Olympus lover skarpere bilder

Olympus lover skarpere bilder

«Med E-520 hører uskarpe bilder fortiden til», lover Olympus. Kameraet er spennende, selv om Olympus drar påstanden vel langt.

Det er den innebygde bildestabilisatoren i Olympus E-520 som ifølge produsenten skal sørge for at «motivene foreviges med ultimat skarphet, selv når de tas fra baksetet på en motorsykkel i tøft terreng».

Som flere av de nyeste speilreflekskameraene fra Olympus, inkludert flaggskipet E-3, har også den nye E-520-modellen bildestabilisator med gyrosensor innebygd i kamerahuset.

Fordelen med en slik løsning er at bildestabiliseringen fungerer med så å si alle objektiver som man hekter på kameraet.

Konkurrentene Nikon og Canon nøyer seg foreløpig med bildestabilisator innebygd i optikken i stedet for i kamerahuset, noe som i utgangspunktet kan bidra til å gjøre objektivene dyrere.

På den andre siden slåss de lærde om hvilken stabiliseringsteknologi som fungerer best - optisk stabilisator med flytende linseelementer i objektivet eller bildestabilisering i form av lynrask bevegelse av bildebrikken i kamerahuset, som er den varianten Olympus satser på.

Ingen garanti

Ingen av delene er nok noen fullstendig garanti mot uskarpe bilder, slik Olympus synes å hevde i markedsføringen av E-520. Men i praksis vinner man gjerne en ekstra lysmengde tilvarende 3-4 blenderåpningstrinn med dagens bildestabilisator-teknologi.

En god, gammel tommelfingerregel er at man ikke bør brukere lengre lukkertid enn at tallet under brøkstreken er omtrent det samme som brennvidden. Med et teleobjektiv på 125 mm brennvidde, eller et zoomobjektiv zoomet til denne brennvidden, bør man altså bruke en lukkertid på minst 1/125 sekund, helst enda kortere. Ved å aktivere bildestabiliseringen vil man kanskje greie å få bildet skarpt selv med en lukkertid så lang som 1/15 sekund eller enda lengre.

E-520 er som de øvrige speilreflekskameraene fra Olympus basert på FourThirds-standarden.

Olympus E-520 har en HyperCrystal II-skjerm på 2,7 tommer.

Sett fra siden viser E-520-kamerahuset en typisk stilren Olympus-design.

Toppen av kamerahuset viser betjenings-knapper i tradisjonell Olympus-stil.

I praksis betyr det at man kan ta skarpe bilder i mye dårligere lys enn man kunne før bildestabiliseringen kom på markedet. Men erfaringene viser også at selv om bildestabilisering er til god hjelp, er det ingen 100 prosent garanti mot bevegelsesuskarphet. Å fotografere med lange lukkertider uten kameraet på stativ vil alltid være fotografering i grenseland.

Spennende kamera

Uansett er E-520 en spennende kameramodell fra Olympus, med mange andre interessante finesser i tillegg til bildestabilisator.

Stikkord om kameraet er at det etterfølger E-510, men har fått en god del teknologi fra proffkameraet Olympus E-3.

E-520 har en oppløsning på 10 megapiksler, benytter Olympus' velkjente støvbeskyttelsessystem Supersonic Wave Filter og er utstyrt med forbedrede Live View-funksjoner for å se motivet på lcd-skjermen under fotografering.

Olympus har vært pioner både på støvbeskyttelse og levende lcd-bilde på speilreflekskameraer.

Olympus E-520 har mulighet for serieopptak på opptil 3,5 bilder i sekundet i serier på inntil åtte RAW-bilder. I jpeg-format er det kapasiteten til minnekortet som avgjør hvor store bildeserier man kan ta.

Olympus har sin egen bildeprosessor kalt TruePic III, som ifølge Olympus bidrar til rask prosesseringshastighet og lavt bildestøynivå.

I motsetning til lillebror E-420 har E-520 forøvrig et skikkelig håndgrep.

Skyggejustering

E-520 har både ansiktsdetektering og skyggejusteringsteknologi. Sistnevnte, som kameraet har arvet fra storebror E-3, fungerer i sanntid og demper høylys samtidig som mørke og skyggefulle områder i motivet blir lysere. Resultatet blir bilder som er mer i samsvar med hvordan det menneskelige øye oppfatter motivet.

Kameraet har en 2,7-tommers lcd-skjerm som Olympus kaller HyperCrystal II. På andre Olympus-modeller har vi sett at bildet på lcd-skjermen kan være lettere å se i sterkt sollys enn på mange av konkurrentenes kameraer.

Nå kan dessuten autofokusendringer ses direkte på displayet. Det er blitt mulig ved at Olympus har implementert et kontrast-basert autofokus-system i tillegg til det vanlige differanseregistrerende AF-systemet. Dette innebærer at det ikke er nødvendig å bevege speilet til ned-stilling for å foreta AF-målinger og forhåndsvise dem i Live View, ifølge Olympus.

E-520 kan lagre bilder både på xD-Picture-kort og CompactFlash-kort.

Olympus E-520 har en nettovekt på rundt 475 gram

Undervannshus

Blant tilleggsutstyret finner vi undervannshus.

En annen nyhet er at den interne blitsen kan brukes til fjernutløsing av inntil tre eksterne blitser.

Ifølge Olympus Norge forventes prisen på kamerahuset å bli 4 990 kroner inklusive mva. Kit med EZ 14-42 mm-objektiv vil koste 5 990 kroner. Et såkalt dobbeltzoom-kit med EZ 14-42 mm og EX 40-150 mm vil komme på 6 990 kroner.

Les om:

Foto/video