Nye iTunes-priser påvirker salget

Nye iTunes-priser påvirker salget

Ifølge Billboard er det allerede bevis på at den nylige prisendringen i iTunes kan ha påvirket salget av enkeltlåter.

I forrige uke ble all musikken i iTunes Store gjort tilgjengelig uten kopibeskyttelse. Samtidig innførte Apple nye priser på enkeltlåter og album.

Hitliste-giganten Billboard rapporterer nå at de dyreste låtene på iTunes ikke selger like bra som de gjorde før prisendringen. I løpet av de to første dagene tapte låter med høyere priser plassering på salgslisten i forhold til de billigere låtene.

LES MER:

iTunes Store med nye priser

De nye prisene trådde i kraft tirsdag 7. april. Tidligere kostet alle sanger en fast sum på åtte kroner. Nå koster en sang enten seks, åtte eller ti kroner. I USA ligger prisen på 69 cent, 99 cent og 1,29 dollar. Hvor mye en enkelt låt koster, bestemmes ut fra hvor populær den er. De mest populære låtene er også de dyreste.

Kan likevel tjene mer

Rapporten fra Billboard viser at i løpet av de to første dagene falt låter til 1,29 dollar i gjennomsnittet tre plasser på listen over de 100 mest populære låtene. Sanger til 99 cent klatret i gjennomsnittet to plasser.

Men det at en låt faller i plassering på salgslisten betyr ikke nødvendigvis at det slår ut negativt, rent økonomisk. Så lenge salget ikke synker med mer enn 23 prosent, opplever plateselskapet likevel en total økning i fortjenesten, ifølge Billboard.

Så selv om låta selges i mindre antall og faller noen plasser på salgslisten, genererer den allikevel større inntekter enn den ville gjort før prisendringen.

Ingen endelig konklusjon

Det er ikke nødvendigvis prisendringen som er årsaken til at de dyreste låtene faller på salgslisten i iTunes. Det kan være andre årsaker som spiller inn, som for eksempel spilletid på radio, oppmerksomhet i media og lignende.

Endringene tyder imidlertid med stor sannsynlighet på at forbrukerne foretrekker de billigere låtene og at mange har en høyere terskel for å kjøpe enkeltlåter til over en dollar.

Det ville vært naturlig å anta at folk etter hvert vil gå over til billigere alternativer. Men Apple er ikke alene om de nye differensierte prisene. Deres største konkurrent Amazon har innført samme prispolitikk. Hvordan dette vil påvirke kjøp av digitalmusikk i det lange løp blir derfor et tema å følge i tiden fremover.

Foto/video