Olympus E-5 med video

Olympus E-5 med video

Olympus erstatter nå proff- og entusiastkameraet E-3 med E-5 og kan endelig tilby video.

Olympus har vært en av pionerene på utviklingen av LiveView, der man kan se motivet på lcd-skjermen bak på speilreflekskameraet. Men mens konkurrentene har videreutviklet denne muligheten til også å kunne ta opp video med speilreflekskameraene, har dette til nå vært utelukket hos Olympus' speilreflekskameraer.

1280 x 720

Nå bryter Olympus denne onde sirkelen og lanserer FourThirds-speilreflekskamera med gode videomuligheter. Den nye E-5, som ventes å komme i salg i Norge fra oktober, kan ta opp video i opptil 1280 x 720 piksler med 30 bilderuter per sekund.

LES OGSÅ:

TEST: Olympus PEN E-P2 utfordrer de store

Andre forbedringer sammenlignet med Olympus E-3, som ble lansert for tre år siden, er høyere oppløsning, større lysfølsomhet, større lcd-skjerm med høyere oppløsning, HDMI-kontakt, bildebehandlingsmuligheter i kameraet med en rekke kunstfiltre og en del andre forbedringer.

Med tanke på egenskaper, størrelse, vekt – rundt 800 gram for kamerahuset – og i noen grad pris havner Olympus E-5 i omtrent samme sjikt som for eksempel Nikon D300s og Canon EOS 60D. Vi snakker altså om kameraer som primært er myntet på ivrige fotoentusiaster og de lavere segmentene av det profesjonelle kameramarkedet.

Den veiledende prisen på Olympus E-5-kamerahuset er satt til 16 990 kroner inklusive mva.

Videoopptaksmulighetene på Olympus E-5 er altså begrenset til 1280 x 720 med 30 bps. Dette er omtrent de samme begrensninger som de fleste konkurrentene har. Nikon D300s byr på samme oppløsning med 24 bps. Canon ligger fortsatt et steg foran – på 60D tilbys også videoopptak i full HD med 1920 x 1080-oppløsning og valgfri bildefrekvens på 24, 25 og 30 bps.

Det er spesielt frekvensen med 25 bilder per sekund som gjør Canon til et foretrukket kamera for dem som gjør opptak myntet på fjernsyn, men til omtrent all annen presentasjonsvirksomhet dekkes behovene av 1280 x 720-oppløsningen som Olympus har valgt som maksgrense.

Konkurransedyktig kamera

Ellers ser det ut til at Olympus har greid å dra frem et konkurransedyktig kamera for dem som fortsatt foretrekker ekte speilrefleks fremfor hybrid-systemkameraer uten speil. Selv om kamerahuset ikke er spesielt kompakt, har Olympus kunnet konstruere en del av sin optikk slik at den er lettere og mer kompakt enn hos konkurrenter som Nikon og Canon. Det er FourThirds-standarden som har gjort dette mulig, takket være kombinasjonen av noe mindre bildebrikke og designen på objektivfatningen. Speilreflekskameraene fra Olympus har derfor særlig tiltrukket seg fotojournalister som jobber mye med reiselivsreportasjer.

LES OGSÅ:

TEST: Olympus E-450 - En stor liten speilrefleks

Som forgjengeren E-3 har også Olympus E-5 vridbar lcd-skjerm, noe som kan være en stor fordel i enkelte fotograferingssituasjoner. Prisen å betale for denne fordelen har hittil stort sett vært noe mindre lcd-skjerm enn ikke-vridbare skjermer, men Olympus har utstyrt E-5 med en tretommers skjerm med oppløsning på 920 000 punkter og Olympus' såkalte HyperCrystal-teknologi, som skal gi bedre kontrast enn på tradisjonelle lcd-skjermer.

Fem EV-trinn

Olympus byr på innebygd bildestabilisering i kameraet. På E-5 kan dette ifølge Olympus bety opptil fem EV-trinn. Det vil for eksempel si at du kan fotografere håndholdt med lukkertidsprioritering og opptil fem trinn langsommere lukkertid enn uten bildestabilisering og likevel få bilder som ikke er ødelagt av bevegelsesuskarphet.

Ellers er Olympus E-5 bygd dels i solid magnesium og dessuten godt beskyttet mot inntrengning av støv og fuktighet, slik at det tåler røff behandling.

Søkeren gir 100 prosent utsnitt av motivet – med mange speilreflekskameraer får du gjerne med litt mer på bildet enn det som vises i søkeren.

Filtereffekter, bildebehandlingsmuligheter i kameraet og forhåndsprogrammerte motivoppsett er ikke lenger forbeholdt amatørkameraene – Olympus E-5 har alle disse funksjonene, inkludert kunstfiltre som gir bilder med spesielle effekter. Et av filtrene er Dramatic Tone-kunstfilteret, som gir virtuelle HDR-bilder med ekstremt stort kontrastomfang.

E-5 representerer enda et Olympus-kamera der selskapet dropper kortplass for xD Picture-card. Kameraet har to kortplasser, én for sd/sdhc/sdxc-kort og én for CompactFlash-kort.

Forøvrig er oppløsningen økt fra 10,1 megapiksler netto på E-3 til 12,3 megapiksler på E-5, og maks lysfølsomhet er økt fra ISO 3200 til ISO 6400.

Les om:

Foto/video