Olympus vinner på god service

Olympus vinner på god service

Olympus vinner andeler på speilrefleksmarkedet med god service og et 50 år gammelt konsept.

Mens Canon og Nikon holder fortet og er de største på speilrefleks, har nå Olympus gått forbi Sony og blitt tredje størst i det norske markedet. Mens tallene for første halvår gav Olympus en markedsandel på 3,5 prosent har de nå i tredje kvartal tatt 10,2 prosent av markedet.

Et viktig bidrag er Olympus sitt nye Pen-konsept som er systemkameraer uten speil, men med utskiftbar optikk. Navnet henspeiler på en kamerasuksess fra 1959, der fotografering skulle være like enkelt som å bruke en kulepenn.

Det er altså ikke et ekte speilreflekskamera, men i dag skiller man mellom kameraer med utskiftbar optikk og kompaktkamera når man ser på salgstall. Kategorien speilrefleks viser altså tall for alle systemkameraer hvor optikken er utskiftbar.

Betaler gjerne 8000 kroner

Og det ser ut som betalingsvilligheten på kamera med utskiftbar optikk er bra.

- Pen-konseptet er så bra og revolusjonerende at folk igjen betaler 7 til 8000 kroner for kamerateknologi, forteller Erik Skjerve i Olympus.

Framgangen forklarer han med å ha truffet de riktige prispunktene med riktig utseende modeller. Og med unike salgsargumenter som for eksempel at selgeren kan slippe kameraet i gulvet og tråkke på det.

- Vi er de eneste av de store som har gått fram i forhold til i fjor, alle de andre har gått tilbake, fortalte Erik Skjerve til IT-bransjen tidligere i høst.

Dette var før tallene for tredje kvartal var ute, og 1. halvår er de siste tallene vi har fått fra de største aktørene.

Her kan Skjerven og Olympus vise til 12 prosent markedsandel i kompaktmarkedet. Det er en økning på 9,1 prosent i forhold til i fjor i følge bransjens rapporter. Dette gir Olympus 3. plass på kompaktstatistikken etter Canon og Casio.

Etter dette tetsjiktet som ligger et godt stykke foran de andre, varierer rekkefølgen og aktørene fra år til år i følge Skjerven. Han mener markedet her i landet er rimelig forutsigbart etter modeller som lanseres, større avtaler som inngås og så videre.

Liten krisestemning

På speilrefleks var ikke 1. halvår like bra for Olympus. Ambisjonen etter 1. halvår var å etablere seg som den 3. store aktøren i systemmarkedet. Salget tok seg opp mot slutten av perioden etter en ”veldig stor og hyggelig avtale” og med nylanseringer i tillegg var det optimisme å spore.

- Markedet er solid, og vi har i det hele merket lite til krisen. Generelt er det en liten nedgang i markedet, men mitt inntrykk er at innkjøpere er mer redde enn det er grunn til å være, fortalte Skjerven etter 1. halvår.

Her mener Skjerve han har fått sett hvilke av forhandlerne som tør stå i stormen og hvilke som går rett i skyttergraven. I forhold til forhandlernettet betyr denne lærdommen å lage flere fleksible løsninger og legge til rette for den posisjonen de forskjellige forhandlerne ønsker å ha i markedet.

Godt servicekonsept

Skjerve tror Olympus’ servicekonsept bidrar til vekst i markedet. Leveringsgaranti på service innebærer at ingen skal måtte vente mer enn tre uker på få reparert kameraet sitt.

- På kompakt har vi ikke prisoverslag på service. Vi vet stort sett hva det vil koste og gir pris ut i fra det. Må vi gjøre et prisoverslag, fakturerer vi bare om vi reparerer. Da sender vi produktet i retur og bærer utgiftene selv. Det samme gjelder når kundene sender inn kameraer med brukerfeil. Det kan til og med dreie seg om noe så enkelt som at batteriet mangler. Som de eneste i markedet, tar vi ikke noe for det.

- Jeg har selv jobbet i fotobutikk i over 10 år, og det har også de fleste andre her. Vi vet hvor irriterende det er med dårlig service og hvor viktig det er å kunne overraske positivt, avslutter Erik Skjerve.

Speilrefleks 1. halvår 2009
Canon 48
Nikon  40
Sony  5
Olympus  3,5
Pentax  1,5

Markedsandeler i prosent. Estimat basert på aktørenes tall.

Les om: