Olympus E-3 endelig lansert

Olympus E-3 endelig lansert

Olympus har endelig lansert E-3, speilrefleks for superentusiastene og proffene.

«Verdens raskeste autofokushastighet» er en av påstandene Olympus kommer med om sitt nye flaggskip, Olympus E-3.

De viktigste stikkordene for kameraet er 10 megapikslers Live MOS-bildesensor, lukkertidshastigheter på opptil 1/8000 sekund, seriebilder med opptil fem bilder i sekundet og et nytt bildestabiliseringssystem. Dette skal angivelig kunne kompensere mot virkningene av kamerabevegelser med så stor effekt at det tilsvarer hele fem blender- eller lukkertrinn.

I tillegg har kameraet profesjonelle egenskaper som ekstra beskyttelse mot støv og fuktighet.

Samtidig lanserer Olympus en rekke nye objektiver og kan nå tilby hele 32 objektiver og tre konvertere til det nye speilreflekskameraet.

LES OGSÅ: Kamera for vann og frost

Olympus E-3 skal bli tilgjengelig i slutten av november.

Norsk pris er foreløpig ikke kunngjort.

Lenge på ryktebørsen

Ryktene om Olympus' neste digitale speilreflekskamera i proffklassen, det som skulle etterfølge E-1 fra 2003, har svirret lenge. Nå er nyheten endelig ute. Olympus gjør et hopp i tellingen og kaller etterfølgeren til E-1 for E-3.

Nye objektiver som Olympus nå lanserer.

En beslutning som – om enn aldri så mye utilsiktet – gjenspeiler det faktum at en modell ved navn E-2 burde ha vært ute forlengst. Bransjeobservatører peker på at Olympus har vært gjennom en økonomisk vanskelig periode som har forsinket arbeidet med E-1-oppfølgeren, men at selskapet nå er tilbake på rett spor.

Den formelle kunngjøringen om nye Olympus E-3 ble sendt ut ved midnatt natt til onsdag 17. oktober.

Olympus E-3 bygger videre på Four/Thirds-standarden som Olympus var med på å lansere i 2003. Dette er en åpen standard i den forstand at optikk fra en rekke produsenter kan benyttes om hverandre på Four/Thirds-kameraene.

LES OM ET ANNET FOUR/THIRDS-KAMERA: Dyrt speil fra Panasonic

Rask autofokus

Olympus E-3 benytter et 11-punkters autofokussystem med både horisontale og vertikale sensorlinjer som ifølge Olympus gir totalt 44 ulike datapunkter for beregningen av riktig fokus.

I tillegg benyttes det som Olympus kaller pikselmultiplikasjonsteknologi for å øke ytelsen ved lite lys.

For å underbygge påstanden om at E-3 har raskest autofokus i verden blant utskiftbare objektiver for digitale speilreflekskameraer viser Olympus til egne tester med bruk av det nye objektivet Olympus Zuiko Digital ED 12-60 mm 1:2,8-4.0 SWD i kombinasjon med E-3-kameraet.

For øvrig benytter kameraet Olympus' signalprosessor TruePic III til å bearbeide bildedataene i kameraet.

E-3 er som alle de nyeste speilreflekskameraene fra Olympus utstyrt med «levende» lcd-skjerm, såkalt LiveView-skjerm. På E-3 kan den 2,5-tommers store lcd-skjermen dreies, noe som er hendig ved makrofotografering i naturen eller når man ønsker å ta bilder over hodene på en folkemengde.

Lcd-skjermen kan gi både 5x, 7x og 10x forstørret visning, nyttig blant annet ved manuell fokusering under makrofotografering.

E-3 har naturligvis Olympus' velkjente støvreduksjonssystem, SuperSonic Wave Filter.

Blant de øvrige nyhetene finner vi trådløs blitskontroll i opptil tre blitsgrupper og et nytt batterigrep med vertikalutløser.

Les om:

Foto/video