OL-rekord for NRK og VG

OL-rekord for NRK og VG

OL var en trafikkmaskin som tok knekken på nettløsningene til VG og NRK. Men Netcoms mobil-tv ble forsvinnende lite brukt.

De olympiske leker i Beijing hadde alt som trengtes for å gjøre det til en suksess på nye medier. Det har blitt såpass mange øvelser at én kanal er for lite. I tillegg ligger tidssonen Kinas hovedstad befinner seg i seks timer foran Norge, slik at de viktigste finaler kommer på dagtid, da mange nordmenn er på jobb. Og til slutt gjorde de norske utøvere en godkjent innsats, mens spenning rundt håndball-semifinalen og dopinghesten til bronselaget ga uventet nyhetstrykk.

For etablerte nettaktører som VG Nett og NRK er OL et satsingsområde. Begge aktørene fikk full uttelling på satsingen.

- Vi hadde fire webjournalister i Kina, som har samarbeidet godt med de seks avisjournalistene som VG har. Sporten har de siste to ukene vært langt over det vanlige, og det topper seg de dagene nordmenn er i aktivitet, sier Espen Egil Hansen, ansvarlig redaktør i VG Nett, til Computerworld.

Dagtid

VG Nett er ikke klar med analysene sine, og ønsker ikke å oppgi tall. Det gjør NRK, som har hatt opp til åtte kanaler med parallell direkte web-tv tilgjenglig.

- Vi har slått alle rekorder. Vi har hatt besøk av 1,4 millioner unike besøkere fra Norge på OL-sidene våre. I alt har vi hatt 4,1 millioner nedlastinger av videosnutter, og da har vi ikke talt en gang hvor mange har sett på direkte tv gjennom NRK.no, sier Bjarne Andre Myklebust, NRKs webredaktør.

Myklebust er enig i at OL hadde en heldig form, med sendinger på dagstid.

- Vi ser at trafikken er litt lavere på lørdag, når folk kan se på tv. Men vi er meget fornøyd med dette, det er første gang tilbudet var såpass bredt. Vi ser vel mer stoff på nettet enn på tv og radio, sier han.

VG Nett bekrefter at den største økningen er utenom helgene.

- Den dagen med semifinalen i håndball er på topp ti av de beste dager noen sinne. Vi ser at det som pågår nå, og har en løpende dekning, er mest populært. Også uventede ting drar opp trafikken. Etter semifinalen i håndball tok det 45 minutter før resultatet ble avgjort. Da var de mange som skulle sjekke om igjen, sier Hansen.

Uten bilder

Selv om serverne ikke greide trafikken på de høyeste topper er det ingen grunn til panikk, mener Hansen. VG Nett oppdaterer maskinvareparken stadig, og vokser kontinuerlig. Men det skal alltid være hendelser som kommer uten at de er forutsett, og som vil sprenge kapasiteten.

- Vi har en del triks vi kan ta i bruk. For eksempel, går det veldig hardt for seg, kan vi velge å legge ut sider uten eller med få bilder i en liten periode. Slik kan vi fange opp trafikktoppene, sier Hansen.

Også hos NRK er ekstrem trafikk grunnen til at websidene i perioder var utilgjengelig. Men NRK har den største delen av tiden kunnet vise direkte video over flere kanaler i bra kvalitet.

- Ja, vi får gode tilbakemeldinger. Jeg tror dette har vært et gjennombrudd for web-tv i massemarkedet, aldri tidligere har så mange sett på nett. Vår utfordring er å følge denne suksessen opp med andre programmer og sendinger som kan friste folk til å se på nett, sier Myklebust.

Små tall

En aktør som ikke behøver å oppdatere kapasiteten sin er Netcom. Selskapets storsatsing på gratis mobil-tv viser at dette er et medium som nordmenn ikke er klare for. Selskapet skryter selv i en pressemelding om 17 000 kunder har fulgt tv-sendingene fra Beijing via mobil-tv, og det skal ha vært 2 500 unike brukere per dag. Men i forhold til web og web-tv er det forsvinnende lite.

- Dette er små tall i den store mobilsammenhengen. Vi er veldig fornøyd å ha brukt anledningen å få mange inn i web-tv som ikke har brukt det før. Innenfor web-tv er dette en betydelig økning, sier innholdssjef i Netcom Marius Halle.

Halle innrømmer selv at web-tv har en lang vei å gå i forhold til de andre mediene.

- Det har gått fra veldig få brukere til mange. Men nå er det slutt på OL, vi må finne nytt innhold som er interessant for brukerne, til riktig pris. Det blir nok mye sport. Sånn sett er det dumt at OL er hvert fjerde år, vi kunne ha bruk for flere, sier Halle.

Foto/video