

Den nyeste teknologien fra Mobotix skal sørge for at selv aktive vulkaner kan overvåkes døgnet rundt uten at menneskeliv settes i fare.

Med AllroundMono- og DualDome-kameraer kan beredskapsledelsen nå holde utkikk etter tegn som tyder på geotermisk aktivitet.

-Vår oppgave er å overvåke trusler fra naturen, som plutselige oversvømmelser og vulkanutbrudd. Farlige hendelser i naturen skjer ofte i svært avsidesliggende områder, og det kan være vanskelig å få elektrisitet til kameraene, forklarer Björn Oddson, som er geofysiker og prosjektleder.

Derfor har det vært svært avgjørende for myndighetene at de monterte kameraene har lavt strømforbruk.

Oppfyller ekstreme krav

Securitas Island har anbefalt to kameraer, Mobotix AllroundMono og DualDome, som begge kan hanskes med de ekstreme utfordringene i den islandske naturen, står det i pressemeldingen.

AllroundMono skal løse utfordringene med strømforbruket. Den innebygde panoramalinsen kan overvåke et stort område, og reduserer dermed antallet kameraer som må monteres.

Kameraet fungerer i ekstreme temperaturer, fra minus 30 °C til pluss 60 °C, og har et robust ytre som skal tåle alle værforhold.

DualDome skal være like motstandsdyktig overfor det islandske vær, og den spesielle DualDome-designen gjør at kameraet kan overvåke to områder på en gang.

Begge kameraene kan holdes i gang med elektrisitet fra solceller og geotermiske generatorer.

Fleksibelt 

En avgjørende fordel er at begge kameraene kan skifte mellom opptak av stillbilder og video, alt etter situasjonen.

-Vi bruker primært stillbilder til å følge med på hva som skjer, men det er også mulig å strømme videoer om vi får behov for det, sier Björn Oddson, i pressemeldingen fra Mobotix.

Den daglige overvåkingen gjøres med stillbilder, som holder strømforbruket nede, men hvis det skjer noe uventet, kan myndighetene raskt skifte til direkte videostrømming slik at de uavbrutt kan følge med på hva som foregår.

Innebygd datamaskin

Til forskjell fra andre overvåkingssystemer behandler hvert Mobotix-kamera selv bildene sine, noe som gjør at bilder med høy oppløsning ikke må overføres til andre enheter for analyse, og dette gjør at nettverket belastes minimalt.

Dette lar seg gjøre takket være et desentralisert konsept, som innebærer at det er bygget en høyhastighetsdatamaskin inn i hvert enkelt kamera.

Flere kameraer til Island

Flere fjerne områder på Island blir allerede overvåket med kameraer fra Mobotix.

Det islandske Department of Civil Protection and Emergency Management planlegger å montere flere kameraer og dermed utvide antallet områder som kan overvåkes.