Nye iPod nano god nok for video?

Nye iPod nano god nok for video?

Test: Lille iPod nano er blitt stor nok for video. Se video her!

Apple har fornyet sin musikkspiller-serie, og vi har prøvd den nest minste i familien, iPod nano.

«Musikkspiller» er kanskje et litt for snevert navn på den nye iPod nano, for den håndterer mye mer enn bare musikk.

Liten videospiller

Video er den største forskjellen mellom den nye og den forrige generasjonen av iPod nano-spillere. Den forrige kunne vise stillbilder, men ikke levende video.

Naturligvis er det begrensninger i videomulighetene når skjermen bare er på to tommer, med oppløsning på 320 x 240 piksler. Men jeg greide å holde ut overraskende lenge. 10 minutter lange opplæringsvideoer var ikke noe problem.

Hadde jeg hatt tid, ville jeg ha prøvd å slå en av kollegene mine som holdt ut i halvannen time – tilsvarende full kinofilm, altså. Skjermen er bra, selv om vi ikke har kunnet etterprøve Apples påstand om at den er 65 prosent lysere enn på forrige generasjon.

Når iPod nano nå håndterer video, greier den også de nye iPod-spillene. Tre er inkludert, blant annet Klondike (kabal) med heftig bakgrunnsmusikk. Nedlasting av nye spill koster normalt 40 kroner.

iPod nano er tynn, bare 6,5 mm. Vekten er på rundt 50 gram. Enheten kommer i to størrelser når det gjelder lagringskapasitet, 4 og 8 GB flashminne. Den minste skal gi plass for opptil 1000 sanger, fire timer med video og 3 500 bilder, den største opptil 2000 sanger, åtte timer med video og 7 000 bilder – basert på visse forutsetninger når det gjelder komprimeringsnivå, musikklengde, bildefilstørrelse og så videre.

Fronten på iPod nano er laget av matt, anodisert aluminium, mens baksiden er i polert, rustfritt stål - og på vanlig iPod-manér svært mottakelig for fingeravtrykk.

LES OGSÅ: Snerten minispiller fra Creative

Ifølge amerikanske PC World er glass- eller plastdekselet over lcd-skjermen forholdsvis utsatt for riper og skrammer.

Batteriet, som i prinsippet ikke er utskiftbart, skal holde til 24 timers musikkavspilling og fem timers sammenhengende videoavspilling.

Lite video for nordmenn

Dessverre er det foreløpig lite videomateriale å få fatt i for norske kunder hos iTunes Store, Apples internettbutikk. Amerikanske kunder kan velge og vrake blant 550 tv-serier, 500 filmer og en masse musikkvideoer. Norske iPod-brukere kan imidlertid laste ned podcaster med video, lydbøker og en del annet materiale.

Av andre nyheter nevner vi Cover Flow, en visningsmodus der skjermen viser «plate-coveret» i stedet for at man må bla i lister for å velge musikk. Elegant - men det forutsetter at man har fått lastet ned coverillustrasjonen til musikken sin, og disse illustrasjonene er ikke uten videre tilgjengelig. Særlig musikk som man har lagt inn fra sine egne cd-er kan det være vanskelig å få tak i coverillustrasjon til.

iPod nano krever iTunes 7.4 eller nyere for Mac eller Windows.

4 GB-modellen, som bare fås i sølvfarge, koster 1 190 kroner inklusive mva., mens modellen med 8 GB flashminne koster 1 590 kroner. Den fås i fire forskjellige farger: sølv, sort, blå og grønn. I tillegg kan man få kjøpt en rød modell. Prisen er den samme som de andre 8 GB-modellene, men Apple lover at overskuddet skal gå til prosjekter for bekjempelse av sykdom blant fattige i Afrika.

Etter å ha prøvd iPod nano en ukes tid konkluderer vi med at forbedringene på skjerm- og videosiden er verdt å få med seg og at den nye formen gjør nano-en hendigere, om ikke mer elegant. Hvordan den står seg mot konkurrenter, får kommende sammenlignende tester vise.

Ler mer om iPod nano på Apples internettsider .

Foto/video