Olympus trapper opp på speilløst

Olympus trapper opp på speilløst

Med tre nye speilløse systemkameraer og ny optikk markerer Olympus revir.

Den superraske autofokusen på de tre nye Micro FourThirds-baserte speilløse systemkameraene som Olympus lanserer nå, vil forhåpentlig ta brodden av kritikken mot selskapets tidligere kameraer i denne sjangeren, håper Olympus.

Samtidig blir det mer og mer åpenlyst at Olympus er i ferd med å miste interessen for det tradisjonelle digitale speilrefleksmarkedet. Selskapets klassiske speilrefleksmodeller blir stadig mer utdaterte uten at det skjer noe særlig nyskaping.

Derimot kommer det altså spennende nyheter i den siste utvidelsen av Olympus’ familie av speilløse systemkameraer.

«Systemkamera» betyr at et kamera har utskiftbar optikk og at produsenten gjerne også har utviklet en del annet tilbehør. Systemkameraene er derfor en del av et omfattende system av komponenter som gjør at kameraet kan få ekstra funksjonalitet og stadig nye bruksområder.

Frem til nå har alle digitale systemkameraer har vesentlig større bildebrikke enn i kompaktkameraene, men for kort tid siden lanserte Pentax de første systemkameraene i kompaktformat. Olympus holder seg derimot til Micro FourThirds-brikkestørrelsen, som er mye større enn bildebrikkene i kompaktkameraene, men litt mindre enn APS-C-størrelsen, som brukes i de fleste digitale speilreflekskameraer.

Tre nye Micro FourThirds-modeller

Olympus utvider nå sin Micro FourThirds-familie i begge ender.

Olympus PEN E-P3 er den nye toppmodellen, som Olympus selv kaller for en «proffmodell» – intet mindre.

Samtidig kommer to nye PEN-kameraer som er nesten for kompaktkameraer å regne, med modellbetegnelsene PEN Mini og PEN Lite, men de har altså utskiftbar optikk – og er dermed for systemkameraer å regne. Olympus kan nå by på systemkamera som veier ned mot bare 215 gram (uten optikk, minnekort og batteri).

PEN-navnet kommer fra 1960-tallskameraet fra Olympus som denne digitale kamerafamilien har hentet sitt designforbilde fra. Vi snakker retro-stil her, altså.

«Verdens raskeste autofokus»

Olympus hevder at det nye toppkameraet i tredje generasjon av Micro FourThirds-familien, Olympus E-P3, er utstyrt med «verdens raskeste autofokus». Svaret ligger i den nyutviklede dobbeltkjerneprosessoren i TruePic VI, som er navnet på «datamaskinen» i kameraet. Den ene kjernen brukes til å styre kameraets generelle funksjoner, mens den andre er dedikert til bildebehandlingen. De første forhåndstestene tyder på at autofokusen er betydelig raskere enn i tidligere Micro FourThirds-modeller.

Med de nye kameraene lover Olympus også mye mindre bildestøy i bilder tatt med høy ISO, noe som også har vært et punkt der denne kamerafamilien har høstet noe kritikk tidligere.

E-P3 har en 12,3 megapikslers bildebrikke, samme nettooppløsning som både hos forgjengerne og de to andre nykommerne som ble lansert samtidig. I det hele tatt er de tekniske spesifikasjonene ganske like på de tre nye kameraene.

Den største forskjellen ligger på skjermen bak på kameraene. E-P3 har fått en tre-tommers OLED-skjerm med kapasitiv berøringsfølsomhet og en oppløsning på 614 000 piksler. Selv om en del av betjeningen dermed kan gjøres med en finger mot skjermen, kan alt også gjøres med knapper og hjul, slik profesjonelle fotografer foretrekker.

De to andre nykommerne, PEN Lite og PEN Mini, har vanlig lcd-skjerm med oppløsning på 460 000 piksler. På PEN Lite er skjermen vippbar.

Autofokusen på flaggskipmodellen, E-P3, har 35 fokuspunkter, mot 11 på de to andre. E-P3 er også det eneste av de tre nye som har innebygd, oppfellbar blits, men alle tre kameraene har blitssko for ekstern blits.

E-P3 veier 321 gram uten batteri, minnebrikke og optikk.

PEN Lite

Olympus PEN Lite har også navnet E-PL3 – navngivningen av Micro FourThirds-kameraene er en egen vitenskap. PEN Lite er tredje generasjon av de litt forenklede PEN-modellene, og har noe færre knapper, men mye av betjeningsmulighetene fra E-P3 er i behold.

Lcd-skjermen er i 16:9-format, som er ypperlig for videoopptak, men den gir store svarte felt på siden når man fotograferer – standard-proporsjonen på Micro FourThirds-bilder er 4:3-format.

E-PL3 har en oppgitt vekt på 265 gram uten optikk og batteri.

PEN Mini

PEN Mini-modellen, som også heter E-PM1, er som navnet antyder første generasjon i sitt slag fra Olympus. Den er ganske lik Lite-modellen, men med enda litt færre knapper og hjul, og med lcd-skjerm som ikke er vridbar. Nettovekten, uten batteri, minnebrikke og objektiv, er bare 216 gram.

De nye Olympus-kameraene kommer i salg til høsten. Prisene er foreløpig ikke kunngjort.

Les om:

Foto/video