Olympus E-3 imponerer

Olympus E-3 imponerer

TEST: Olympus E-3 kan bli en av de heteste speilrefleksene på markedet i vinter.

Istanbul (PC World Norge): Hvis Olympus kjenner sin besøkelsestid og gjør de riktige trekkene, kan Olympus E-3 bli en av de heteste modellene på markedet for speilreflekskameraer myntet på proffer, semiproffer og fotoentusiaster.

Se video av E-3 her.

Dette er vår klare oppfatning etter å ha prøvd kameraet sammen med profesjonelle fotografer under en testsesjon i Istanbul.

Vår konklusjon så langt er at Olympus E-3 er en av de mest spennende nykommerne på digitalfotomarkedet i år.

Fotomodell i Istanbul fotografert direkte i sort/hvitt med Olympus E-3. (Foto: Toralv Østvang)

Tåler rennende vann

Vi fikk ved selvsyn bekreftet at kameraet ikke bare tåler litt fuktig vær, men også rennende vann i store mengder.

Dessuten er kameraskjelettet sterkt nok til å tåle at en voksen person står på det. Olympus E-3 til under 14 000 kroner kan derfor komme til å konkurrere med langt dyrere pressefotograf-kameraer når det gjelder evnen til å tåle harde påkjenninger.

Se alle bildene vi tok med Olympus E-3.
(Bildene er tatt med firmware som ikke er helt ferdig, så de kan ikke anses som " offisielle" testbilder)

En norsk krigsfotograf i utlendighet bekreftet da også overfor oss at en del proffer med uhyre strenge krav har store forventinger til Olympus E-3.

Selv fikk vi satt den avanserte vibrasjonskontrollen på hard prøve under fotografering i svakt lys i museer og moskeer – og på båttur da kraftig vind feide inn over Bosporos-stredet.

Vi fikk også sjekket kameraets interne bildebehandling, som sammen med ny Olympus-optikk ser ut til å gi meget god bildekvalitet.

Olympus E-3 er bygd rundt et skjelett av solid magnesium.

Se produktbilder av Olympus E-3 her .

For ordens skyld understreker vi at bildene fra Olympus-kameraet som vi gjengir her, ikke kan tolkes som de endelige vitnesbyrdene om kameraets bildekvalitet. Testkameraene som Olympus stilte til disposisjon, hadde ennå ikke ferdig firmware, som var i 0.9-versjon. Vi håper å kunne gjøre grundige tester under kontrollerte forhold når E-3 blir tilgjengelig i Norge om ikke lenge.

Mangelvare

Olympus E-3-kameraer er i skrivende stund mangelvare, selv når vi snakker om tidlige produksjonsmodeller myntet på testing hos fagpressen. Derfor måtte PC World Norge og en håndfull andre norske fagpublikasjoner dra helt til Istanbul for å få prøve nykommeren. I stedet for å invitere en samlet europeisk fagpresse, slik det er vanlig under store lanseringer, måtte Olympus spre deltakerne i mindre grupper og fordele testingen over mange dager. «Vår» testgruppe besto av danske, litauiske og norske foto- og databladjournalister.

Magnesiumlegering

Olympus E-3 er bygd rundt en kjerne av magnesiumlegering, som bidrar til å gjøre kameraet veldig solid. I tillegg er det konstruert for å tåle både støvete, fuktige og direkte våte omgivelser godt. Denne beskyttelsen omfatter også de fleste E-systemobjektivene, hevder Olympus.

Kjernen i kameraet er en Live MOS-sensor på 10 megapiksler, som ser ut til å fungere godt sammen med Olympus' signalprosessor TruePic III.

Olympus har lyttet mye til profesjonelle fotografer under utviklingen av E-3-kameraet.

Kameraet greier opptil fem bilder i sekundet med buffer for opptil 19 RAW-bilder. Raskeste lukkertid er 1/8000 sekund, og i kombinasjon med det Olympus hevder er verdens raskeste autofokus bidrar dette til å gjøre kameraet til et praktisk arbeidsredskap i profesjonelle og kreative sammenhenger. Det gjenstår å teste om Olympus' påstander holder vann like godt som kameraet tåler vann.

Olympus' forrige profesjonelle speilrefleksmodell, E-1, har fått en del kritikk for tregt autofokussystem. På fotosesjonen i Istanbul hadde vi ingen mulighet til å sjekke påstanden om at E-3 virkelig har fått verdens raskeste autofokussystem, men den subjektive opplevelsen var i hvert fall at det var meget raskt og nøyaktig da vi fotograferte i mørke, skyggefulle smug og streder.

Systemet er bygd opp av et 11-punkters autofokussystem med både horisontale og vertikale sensorlinjer som gir totalt 44 datapunkter som avstanden til motivet beregnes fra. Olympus bruker dessuten noe de kaller pikselmultiplikasjonsteknologi for å øke ytelsen i dårlig lys.

En påstand vi neppe får testet, men får ta for god fisk, er at lukkerlevetiden skal holder for over 150 000 operasjoner.

Selvsagt har kameraet også Olympus' velkjente supersoniske støvreduksjonssystem.

Effektiv stabilisering

Fra Aya Sofya-museet i Istanbul. Med håndholdt kamera sørget de vanskelige lysforholdene til å sette antivibrasjonssystemet i kameraet på prøve. (Foto: Toralv Østvang)

En påstand vi i hvert fall fikk sjekket grundig, var at kameraet har effektiv bildestabilisering. Vi tok tilstrekkelig mange bilder i mørke omgivelser og ute på sjøen til å få bekreftet det. Riktignok gjenstår det å måle om det stemmer at man kan spare inn hele fem EV-trinn (fem blendertrinn eller fem lukkertrinn eller like mange kombinasjoner av disse) ved å aktivere bildestabiliseringen. Men førsteinntrykket er at Olympus trolig har sine ord i behold her.

Bildestabiliseringen har to funksjonsmåter: En for både vertikal og horisontal bevegelse, og en som stabiliserer bare langs y-aksen og som derfor kan brukes når man følger bevegelige motiver for eksempel på en idrettsarena.

Ypperlig søker

Noe av kritikken mot speilreflekskameraene fra Olympus har tidligere vært rettet mot søkeren, som på mange modeller har vært mindre og mørkere enn hos konkurrentene. Førsteinntrykket av søkeren til Olympus E-3 er at Olympus nå er på linje med de beste av konkurrentene – og derfor bedre enn ganske mange andre. Søkeren har 100 prosent dekning og 1,15x forstørrelse.

Glimt fra kryddermarkedet i Istanbul, der de selger mye mer enn bare krydder. En fotografisk utfordring med store kontraster i lyset.(Foto: Toralv Østvang)

Faktisk er søkeren så bra at vi nesten var fristet til å snu lcd-skjermen med glasset inn. Foruten å sikre at oppmerksomheten dermed ikke dras bort fra det flotte søkerbildet når man fotograferer, byr dette på en fordel som konkurrerende proffkonkurrenter mangler: Under særdeles tøffe forhold slipper man å være redd for å ripe opp eller ødelegge lcd-skjermen.

Fleksibel Live View

Stadig flere speilreflekskameraer får nå Live View i en eller annen form. Det vil si at man kan se søkerbildet på lcd-skjermen, noe som ikke var mulig tidligere. Olympus er pioner på denne teknologien, og på E-3 er det kombinasjonen av Live View og vendbar lcd-skjerm på 2,5 tommer som gir bruksmuligheter som konkurrentene i proffklassen foreløpig mangler, først og fremst ved at det er lett å ta bilder i uvanlige og vanskelige vinkler.

Forbedret betjening

Olympus har lyttet mye til profesjonelle fotografer under arbeidet med E-3, og fra det holdet begynner det nå å komme positive kommentarer om forbedringene i mange betjeningsknapper og -hjul. Under fotosesjonen i Istanbul var det noen som ikke likte at av/på-knappen var plassert nederst på baksiden av kamerahuset, men profesjonelle yrkesfotografer som var tilstede minnet om at de alltid lar kameraet stå på når de er på jobb, så kombinert med effektiv strømsparing var ikke dette noe problem.

Olympus E-3 har en fleksibel, utfellbar lcd-skjerm. Kameraet kan utstyres med batterigrep.

Personlig opplevde jeg kameraet som balansert og passe stort og tungt – eller lett, kamerahuset veier 800 gram, som riktignok er mer enn mange forbruker-speilreflekser veier, men lettere enn mange proffkameraer. Det tok kort tid å vende seg til betjeningen av kameraet.

Olympus E-3 kan selvfølgelig fås med ekstra batterigrep, fjernstyrebare blitser og en masse annet tilleggsutstyr.

Flotte nye objektiver

Samtidig med E-3-lanseringen kommer Olympus også med flere nye objektiver, som bidrar til at fotografer som satser på Four Thirds-standarden begynner å få et meget godt utvalg – her kan man også benytte objektiver fra andre produsenter.

Vi testet E-3 med det nye 12-60 mm-objektivet med lysstyrke f/2,8-4,0, som gjorde et meget godt førsteinntrykk. Prisen på dette objektivet, kjøpt separat, er 9 190 kroner. Kjøper man det i pakkeløsning med kamerahuset, sparer man nesten 1 600 kroner – veiledende pakkepris er 21 590 kroner.

Prisene

Den rimeligste pakkeløsningen er for øvrig kamerahuset sammen med 14-54 mm f/2,8-3,5 til 18 290 kroner.

Kamerahuset alene koster 13 990 kroner. Alt dette er veiledende priser inklusive mva. Hva markedsprisene kommer til å bli, gjenstår å se.

Vi regner med å komme tilbake med mer om Olympus E-3 når vi får kameraet til test hjemme i Norge. Det er ventet å komme ut i butikken i slutten av november.

Fotografer som satser på Four Thirds-standarden, begynner å få et meget godt utvalg av objektiver.

Les om:

Foto/video