Optiske medier synger på siste verset

Optiske medier synger på siste verset

Mye taler for at det optiske mediets dager er talte. Hvem trenger dvd-plater når det finnes billige harddisker og raske bredbånd?

Kassettbånd og datamaskiner skilte lag for lenge siden, og vi bruker ikke lenger disketter for å flytte filer og installere program. Mye peker i retning av at også optiske medier som cd-er og dvd-er tar samme veien, rett ned i graven – i hvert fall i datasammenheng.

Glansdagene er forbi

I mange år har det vært mer eller mindre standard med en optisk leser i så vel stasjonære som bærbare datamaskiner, og mange av disse leserne har også brennefunksjonalitet. Det har gjort at vi har blitt vant til å lagre viktige filer på cd, dvd og blu-ray og å installere programmer fra disse mediene. Men de optiske medienes glansdager er nok forbigått for lenge siden.

LES OGSÅ:

Kast kablene! Ny trådløsstandard på trappene

Chetan Joshi, som jobber med forretningsutvikling hos Lenovo i Canada, sier at kundene stadig sjeldnere spør etter optiske lesere, og at han tror det bare er et tidsspørsmål før de går samme veien som diskettstasjonene.

- Jeg anser definitivt at det optiske mediets dager er talte, i og med at vi bruker nettskyen, tavle-pc-er og nettbrett mer og mer. Vårt mål når det gjelder ultramobilt er at enhetene skal være tynne og lette, og da er det ikke til å unngå at optiske lesere fases ut, sier Joshi.

Billige harddisker og lagring i skyen

Det er flere grunner til at vi nå ser denne trenden. Dels har prisene på flashmedier og harddisker sunket drastisk i den senere tid, noe som har gjort at usb-minnepinner og eksterne harddisker i mange tilfeller er billigere enn for eksempel dvd og blu-ray. I tillegg har stadig flere brukere vent seg til at tynne og lette datamaskiner som minibærbare og tavle-pc-er greier seg godt uten noen optisk leser. De fleste program kan helt enkelt lastes ned direkte fra nettet.

LES OGSÅ:

HDMI synger på siste verset

I fjor gjennomførte IDC Canada en undersøkelse der man spurte hvilken funksjonalitet som er mest nødvendig i en bærbar datamaskin. 27 prosent svarte en optisk enhet, mot bare 17 prosent i den samme undersøkelsen i år.

- Jeg tror ikke folk greier seg helt og holdent uten optisk enhet. Muligheten for å koble til en optisk leser kommer ikke til å forsvinne fordi folk fortsatt vil ha den funksjonaliteten. Men optiske lesere kommer derimot ikke lenger til å være nødvendig på alle enheter, sier Tim Brunt, analytiker hos IDC.

LES OGSÅ:

Nettbrett dreper ikke pc-en

Når installerte du sist et program lagret på en optisk plate? Pleier du å bruke dvd-plater til sikkerhetskopiering? Kommenter gjerne artikkelen og kom med dine synspunkter og erfaringer.

Artikkelen er hentet fra Idg.se, oversatt av Aksel Edgar-Lund.

Les om:

Foto/video