Olympus med pannekake-objektiv

Olympus med pannekake-objektiv

Olympus har lansert et nytt superkompakt speilreflekskamera og utstyrt det med «pannekakeobjektiv».

Olympus lanserer nå E-420, som sammen med forgjengerne E-410 er et av de minste digitale speilreflekskameraene på markedet - ifølge Olympus verdens minste.

Samtidig slår Olympus til med et superlett «pannekake-objektiv» som bare stikker 2,35 centimeter ut fra kamerahuset. Vekten er bare 95 gram.

Med kombinasjonen E-420 og det nye objektivet har man fått en speilrefleks-løsning som er så liten at den får plass i lommen - i hvert fall i en litt stor frakkelomme.

Historien gjentar seg

Olympus-kombinasjonen av superkompakt kamerahus og et lite og «flatt» objektiv minner om en løsning som Pentax hadde fra slutten av 1970-tallet og inn på 1980-tallet. Kameraene i Pentax M-serien regnes fortsatt som noen av de minste og mest kompakte 35-mm speilreflekskameraene som noensinne er produsert.

Undertegnede var blant dem som falt for en slik løsning, som utvilsomt bidro til at det ble tatt mange flere «hverdagsbilder» med speilreflekskamera. Kameraet var så lite og lett at man tok det med seg overalt.

Mange nyheter

Olympus E-420 byr på mange nyheter, selv om kameraet i utgangspunktet ser ut som E-410.

Blant annet byr Olympus på en ny «skyggejustering» som skal gjør at man ikke lenger trenger å velge mellom å la høylys-partier i bildet brenne ut eller å la skyggepartier bli for mørke.

Vi har ikke prøvd Olympus' løsning ennå - kameraet kommer ikke i salg før i slutten av april - men vi antar dette er en variant av det som Nikon kaller Active D-Lightning og som også andre kameraprodusenter har kommet med i senere tid.

Videre har E-420 ansiktsgjenkjenning der både fokus og lysmåling tar hensyn til ansiktene i motivområdet.

Ifølge Olympus er lcd-skjermen bak på kameraet forbedret. Skjermen er på 2,7 tommer og er basert på det som Olympus kaller HyperCrystal II. Dette er en forbedring av krystallsammensetningen i skjermen fra tidligere modeller. Ved sterkt lys optimaliseres skjermbildet. Betraktningsvinkelen er 176 grader.

«Pannekake-objektivet» stikker minimalt ut fra kamerahuset og gjør at Olympus E-420 får plass i frakkelommen.

Olympus har vært pioner på innføring av levende visning av motivet på lcd-skjermen på speilreflekskameraer, og E-420 har en forbedret versjon av denne teknologien som skal gjøre det lettere å bruke autofokus i kombinasjon med Live View.

Kameraet er naturligvis også utstyrt med støvfjerningsteknologi. Olympus var tidlig ute også på dette området med sin teknologi kalt Supersonic Wave Filter.

LES OGSÅ: Olympus E-3 imponerer

E-420 har innebygd blits og er i tillegg utstyrt med innebygd trådløs blitskontroll som kan styre et ubegrenset antall eksterne blitser.

Kameraet er utstyrt med en 10-megapiksel LiveMOS-bildesensor, som forgjengeren E-410.

Olympus E-420 kommer i salg i slutten av april. Kamerahuset vil ifølge Olympus koste cirka 3790 kroner inklusive mva. En pakkeløsning med kamerahus og 14-42mm zoomobjektiv vil koste rundt 4590 kroner.

Her er Olympus E-420 i såkalt dobbeltzoom-kit.

Man kan også få et «dobbeltzoom-kit» med kamerahus, 14-42 mmobjektiv og 40-150 mm objektiv til 5390 kroner.

«Pannekake-objektiv»

Det nye superkompakte «pannekake-objektivet» vil koste 2290 kroner. I pakkeløsning med E-420 vil kombinasjonen koste 5390 kroner.

Objektivet har en lysstyrke på f/2,8 og en fast brennvidde på 25 mm, som tilsvarer et normalobjektiv for 35-mm filmbasert kamera.

Les om:

Foto/video