Også Canon med rimeligere fullformat

Også Canon med rimeligere fullformat

Canon slenger seg på den nye fullformat-bølgen.

KÖLN (PC World Norge): Etter at også Canon nå lanserer rimeligere fullformat-kamera i form av den nye EOS 6D, er det ikke lenger noen tvil:

Megapiksel-hysteriet som herjet for noen år siden, er i ferd med å bli erstattet av en tung fullformat-bølge som skyller inn over oss, med rimeligere fullformat-kameraer enn før.

Men i motsetning til megapiksel-hysteriet, som mange oppfattet som en ren salgsgimmick som ikke nødvendigvis ga bedre bildekvalitet, innimellom faktisk det motsatte, gir opprustning til fullformat-brikkestørrelse reelt bedre bilder.

To i spann

Her på Photokina-messen er spøken blant journalistene at det må være tette bånd mellom utviklingsavdelingene hos erkerivalene Canon og Nikon. Naturligvis er det ikke tilfelle, men gjennom mange år har det gått bare uker og i noen tilfeller bare noen få dager mellom de to kameraprodusentenes lanseringer av kameraer med mange likhetspunkter, myntet på de samme målgruppene.

For eksempel var det høsten 2008 bare noen få uker mellom de første speilrefleksene fra Nikon og Canon som også kunne ta opp video.

Nå er det bare en ukes tid siden Nikon lanserte sin «rimelige» speilrefleks med fullformat-brikke: Nikon D600, myntet på «avanserte fotoentusiaster». På Photokina-messen kommer Canon altså med svaret, Canon EOS 6D. Og dette er vel å merke kameraer som slett ikke lar seg utvikle over natten.

Fjernstyring via wlan

Canon EOS 6D har samme formfaktor og vekt som APS-C-kameraet EOS 60D, og er dermed verdens letteste fullformat-speilrefleks, hevder Canon i pressemeldingen som ble gitt ut på Photokina.

Oppløsningen er på 20,2 megapiksler, og lysømfintligheten er ISO 100-25 600 piksler, utvidbart til ukalibrert ISO 50-102 400.

- Den største fordelen ved å velge Canon EOS 6D fremfor relevante konkurrenter er at kameraet har innebygd GPS og støtte for trådløst nettverk.

Det er markedsdirektør Tor Stubberud hos Canon Norge som sier dette i en samtale med PC World Norge på Photokina-messen.

Men han understreker at det ikke først og fremst er mulighetene til trådløs overføring av bildene har sikter til, selv om kjapp opplastning blant annet til sosiale medier er i ferd med å bli et nytt konkurransefortrinn i kameramarkedet.

Det er fjernstyring av kameraet via nyutviklede apper for iOS- og Android-enheter Stubberud har i tankene. Dette kommer nå for fullt for Canon EOS 6D, ifølge Canon-talsmannen.

Han har stor tro på fullformat-kameraer på det norske markedet. – Vi har et kjøpesterkt marked, og mange fotoentusiaster begynner nå å bli klar over fordelene ved fullformat både når det gjelder bildekvalitet, evnen til å gi gode bilder i svært dårlig lys og fotograferingsopplevelsen knyttet til objektiver uten crop-faktor, sier Stubberud.

Canon EOS 6D kommer i salg i Norge i begynnelsen av desember, og veiledende pris er satt til 16 999 kroner inklusive mva.

Blant objektivene som egner seg har Canon plukket ut EF 24-105 mm f/4 IS USM, som vil fås med EOS 6D i pakkeløsning til veiledende 23 999 kroner. Dette er over 10 000 kroner rimeligere enn om man velger pakkeløsning med det samme objektivet og Canon EOS 5D Mark III, fullformatkameraet som er beregnet på et mer profesjonelt publikum.

Sammenlignet med 5D-kameraet har 6D litt enklere autofokussystem med færre autofokuspunkter. Dette kan gi noe langsommere autofokus, medgir Canon.

Nytt G-kamera

Blant de øvrige Canon-nyhetene på Photokina merker vi oss det «profesjonelle» kompaktkameraet PowerShot G15, som erstatter G12 og som utmerker seg med stort zoomomfang i kombinasjon med høy lysstyrke: brennvidde tilsvarende 28-140 mm med lysstyrke f/1,8 i vidvinkel og f/2,8 i tele.

Prisen er satt til 5299 kroner, og kameraet kommer i oktober.

PowerShot S100, kompaktkamera myntet på kravstore brukere som ønsker god manuell kontroll i tillegg til automatikken, blir nå etterfulgt av PowerShot S110. Kameraet har fått en enkel GPS-løsning og vil koste 3999 kroner.

På fotoskriver-siden følger Canon opp med flere Pixma-modeller med større blekktanker, noe som angivelig vil gi 30 prosent lavere sidepris.

Les om:

Foto/video