Panasonic med GPS og 3D

Panasonic med GPS og 3D

Panasonic har lansert fire nye kompaktkameraer. To av dem har GPS og tre kan fotografere i 3D.

Panasonic Lumix TZ20 markedsføres som det ultimate reisekameraet. Det er ganske kompakt, men har likevel et optisk zoomomfang på hele 16x zoom, tilsvarende fra 24 mm vidvinkel til 384 mm tele. Optikken er produsert på lisens fra Leica.

I tillegg har kameraet innebygd GPS med over en million innlagte kartreferanser og raskere søkesystem enn i forgjengeren, TZ10. Oppløsningen er på 14,1 megapiksler.

3D Photo Mode

Kameraet har også fått en ny funksjon kalt «3D Photo Mode» som simulerer 3D-fotoopptak ved at det kjapt tas 20 bilder mens fotografen langsomt panorerer kameraet. Deretter sørger intelligensen i kameraet for å plukke ut de to som passer best til å gi en realistisk 3D-effekt tilpasset henholdsvis venstre og høyre øye. 3D-bildene har redusert oppløsning.

LES OGSÅ:

Panasonic krymper GF2

For å se 3D-bildene trenger man en Panasonic Viera HDTV eller annet såkalt MPO-kompatibelt utstyr, for eksempel bilderammer som kan vise 3D-bilder.

MPO står for Multi-Picture Object, et filformat som først ble brukt i Fujifilm FinePix Real 3D W1, et 3D-kamera med to objektiver som kom på markedet i 2009.

LES OGSÅ:

Slik virker 3D

Samme år ble formatet etablert som en åpen CIPA-standard (Camera & Imaging Products Association). En MPO-fil er betegnelsen på en bildefil som kan inneholde flere bilder og metadata til disse bildene i én og samme fil.

Mens det nevnte Fujifilm-kameraet hadde to objektiver plassert et stykke fra hverandre på kamerahuset, hevder Panasonic at deres TZ20 greier å få til den samme 3D-effekten ved hjelp av ett objektiv i kombinasjon med panorering av kameraet. PC World har foreløpig ikke testet denne funksjonen.

Ellers er Panasonic TZ20 49 prosent raskere enn forgjengeren, hevder Panasonic. Den optiske bildestabilisatoren skal også være forbedret.

LES OGSÅ:

Panasonic med touch-skjerm og AVCHD Lite

Alle bilder som tas med kameraet blir geotagget, og fototjenester som for eksempel Flicr, Panoramio og Locr er kompatible med denne funksjonen.

Videoopptak kan gjøres i full HD, det vil si AVCHD med 1920 x 1080-oppløsning, og det nye programmet Lumix Image Uploader, som følger med, kan laste opp videoopptakene direkte til YouTube. Programvaren kan også laste opp bilder til Facebook.

Panasonic har også lansert en litt enklere modell kalt TZ18. Den mangler GPS og lcd-skjermen er ikke berøringsfølsom. Dessuten er videooppløsningen begrenset til 720p (Motion JPEG), og 3D Photo Mode er ikke implementert.

Tåler vann og støv

En annen ny modell fra Panasonic er Lumix FT3, som kan brukes til dykking til 12 meters dybde. Kameraet skal også kunne tåle et fall fra to meters høyde og dessuten tåle både støv og varme samt snø og kulde, i hvert fall ned til -10 grader.

Også FT3 har innebygd GPS og full HD-videostøtte, og har dessuten innebygd høydemåler, barometer og kompass.

Brennviddeomfanget tilsvarer 28-128 mm, oppløsningen er på 12 megapiksler og lcd-skjermen er på 2,7 tommer.

Også dette kameraet skal kunne gi bilder i 3D.

Allround-kamera

Den siste av de tre nykommerne fra Panasonic er FX77, som markedsføres som et allround-kamera. Det har berøringsfølsom lcd-skjerm på 3,5 tommer i 16:9-format.

Optikken, som igjen er et Leica-lisensiert produkt, er på 5x zoom fra tilsvarende 24 til 120 mm med forholdsvis god lysstyrke til å være kompaktkamera. Største blender er f/2,5.

LES OGSÅ:

Flimmerfri 3D fra LG

Også dette kameraet kan ta opp video i full HD, og kameraet har en rekke kreative retusjeringsmuligheter innebygd. Oppløsningen er på 12,1 megapiksler, og kameraet kan ta opp 3D-bilder.

TZ20, TZ18, FT3 og FX77 vil være tilgjengelig på markedet i mars. Prisene er ikke fastsatt ennå. Merk at kameraene kommer under til dels andre navn i en del andre land. FX77 heter for eksempel FX78 i USA, mens FT3 heter TS3 og TZ20 heter ZS10.

Les om:

Foto/video