Ny utfordrer i HD-kampen

Ny utfordrer i HD-kampen

Et billigere alternativ til HD DVD og Blu-ray nå på vei til butikkene.

Til nå har kampen om å blir fremtidens førstevalg for HD-innhold stått mellom Blu-ray og HD DVD. Det ser det nå ut til å bli forandring på. Et nytt format har nemlig kastet seg inn i HD-kampen.

Under CEDIA-messen i Denver ble et tredje HD-format, kalt HD VMD vist frem. Både spillere og filmer basert på det nye formatet vil bli atskillig billigere enn de to relativt etablerte formatene HD DVD og Blu-ray.

LES OGSÅ: Vraker Blu-ray og HD DVD

De første spillerne og filmene basert det HD VMD vil komme i salg allerede neste måned. Store amerikanske kjeder som Radioshack og Costco, samt nettbutikken Amazon.com, har allerede bestemt seg for å satse på den nye HD-utfordreren.

Spillerne, som byr på både 1080P oppløsning og HDMI 1.3, er forventet å koste så lite som 150 dollar. Det gjør dem omtrent halvparten så dyre som de billigste HD DVD-spillerne, og kvartparten så dyre som de billigste Blu-ray-spillerne. Også filmene levert på HD VMD vil være atskillig billigere enn på de to andre HD-formatene.

LES OGSÅ: Nye. dyre Blu-ray fra Sony

- Prisen vil nok ligge noe høyere enn for DVD, men langt under det du må betale for Blu-ray og HD DVD, sier Jim Cardwell, tidligere Warner Home Video-sjef, nå rådgiver for New Medium Enterprises, som står bak de nye HD-spillerne.

Satser på rød laser

Et av elementene som gjør HD DVD, og ikke minst Blu-ray, såpass dyre som de tross alt er, er bruken av blålaser. For å holde prisene nede har folkene bak HD VMD valgt å satse på god, "gammeldags" rød laserteknologi.

Teknologien med rød laser er i bunn og grunn den samme som brukes i vanlige DVD-spillere og -filmer. Dermed er det mulig å bruke mye av det samme utstyret og de samme produksjonsrutinene på HD VMD, noe som hjelper til å holde prisene nede.

Ifølge sjef for New Medium Enterprises, Eugene Levich, er kostnadene for å produsere en Blu-ray-spiller omtrent ti ganger så høye som for en DVD eller HD VMD-spiller, ettersom de to sistnevnte i praksis er omtrent like, bare med litt forskjellig firmware.

Lagringskapasiteten på en HD VMD-plate er omtrent 30 gigabyte. Filmer produsert på slike plater kodes med maksimalt 40 megabit per sekund, noe som er fattige åtte megabit lavere enn filmer lagret på Blu-ray, og fire megabit mer enn HD DVD-filmer. Enn så lenge kodes HD VMD-filmer i MPEG-2 og VC1-format og 1080P oppløsning, men planene for å gå over til H.264-koding er allerede på plass.

Matcher både HD DVD og Blu-ray

Levich hevdet under messen i Denver at filmer levert på HD VMD byr på minst like god bildekvalitet som de to andre HD-formatene. På lydsiden får også formatet godkjent. Selv om det mangler støtte for Dolby TrueHD og DTS Master Audio, støttes andre viktige lydstandarder, som 7.1-kanalers Dolby Digital, Dolby Digital Plus og DTS.

De to spillerne som kommer i salg neste måned, ML622S og ML775S, er begge utstyrt med HDMI 1.3 og støtte for Full HD. ML622S vil koste rundt 150 dollar i USA, mens storebror ML775S vil koste noe mer. Sistnevnte er blant annet utstyrt med usb-port og minnekortleser. Dermed bil det være mulig å koble til minnepinner, eksterne harddisker og forskjellige minnekort for å se bilder eller spille av musikk og film lagret på disse.

Begge de to spillerne er også utstyrt med nettverksplugg som gjør det mulig å laste ned programvareoppdateringer.

Sammen med spillerne vil det også slippes 20 filmer, mange av dem fra Mel Gibsons filmselskap Icon Entertainment. Det kan høres relativt lite ut, men også de to andre HD-formatene ble lansert med et relativt begrenset utvalg av filmer. Ifølge New Medium Enterprises vil det også bli lansert en rekke ikke-amerikanske filmer på HD VMD, blant annet mange såkalt Bollywood-filmer.

Det hele høres veldig lovende ut, men det kan fort vise seg å bli et problem at formatet lanserer såpass sent sammenlignet med HD DVD og Blu-ray, som begge har store firmaer og filmselskaper med seg på laget. Samtidig kan lav pris og enkle produksjonsrutiner føre til at mange kunder vil vurdere HD VMD når de leter etter en HD-spiller.

Les mer om HD VMD hos New Medium Enterprises.

LES OGSÅ: Paramount dropper Blu-ray

Les om:

Foto/video