Pentax bekrefter 5x zoom-trend

Pentax bekrefter 5x zoom-trend

Optio V20 er nok et vitnesbyrd om at kompaktkameraer nå må ha 5x optisk zoom.

I påsken lanserte Pentax Optio V20. Stikkord er kompaktkamera med åtte megapikslers oppløsning, 3-tommers lcd-skjerm, ansiktsgjenkjenning – og 5x optisk zoom.

Standard zoomomfang for kompakte digitalkameraer har i mange år vært 3x optisk zoom, typisk tilsvarende 35-105 mm brennvidde omregnet til 35-mm filmbasert kamera.

Riktignok finnes det mange unntak fra denne «regelen». Men det siste året har 5x zoom pekt seg ut som et brennviddeomfang som stadig flere produsenter tilbyr når man kommer over lavprissjiktet.

5x zoom-kameraer

Vi nevner i fleng Panasonic Lumix DMC-LZ8 og DMC-LZ1, Fujifilm FinePix F100fd og FinePix J50, Sony Cyber-shot DSC-T300, DSC-W150 og DSC-W170, Olympus Stylus 820 og en god del andre.

En del av 5x-løsningene byr på bedre vidvinkelmodus, mens Pentax med Optio V20 gir mest uttelling på telefotosiden. Brennvidden tilsvarer 36-180 mm omregnet til 35-mm filmformat.

Kameraet har også en digital zoomfunksjon på opptil 5,1x zoom, som sammen med den optiske zoomen gir en total zoomeffekt på over 25x – men da må man nok regne med betydelig nedsatt bildekvalitet.

LES OGSÅ: Pentax utfordrer speil-markedet med K20D

I tillegg har kameraet altså 3-tommers lcd-skjerm med oppløsning på cirka 230 000 piksler og innsynsvinkel på 170 grader. Ifølge Pentax er skjermen påført et nytt antirefleksbelegg som skal gjøre det lettere å se skjermbildet i dagslys.

Ansikt, smil og blunk

Foruten ansiktsgjenkjenning som påvirker både eksponering og fokus, har kameraet smil-detektering som gjør at kameraet kan ta bilder automatisk når folk smiler, samt blunke-detektering som registrerer om noen av personene i bildet tilfeldigvis lukket igjen øynene da bildet ble tatt.

LES OGSÅ: Slik kjøper du digitalkamera

I tillegg har Pentax Optio V20 digital bildestabilisering med lysømfintlighet helt opptil ISO 6400, funksjon for fjerning av røde blitsøyne, automakro ned til 10 cm og innebygd minne på 51,1 megabyte. Kameraet har kortplass for sd-minnekort.

Programvaren inkluderer en Pentax-versjon av bildebehandlings- og bildeadministrasjonsprogrammet ACDSee.

Optio V20 kan fås i sort eller sølv, og har en nettovekt på 130 gram – cirka 145 gram «skuddklart» med minnekort og batteri. Veiledende pris er satt til 2 495 kroner inklusive mva., og kameraet kommer i salg i april.

Les om:

Foto/video