Nytt Nikon-flaggskip

Nytt Nikon-flaggskip

Nikon lanserer nå en ny toppmodell med oppløsning på 24,5 megapiksler.

Nikon D3x er proffkameraet som skal gjøre Nikon i stand til å kapre ytterligere markedsandeler fra erkerivalen Canon.

Hovedmålgruppen for D3x-kameraet er profesjonelle fotografer som tradisjonelt jobber i fotoatelier, men som ønsker frihet til å kunne fotografere ute i felten og likevel oppnå full studiokvalitet på bildene.

LES OGSÅ: Nikon videopionér med D90

Vi snakker altså i første rekke om kommersielle mote-, reklame- og illustrasjonsfotografer.

I strupen på Canon

Med D3x går Nikon rett i strupen på Canon, som med sitt fullformat-kamera Canon EOS 1Ds Mark III på 21,9 megapiksler har fått en sterk posisjon blant profesjonelle studiofotografer.

Etter lanseringen av pressefotograf-kameraet D3 på 12,1 megapiksler høsten 2007 og flere andre modeller som bygger på mye av den samme teknologien, som entusiast-modellen D300, har Nikon gjort et kraftig innhogg i Canons markedsandeler.

LES OGSÅ: Nikon lanserer D700

Nikon har overtatt ledertrøya i den øvre delen av speilrefleksmarkedet i Europa. Tall fra markedsanalyseselskapet GFK viser at fra oktober 2007 til september 2008 har Nikon og Canon så å si byttet plass i markedssegmentet for speilreflekskameraer som koster over 1000 euro. Der har Nikon nå en markedsandel på over 60 prosent, mens Canon har krøpet under 30 prosent, ifølge GFK.

Den norske Nikon-ledelsen er overbevist om at det nye D3x-kameraet vil forsterke denne trenden.

Kameraet er en videreutvikling av D3 og ser identisk ut, men har mye høyere oppløsning. D3x har en cmos-brikke på 35,9 x 24 mm, altså en såkalt fullformat-brikke – eller en FX-brikke, som Nikon kaller det, motsetning til DX-brikkene i APS-C-format, det vil si rundt 23 x 15 mm.

D3x byr på en oppløsning på 24,5 megapiksler med 14-bits analog/digital-konvertering.

Mindre bildestøy

Basis-lysfølsomheten er ISO 100, mot ISO 200 på de fleste andre Nikon-speilreflekskameraene. Det kalibrerte lysfølsomhetsomfanget går fra ISO 100 til ISO 1600, i tillegg til ukalibrert lysfølsomhet ned til ISO 50 og opp til ISO 3200 og ISO 6400.

Nikon D3x er en Nikon D3 - utenpå.

Dette er mindre enn Nikon D3, som kan skilte med en lysfølsomhet helt opp til rundt ISO 25 600 (ukalibrert). Forskjellen gjenspeiler at mens D3 er et pressefotograf- og action-kamera, er D3x et kamera der kravet til topp bildekvalitet er ufravikelig.

- Reise- og location-fotografer ønsker ganske enkelt mindre bildestøy, sier produktekspert Vegar Berg hos Nikon.

Likevel er D3x et raskt kamera. Det kan ta seriebilder med følgefokus med en hastighet på opptil fem bilder i sekundet i full bildestørrelse. Stiller man om til mindre bildestørrelse, altså DX-format, greier kameraet hele sju bilder i sekundet.

Oppstartstiden er også kort, 12 millisekunder, det samme som D3.

D3x har også motivgjenkjenning, som D3, og samme lysmåler, basert på en separat sensor på 1005 piksler. Med «3D-tracking» kan systemet følge et motiv etter farge og form, selv om det flytter seg i søkerbildet.

For optimal bildekvalitet kan fotografen selv foreta en kalibrering av autofokus mellom kamerahuset og hvert enkelt objektiv som benyttes.

16-bits databehandling

Den nye cmos-brikken i FX-format har 12-kanals avlesing, mikrolinsematrise uten gap og innebygd støyreduksjon på brikken. Kameraets Expeed-signalprosessor behandler bildedataene i 16-bitsformat og lagrer bildene i 14- eller 12-bits RAW-format, i 16- eller 8-bits tiff-format eller 8-bits jpeg-format.

I beste kvalitet får RAW-bildefilene en størrelse på rundt 50 megabyte. Ved hjelp av Nikon Capture NX2-programvaren kan de konverteres til mellomformatstørrelse på 140 megabyte.

LES OGSÅ: Speilreflekssalget har eksplodert

Når man kjører kameraet i DX-format, er oppløsningen 10,5 megapiksler. Kameraet kan også kjøres i et spesielt 5:4-format der et brikkeutsnitt på 30 x 24 mm utnyttes. Da er oppløsningen på cirka 20 megapiksler.

Menysystemet er omtrent identisk med det man finner i D3, bortsett fra at man har fått en Extra High-innstilling på Active D-Lighting, Nikons system for kontrastreduksjon.

Kamerahuset har en oppgitt vekt 1220 gram.

Nikon D3x kommer i salg allerede 19. desember, også i Norge, og får en veiledende pris på 69 990 kroner inklusive mva.

Mer informasjon hos Nikon Norge .

Les om:

Foto/video