Panasonic med touch-skjerm og AVCHD Lite

Panasonic med touch-skjerm og AVCHD Lite

Panasonic benytter videoformatet AVCHD Lite i det ene av sine to nye Lumix G-kameraer.

Lumix DMC-G2 og DMC-G10 er de to nyeste systemkameraene fra Panasonic, basert på den «speil-frie» Micro FourThirds-standarden.

Den mest avanserte av de to, G2, er trolig verdens første systemkamera som kan betjenes med berøringsfølsom skjerm.

Den andre modellen, G10, markedsføres som verdens letteste kamera som både har utskiftbar optikk og innebygd søker.

Fem G-modeller

Med den siste lanseringen har Panasonic gjort det mulig å velge mellom fem forskjellige modeller i selskapets Micro FourThirds G-serie.

LES OGSÅ:

Mer HD-video fra Panasonic

Serien så dagens lys for halvannet år siden med Lumix DMC-G1, som vakte oppsikt med sin design. Kameraet hadde form som et kompakt speilreflekskamera, men med en plassbesparende elektronisk søker i stedet for speil og søkerprisme – et slags speil-løst speilreflekskamera, om man vil.

Modellen som skiller seg mest ut fra de andre G-kameraene, er GF1, som er uten elektronisk søker og har form som et kompaktkamera. De fire andre er basert på G1s design med speilrefleks-form. GH1 kom for ett år siden og kunne i motsetning til den opprinnelige G1 også ta opp video – i AVCHD-format.

AVCHD Lite

De to nye modellene som lanseres nå, kan begge ta opp video, men i forskjellig format. Den mest avansert modellen, G2, tilbyr mulighet til å bruke det nye AVCHD Lite-formatet, som opererer med 1280 x 720-punkters oppløsning med avansert komprimering som gir forholdsvis små videofiler og likevel meget høy videokvalitet.

AVCHD Lite er en tilleggsstandard til AVCHD-standarden. Det eneste opptaksformatet er 720p med 25/30 bilderuter per sekund. Egentlig skjer opptak med vanlig AVCHD 720p/50/60-format, men annenhver bilderute er et duplikat av den foregående.

AVCHD Lite-standarden så dagens lys for vel ett år siden.

G10 kan også lagre video i 1280 x 720-punkters oppløsning, men kameraet benytter Motion JPEG-formatet, som er mye mer plasskrevende enn AVCHD Lite.

Begge kameraene kan også ta opp video med lavere oppløsning i Motion JPEG-format.

Berøringsfølsom skjerm

G2-modellen skiller seg fra de andre kameraene i familien ved at den har berøringsfølsom lcd-skjerm – angivelig det første kameraet på markedet med utskiftbar optikk som kan betjenes via berøringsfølsom skjerm. Blant annet kan man velge fokuspunkt og fyre av kameraet direkte fra skjermen.

De fleste kamerafunksjonene kan stilles inn på vanlig måte via knapper, hjul, ratt og menysystemet, så betjening via skjermen er en tilleggsfunksjon.

LES OGSÅ:

Kamera med GPS og HD-video

Forskjellene på G2 og G10 er forøvrig at sistnevnte bare kan ta opp monolyd, mens G2 også kan ta opp stereolyd, riktignok med ekstern mikrofon, som det ikke er tilkobling til på G10.

G10 har dessuten noe mindre oppløsning på den elektroniske søkeren, bare cirka 202 000 piksler, mot 1,4 millioner piksler på G2.

Billigere objektiv

Begge de nye kameraene kan leveres med et nytt og antakelig rimeligere «kit»-objektiv på 14-42 mm zoombrennvidde – forgjengeren var på 14-45 mm. Det nye objektivet er litt større, men likevel rundt 30 gram lettere, blant annet på grunn av lettere plastfatning. Dessuten er den innebygde bildestabilisatoren fjernet. Denne funksjonen overlates til bildestabiliseringen i kamerahuset.

De to nye kameraene har bildesensor med samme oppløsning som forgjengerne, 12,1 megapiksler netto. Bildesensoren er en 4/3 Live MOS-sensor på 18 x 13,5 mm, som altså er standard sensorstørrelse både i FourThirds- og Micro FourThirds-kameraene.

Prisene på de nye kameraene er ikke fastsatt ennå. G2 vil være tilgjengelig i slutten av mai, mens G10 kommer i begynnelsen av juni. Mer informasjon: www.panasonic.no .

Les om:

Foto/video