Panasonic-video på sd-kort

Panasonic-video på sd-kort

Panasonic vil være med i kampen mot gammeldagse videobånd, og lanserer et nytt videokamera der det følger med et fire-gigabyte sd-minnekort.

Mini-dv-bånd og andre videobåndformater får konkurranse fra stadig flere alternative medietyper. Videokamera med innebygd dvd-brenner eller harddisk er blitt ganske vanlig, og nå kommer minnekortene for fullt, takket være drastisk økning av lagringskapasiteten på slike kort.

Panasonics nyeste videokamera er SD1 til 12 500 kroner. Her lagres videoopptakene på et SDHC-kort på 4 GB. Minnekort med mer lagringsplass er i vente; det snakkes om opptil 64 GB. Takket være ny filstruktur har man opphevet lagringsbegrensningene som har skapt problemer ved bruk av sd-kort tidligere.

4 GB-kortet gir plass til cirka 90 minutters videoopptak med en bitrate på seks megabit per sekund.

Det nye videokameraet fra Panasonic har tre ccd-brikker og selges i Panasonics proffsortiment. Det er basert på AVCHD-standarden, som Panasonic har utviklet sammen med Sony.

LES OGSÅ: Slik konverterer du video

AVCHD-standarden benytter komprimeringskodeken MPEG-4 AVC/H.264, som ifølge Panasonic og Sony skal by på mer enn to ganger så effektiv komprimering som MPEG-2 og «vanlig» MPEG-4.

Fordelene med å bruke sd-kort som lagringsmedium for video er at kameraet kan gjøres mindre og at det er mer motstandsdyktig mot slag og støt, hevder Panasonic. Firmaet varsler at det snart kommer flere videokameraer fra Panasonic med sd-kort som lagringsmedium.

SD1 er utstyrt med et system for å gi surroundlyd med fem mikrofoner. Dessuten har kameraet lydzoom. Det betyr at mikrofonene automatisk rettes mot motivet som det zoomes inn på.

Kameraet har for øvrig 12x optisk zoom og optisk bildestabilisator. Optikken er et Leica Dicomar-objektiv. For 11 700 kroner får man modellen DX1, som lagrer opptakene direkte på dvd-plate. Panasonics vårslipp inneholder også «verdens minste videokamera med SDHC-lagring», SDR-S10.

En av fordelene med sd-kort i videokameraer er som sagt at kameraene bedre skal tåle fall og røff behandling, og ifølge Panasonic tåler S10 et fall på 1,2 meter.

Les om:

Foto/video