Olympus under granskning

Olympus under granskning

Olympus er i hardt vær etter en finansskandale som nå etterforskes på tre kontinenter.

Olympus-aksjene er i fritt fall etter at det er kommet frem påstander om at selskapet har brukt uredelige metoder til å dekke over gamle finansielle tap, noen av dem opptil 20 år gamle.

Finansskandalen har skapt kaos i selskapet, som nå har byttet toppsjef – Chief Executive Officer – flere ganger på kort tid.

Selskapets britiske toppsjef Michael Woodford fikk sparken for noen uker siden, etter å ha hatt stillingen i bare et par uker.

Utfordret styret

Han gikk umiddelbart ut i flere intervjuer og hevdet han var blitt sparket fordi han hadde utfordret styret til å forklare hvorfor en serie firmaoppkjøp hadde kostet Olympus nesten 800 millioner dollar, mens det skulle vises seg at det meste av verdien av oppkjøpene forsvant kort tid etterpå, melder amerikanske PC World .

Firmaene som angivelig var blitt kjøpt opp, produserte varer som ansiktskrem og containere for mikrobølgeovner. Oppkjøpene skal så ha blitt avskrevet i løpet av noen få måneder.

I tillegg skal den sparkede toppsjefen ha stilt spørsmål rundt utbetaling av rundt 700 millioner dollar i honorar til to finansrådgivere i forbindelse med en separat oppkjøpsavtale knyttet til et britisk firma som produserer medisinsk teknologiutstyr. Som kjent er Olympus en stor produsent av medisinsk optikk, som for eksempel endoskoper, i tillegg til mikroskoper og kamerautstyr.

Med referanse til informasjon fra revisorfirmaet PriceWaterhouse Cooper hevder Woodford at de aktuelle rådgiverne bare skulle ha hatt et par prosent av oppkjøpssummen i honorar, ikke over 30 prosent, slik tilfellet angivelig har vært.

Beklagelser

Saken har så langt ført til ytterligere sjefsskifter i Olympus-ledelsen. Den nye CEO-en som overtok etter Woodford ble også skiftet ut etter bare to uker.

Den nåværende toppsjefen, Shuichi Takayama, har rykket ut med en beklagelse på nettsidene til Olympus der han ber om unnskyldning både overfor kundene, partnerne og aksjeeierne.

Samtidig forsikret han om at Olympus ikke har gjort noe galt i disse transaksjonene, og at selskapet forbereder seg på granskning fra en uavhengig tredjepart.

Ifølge en rekke nyhetsmeldinger verden rundt er Olympus allerede under granskning både fra FBI i USA, Serious Fraud Office i Storbritannia og det japanske finanstilsynet, melder PC World USA. Blant annet blir flere såkalte skatteparadiser sjekket.

Flere fra den tidligere ledergruppen hos Olympus skal ha innrømmet at de har vært med på dekkoperasjonene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les om:

Foto/video