Olympus-speilrefleks med kunst-filter

Olympus-speilrefleks med kunst-filter

Olympus E-30 er navnet på den nye nesten-toppmodellen fra Olympus.

Nye Olympus E-30 bygger på Olympus E-3, som ble lansert for litt over ett år siden.

E-30 har en nyutviklet Live MOS-bildesensor på 12,3 megapiksler, mot 10,1 effektive megapiksler hos E-3.

I tillegg har kameraet fått en oppgradert Truepic «turbo»-bildeprosessor som skal være i stand til å håndtere store mengder bildedata enda raskere enn før.

Kunstfilter

En interessant nyhet med E-30-kameraet er et omfattende «kunstfilter»-system som skal gjøre det lettere enn før å legge på kreative filtereffekter i opptaksøyeblikket.

Olympus antyder at mange fotografer i dag bruker mye tid på etterbehandling av bilder på pc-en, mens de i stedet ønsker å være kreative først og fremst i opptaksøyeblikket.

«Det er i opptaksøyeblikket at bildet blir skapt», fastslår Olympus i pressemeldingen.

LES OGSÅ: TEST: Olympus E-3

Blant de kreative filtereffektene finner vi popkunst-filter til mettede farger og surrealistiske effekter. Man kan også velge «mykfokus», som gir mykere skarphet og kontrast, eller bleke og lyse farger for å få et drømmeaktiv skjær over bildet.

Ønsker man å gi en illusjon av grovkornet sort/hvitt-film, er det bare å aktivere det rette filteret. Til og med hullkamera-bilder som i fotograferingens barndom kan man skape med de nye filtereffektene.

Det blir spennende å se kameramarkedets reaksjon på disse løsningene. Noen vil kanskje synes det høres vel mye forbrukeraktig ut å utstyre et semiproffkamera med slike funksjoner.

Posisjonering

I pressemeldingen sørger Olympus for en klar posisjonering av E-30 under E-3, men over de øvrige speilrefleksmodellene som selskapet står bak.

«E-30 utfyller tomrommet mellom D-SLR startmodellene og kameraene til topp-profesjonelle fotografer», skriver Olympus i pressemeldingen.

Dermed ser det ut til at Olympus ønsker å forsikre seg om at E-30 ikke blir slått i hartkorn – og sammenlignet – med proffkameraene fra Nikon og Canon, men at kameraet blir plassert i entusiastklassen.

LES OGSÅ: Olympus E-3 imponerer

Dette understrekes av at Olympus åpenbart ønsker å bevise én gang for alle at det ikke er brikkestørrelsen som er avgjørende for bildekvaliteten. Som kjent baserer Olympus sine speilreflekskameraer på den såkalte FourThirds-standarden, som opererer med litt mindre størrelse på bildebrikken, cirka 18 x 13,50 mm.

Til sammenligning er APS-C-formatet som de fleste av konkurrentene baserer seg på, gjerne på rundt 23 x 15 mm. I tillegg finner vi «fullformat-kameraene» med sine brikker på full 35-mm filmstørrelse, 36 x 24 mm.

Hør bare på hva Olympus skriver om dette i pressemeldingen:

«En nyutviklet Live MOS billedsensor på 12,3 megapiksler viser klart at den nyeste teknologien tar mindre plass og at bildebrikkens fysiske størrelse ikke har betydning for bildekvalitet, dynamikk eller fargerom. Ny teknologi gjør det mulig å samle opp ekstreme mengder bildeinformasjon på en begrenset plass. Den fysiske størrelses betydning begynner å høre fortiden og gammel teknologi til.»

I klartekst: Den lille Live MOS-brikken i Olympus E-30 er fullt ut i stand til å konkurrere med de større ccd- og cmos-brikkene hos konkurrentene, ifølge Olympus. Kommende tester vil vise om Olympus har rett.

Uansett er resultatet av Olympus’ teknologivalg at selskapet til en viss grad kan levere kameraer og objektiver som er mer kompakte enn mange tilsvarende løsninger fra konkurrentene, noe som ikke minst reiselivsfotografer setter pris på.

Fem bilder i sekundet

Ellers har Olympus E-30 et 11-punkts kors-autofokussystem som velger blant hele 44 målepunkter.

Kameraet har profesjonell kvalitet på hastigheten og kan ta opptil fem bilder i sekundet. Dette gjelder til og med når man bruker maksimal oppløsning på 12,3 megapiksler og har innstilt kameraet på å lagre både RAW- og jpeg-versjon av bildene.

Lukkertiden går til 1/8000 sekund, med blitssynkronisering opptil 1/250 sekund.

LES OGSÅ: Olympus med pannekake-objektiv

Olympus er blant kameraprodusentene som går for mekanisk bildestabilisering i selve kamerahuset, noe som altså medfører at reduksjonen av bevegelsesuskarphet fungerer med alle objektiver.

Ifølge Olympus kan man benytte lukkertid på opptil fem ganger så mange steg eller blenderåpning på inntil fem blendertrinn mindre enn om man kjører uten bildestabilisering.

35 000 svingninger

Olympus benytter det de kaller en Supersonic Wave Drive Motor både til fokusering og bildestabilisering, og denne teknologien er også grunnlaget for støvreduseringssystemet i E-30. Løsningen benytter 35 000 svingninger i sekundet for å fjerne støvet fra bildefeltet.

Ifølge Olympus er løsningen så god at Olympus per i dag er den eneste produsenten av digitale speilreflekskameraer som garanterer støvfrie bilder.

I tillegg til de vanlige fotografiske mulighetene byr E-30 på en rekke intelligente programmer, blant annet ansiktsgjenkjenning som låser skarphet og lysmåling i personers ansikter, skyggejusteringsteknologi som belyser høylys- og skyggepartier i bildet individuelt, samt hele 27 forskjellige opptaksmodi.

Naturligvis har kameraet Liveview-funksjon på den lyssterke lcd-skjermen, som har en diameter på 2,7 tommer eller 6,9 centimeter.

Den veiledende prisen på E-30-kamerahuset ser ut til å bli omtrent 11 275 kroner inklusive mva. Levert med 14-42 mm «kit»-objektiv blir prisen cirka 12 150 kroner. Ønsker man i stedet kameraet med et mer utpreget høykvalitets-objektiv som 12-60 mm f/2,8-3,5, blir den veiledende prisen rundt 19 000 kroner.

Kameraet ventes å komme i salg i januar.

Les om:

Foto/video