Olympus med forenklet PEN-kamera

Olympus med forenklet PEN-kamera

Olympus E-PL1 er en forenklet – og rimeligere – utgave av Olympus' nye PEN-kameraer.

De som drømmer om et kompaktkamera med bildesensorbrikke like stor som i et speilreflekskamera, er kommet ett steg nærmere målet med Olympus E-PL1. På kjøpet får de med utskiftbar optikk.

Den nye Olympus E-PL1 er en forenklet utgave av E-P1 og E-P2 som Olympus lanserte i fjor – E-P2 er først kommet i salg etter årsskiftet. Dette er kompakte kameraer som har arvet designelementer fra Olympus' berømte PEN-kameraer fra over 50 år siden.

LES OGSÅ:

Fullt Micro FourThirds-trykk

Den nye generasjonen PEN-kameraer tilhører Micro FourThirds-standarden, som betyr at de har utskiftbar optikk som et speilreflekskamera, men at de ikke har noen optisk søker med speil og pentaprisme. Sammenlignet med de vanlige speilreflekskameraene fra Olympus, som er basert på FourThirds-standarden, har de også litt mindre objektivfatning som er litt tettere innpå bildebrikken. Alt for å kunne gjøre kameraene så små og kompakte som mulig.

Lite kamera, stor bildebrikke

Det sentrale elementet er størrelsen på bildebrikken. Kompaktkameraer er praktiske å ha med seg, men bildebrikken er bare på størrelse med en lillefinger-negl og det er begrenset hvor mye bildekvalitet man kan trekke ut av dem. Micro FourThirds-standarden byr på en mye større bildebrikke, like stor som i speilreflekskameraene til Olympus. Å få så stor bildebrikke inn i et tilnærmet kompaktkamera som dertil har utskiftbar optikk, gir det beste fra to verdener.

Hva er forskjellen på den nye E-PL1 og de to første modellene, E-P1 og E-P2? Olympus sparer sikkert litt på produksjonskostnadene ved at E-PL1 har færre knapper og betjeningsratt, hvilket betyr at litt mer av betjeningen må gjøres i menysystemet i stedet.

Selv om kameraets metallkonstruksjon er beholdt, har objektivet som følger med nykommeren fått plastfatning i stedet for metallfatning, selv om brennvidden er den samme som på 14-42 mm-objektivet som følger med Olympus E-P1 og E-P2.

Dessuten er kameraet rettet klarere mot nybegynnere fordi det er lagt inn et veiledningssystem med råd og tips som dukker opp på lcd-skjermen bak på kameraet – også på norsk.

Tross lavere pris har dessuten nykommeren noe som de dyrere modellene mangler: innebygd blits.

12,3 megapiksler

Øvrige stikkord er 12,3 megapikslers sensor som foruten stillbilder håndterer video i HD-format. HD-video kan tas opp med 30 bilder i sekundet i oppløsning på 1280 x 720 punkter, med sammenhengende opptak på opptil sju minutter.

Lcd-skjermen er på 2,7 tommer – 6,8 cm – og den er basert på Olympus' HyperCrystal-teknologi, som gjør at skjermbildet synes ganske godt i sollys.

LES OGSÅ:

TEST: Olympus E-450 - En stor liten speilrefleks

Kameraet har blant annet AF Tracking, en teknologi som gjør det mulig å låse fokus på et bevegelig motiv, nyttig både ved serieopptak og videoopptak.

Den elektroniske søkeren VF-2, som settes i blitsskoen, er ekstrautstyr på E-PL1 – prisen er cirka 2000 kroner.

Olympus E-PL1 fås i fire farger: sort, hvit, champagne og rød. Veiledende pris for er satt til 5999 kroner inklusive mva. Da får man kamerahuset og et 14-42 mm zoomobjektiv med lysstyrke 3,5-5,6 – brennvidden tilsvarer 28-84 mm på 35-mm kamera. Dette er 3000 kroner rimeligere enn hva Olympus E-P2 med 14-42 mm objektiv var prissatt til ved presselanseringen i november i fjor. E-PL1 loves i butikkene i mars.

Man kan også få en pakkeløsning der det i tillegg medfølger et telezoomobjektiv på 40-150 mm.

Olympus kommer også med annet nytt tilbehør som snart blir tilgjengelig, blant annet undervannshus, vidvinkelzoom på 9-18 mm og vidvinkel-til-telezoom på 14-150 mm.

Les om:

Foto/video