Ønsker cd-en død

Ønsker cd-en død

Kjøpte du cd-er som julegave? Det bør være siste gang, mener Gartner.

Musikkindustrien må gjøre slutt på cd-er. Så lenge det legges mye energi i produksjon og salg av musikk på cd-er vil det være en hindring for full satsing på distribusjon gjennom nettet. For å utnytte teknologiens muligheter for fullt må musikkselskapene avslutte cd-produksjon.

Det mener analyseselskapet Gartner, som har utgitt en rapport med navnet ”2008, cd-ens siste jul”

- Ved å tviholde på cd-produksjon, heller enn å satse for fullt på online distribusjon, har de store plateselskapene hverken greid å stoppe piratkopiering, eller funnet en ny måte å selge musikk på, sier Gartners forskningssjef Mike McGuire i en pressemelding som følger rapporten.

Se etter muligheter

Ifølge analyseselskapet må første lanseringen av ny musikk gå på nett.

- Plateselskaper må tenke digitalt først. Nye låter bør først komme i nettbutikker. Cd-er kan bli en on demand-tjeneste etterpå, sier McGuire.

I 2007 stod nettdistribusjon i USA for 23 prosent av omsetning på musikk. For hele verden var det 15 prosent. Samtidig har salg av cd-er droppet dramatisk siden salgstoppen rundt 2000. Til tross for nedgang av musikk på fysiske medier har nye kanaler blitt for lite brukt, slik at totalomsetningen for musikkbransjen er i ferd med å gå ned. Gartner mener musikkbransjen er nødt til å se seg om etter nye muligheter.

Trådløse soner

Samtidig som fysiske medier fremdeles bringer inn tre av fire kroner til musikkbransjen, har bredbåndsdekningen økt enorm i USA. I 2012 vil 77 prosent av alle amerikanske hushold ha tilgang til bredbånd. Det er 96 millioner bredbåndslinjer.

I tillegg til det vil antallet små nettverks-pc-er øke, og tilgang gjennom offentlige trådløse soner være stor. Også antallet mobiltelefoner som har tilgang til nett vil ha mangedoblet seg frem til 2012.

Alle disse kanalene er ifølge Gartner viktige muligheter for distribusjon, ikke bare av musikk, men også av informasjon og reklame til forbrukeren.

Mobile tjenester

Musikkselskapene vil tjene mye på å fjerne kostnader til cd-distribusjon, og flytte dem til et brenn-selv prinsipp, hvor forbrukeren brenner cd-ene hjemme. Da blir det lettere for bransjen å svare på etterspørsel uten å distribuere store mengder av cd-er, samtidig som kostnadene kuttes i produksjon, distribusjon og lagring.

De frigjorte resurser kan bransjen bruke på å lage nye modeller for musikksalget gjennom de andre kanalene. Fokus bør ligge på lansering og reklame på nettet, bruk av sosiale nettverk, online salg og mobile musikktjenester.

- Musikkbransjen er konservativ og komfortabel med sin gjøremåte å lansere cd-er og rette markedsføringen på dette. Det er vanskelig å gi opp. Men realiteten er at den nye digitale generasjonen vil ha valgfrihet og tilgjenglighet, sier McGuire.

Lever videre

Han tror ikke at cd-en skal forsvinne helt.

- Det går for langt å si at cd-ens rolle er helt over. Som fysisk medium kan det for eksempel fungerer som markedsføringsgave på konserter, sier McGuire.

I den digitale strategien må musikkbransjen legge vekt på distribusjon av totalt innhold, altså låter, video, tekster og annen informasjon rundt musikken. Dette kan lett blir distribuert, brukt og monitorert. Ifølge Gartner bør musikkbransjen også se på en mer fleksibel måte å lisensere musikk på, slik at linsensregler er fullt tilpasset nettsalg.

LES OGSÅ:

Les hele Gartner rapporten, “Christmas 2008: The Last Year of the Retail CD”, her (engelsk betaltjeneste).

Foto/video