Nytt Adobe-jubileum

Nytt Adobe-jubileum

Nå feirer Adobe 10-årsjubileum for InDesign med gratis nettbok.

2010 er åpenbart et stort jubileumsår hos Adobe Systems. Ikke før har selskapet feiret 20-årsjubileet for bildebehandlings-programmet Photoshop så er det InDesigns tur.

Fra PageMaker til InDesign

InDesign ble lansert som etterfølger av klassikeren PageMaker i år 2000. PageMaker, som så dagens lys allerede i 1985, hadde da forlengst tapt kampen om lederplassen i desktop publishing-markedet til erkerivalen QuarkXPress.

«Desktop publishing» er et 1980-tallsbegrep for layoutarbeid og sideombrekking av aviser, tidsskrifter, bøker og annonser. I dag snakker vi heller om produksjon av kreativt innhold, der også video og web har fått en sentral plass.

Adobe overtok PageMaker i 1994 fra firmaet som opprinnelige sto bak programmet, Aldus Corporation. Det ble imidlertid ganske fort klart at PageMaker vanskelig kunne oppgraderes så drastisk som det var nødvendig for å kunne hamle opp med erkerival QuarkXPress – en stund hadde faktisk Quark ambisjoner om å kjøpe opp hele Adobe og kaste PageMaker på dynga.

Adobe avviste imidlertid oppkjøpsfremstøtet og satte i stedet fart i et prosjekt med hemmelig kodenavn K2, som munnet ut i lanseringen av InDesign for 10 år siden.

Strengt tatt ble programmet kunngjort 31. august 1999, men Adobe har altså bestemt at 10-årsjubileet til InDesign skal markeres i år, i 2010.

For Windows og Mac

InDesign er bygd rundt Adobe PDF-filformat – Portable Document Format – og inneholder en rekke sideombrekkings- og designfunksjoner som aldri ble bygd inn i PageMaker. Programmet har vært litt kranglete på Apple-plattformen til tider, særlig i forbindelse med Apples overgang fra PowerPC- til Intel-prosessorer i sine maskiner, men i dag er InDesign som de fleste andre Adobe-produkter godt tilpasset både Windows- og Mac-plattformen.

Selv om de to programmene eksisterte side-om-side i noen år, er PageMaker et dødt produkt i dag. Den siste versjonen, PageMaker 7, kom i 2001, og selv om det kom noen mindre oppdateringer og feilrettinger i årene som fulgte, erklærte Adobe i 2004 at nå var det slutt på all videre utvikling av programmet. PageMaker er likevel å få kjøpt den dag i dag, blant annet hos Adobes egen nettbutikk. De brukerne som fortsatt eksisterer, finner man helst på utdanningssektoren og i småbedrifter. Programmet brukes typisk til å lage enkle brosjyrer, plakater og lignende. Men alle som ønsker å kjøpe PageMaker, som i fullprisversjonen koster over 4800 kroner, blir forsøkt overtalt til i stedet å velge InDesign CS4, som frittstående koster vel 7200 kroner – prisene er inklusive mva.

Minnebok

I anledning 10-årsjubileet til InDesign har Adobe lagt ut en «minnebok» som kan lastes ned gratis og leses med Adobe Reader eller Acrobat. «Page by Page: 10 Years og Designing with Adobe InDesign» er tittelen på boka, som forteller om programmets utvikling og personene som har stått bak det.

Boka, som er på 75 sider, kan lastes ned fra www.indesign10anniversary.com . Den vil også bli trykt opp i et begrenset antall og vil kunne kjøpes fra midten av april.

I anledning jubileet kommer Adobe også til å publisere 10 nye videofilmer med tips og tricks for InDesign. Disse finner man blant annet hos Adobe TV .

Boka som gis ut i forbindelse med 10-årsjubileet er skrevet av Pamela Pfiffner og handler om den rollen som InDesign og InDesign-familien har hatt i forbindelse med endringer av grafiske og redaksjonelle arbeidsrutiner hos reklamebyråer, forlag, og andre selskap med medieproduksjon. Boka forteller også om utviklingen av InDesign fra begynnelsen i 1999 frem til i dag og viser eksempler på arbeid som er laget med programmet av ledende tidskrifter, forlag og designbyråer.

Foto/video