Ny versjon av GIMP

Ny versjon av GIMP

Versjon 2.6 av gratisprogrammet GIMP ligner mer på Photoshop enn noen gang.

GIMP blir ofte omtalt som fri programvares svar på Photoshop, men blir samtidig stadig angrepet for å ikke ha alle de samme funksjonene som Photoshop, og for at det kan være uvant å jobbe med hvis du er vant til layouten til Photoshop.

Sannheten er at hvis du er en profesjonell fotograf bør du nok se deg om etter et annet bildebehandlingsprogram, men dersom du er en vanlig amatør som vil fikse litt på familiebildene dine, så er GIMP mer enn bra nok. Også mange halvprofesjonelle fotografer og grafikere vil finne det meste de trenger i GIMP. Og legger man til at GIMP er mange tusen kroner billigere enn Photoshop, så er det god grunn for de fleste å prøve dette programmet. Ingenting slår gratis.

Mer likt Photoshop

I versjon 2.6 introduserer GIMP flere viktige nyheter. Det som nok vil bli lagt mest merke til er endringene i brukergrensesnittet. Tidligere har hver verktøy- og effekt-bokser og hvert bilde hatt sitt eget vindu i operativsystemet.

Mange har følt at dette har skapt for mye rot og gjort GIMP vanskelig å jobbe med. I 2.6 har dette blitt forandret til en slags mellomting mellom tidligere grensesnitt og Photoshops grensenitt hvor alt er integrert i ett og samme vindu. Nå er alle verktøyboksene undervinduer under bildevinduet.

Så om du bare har ett bilde åpent vil du bare se ett GIMP-vindu i taskbaren og når du bytter mellom vinduer med Ctrl+Tab. Samtidig er ikke boksene låst inne i bildevinduet slik som i Photoshop, så hvis du foretrekker å ha dem utenfor kan du det. Hvert åpne bilde vil også fremdeles ha sitt eget vindu som vises i taskbaren.

Bedre verktøy

Noen verktøy har blitt fikset på også. Free select-verktøyet har blitt kraftig forbedret, størrelsen og gjennomsiktigheten til penslene kan nå styres ved hjelp av hastighet, og trykk om du bruker et tegnebrett eller annen trykkfølsom enhet, og tekstverktøyet har blitt forbedret. Mange flere mindre forbedringer har også kommet til, blant annet kan du nå fritt skrive inn det zoom-nivået du ønsker i statusbaren.

Se endringer direkte

Men den viktigste nyheten ligger under panseret. 2.6 er første versjon av GIMP som benytter seg av bildeprosesserings-rammeverket GEGL. GEGL gjør det mulig å se forhåndsvisning av forandringer direkte på bildet, men har først og fremst implikasjoner for GIMPs fargeprosessering.

Det fulle potensialet til GEGL har ennå ikke blitt innfridd, men dette er første skritt på veien, og flere av mulighetene GEGL gir vil bli implementert i de neste versjonene. For å lese mer om dette, samt mer informasjon om alle nyhetene og forandringene i GIMP 2.6, se GIMP 2.6 release notes.

Du kan laste ned GIMP for Windows her og for Mac OS X her. Hvis du bruker en Debian-basert Linux-distribusjon, som for eksempel Ubuntu, finner du installasjonsfiler hos getdeb. Hvis du vil at GIMP skal se ut og oppføre seg enda mer som Photoshop kan du prøve GimPhoto.

Foto/video