Pentax-speilrefleks for nybegynnere

Pentax-speilrefleks for nybegynnere

NYHET: Pentax lanserer nybegynner-speilrefleks på Photokina-messen i Köln.

Pentax K-m er navnet på den nye forbrukermodellen fra Pentax. Vi snakker om et elegant, lett og ganske rimelig digitalt speilreflekskamera myntet særlig på folk som ønsker å oppgradere fra kompaktkamera til speilrefleks.

Og det er det jo ganske mange som gjør nå, ifølge statistikken over kamerasalget .

Det nye Pentax-kameraet er utrustet med en oppgradert versjon av «Auto Picture Mode», en teknologi Pentax har utviklet og som automatisk detekterer hva slags motiv kameraet pekes mot. Deretter stilles kameraet automatisk inn for denne typen motiver.

Pentax K-m kan dessuten skilte med bevegelsessensor i kamerahuset, noe som gjør at risikoen for bevegelsesuskarphet blir redusert uansett hvilket objektiv man benytter.

Løsningen går ut på at bildesensoren flyttes vertikalt og horisontalt i høyt tempo for å motvirke kamerabevegelsene, og det er magnetisme som er «motor» for flyttingen av bildebrikken.

Kameraet har en ccd-bildesensor i den såkalte APS-C-klassen, med en størrelse på 23,5 x 15,7 mm. Den effektive oppløsningen er på 10,2 megapiksler.

Kompakt optikk

Samtidig med lanseringen av Pentax K-m lanserer selskapet to nye objektiver som er utviklet spesielt for bruk i Pentax' digitale speilreflekskameraer.

Smc Pentax DA L 18-55mmF3.5-5.6AL og Smc Pentax DA L50-200mmF4-5.6ED er lettere og mer kompakte enn sammenlignbare objektiver, ifølge Pentax. De to objektivene vil bare bli markedsført som «kit»-objektiver solgt sammen med Pentax K-m.

Pentax K-m kommer i to kit-løsninger, en med det nye 18-55 mm-objektivet og en hvor det også det nye 50-200 mm-objektivet følger med.

Støvfjerning

Som i sine andre speilreflekskameraer har Pentax naturligvis installert støvfjerningssystem også i K-m. Systemet er en kombinasjon av antistøv-belegg over ccd-brikken og effektive rystelser for å bli kvitt støvpartikler som likevel måtte ha lagt seg på bildebrikken. Støvpartikler som blir fjernet på denne måten, fester seg til en klebrig flate i bunnen av kamerahuset.

Auto Picture-modusen som kameraet er utstyrt med, skal altså være i stand til automatisk å kjenne igjen om motivet tilsier at kameraet skal stilles inn i portrettmodus, landskapsmodus eller makromodus. Nytt med Pentax K-m er at kameraet også automatisk kan stille seg om til nattportrettmodus.

LES OGSÅ: Test: Pentax K20D i sand og snø

Pentax K-m kan ta opp seriebilder med en hastighet på opptil 3,5 bilder i sekundet.

Lysfølsomheten kan stilles fra ISO 100 til ISO 3200, og kameraet har en 2,7-tommers lcd-skjerm med oppløsning på cirka 230 000 piksler.

Kameraet kan benytte sd- og sdhc-minnekort, og man kan fotografere i RAW- og JPEG-format samtidig. I tillegg kan man få konvertert RAW-opptak til JPEG-bilder i kameraet.

Prisene

Pentax K-m ventes å få en pris på cirka 4 495 kroner for kamerahuset solgt sammen med det nye 18-55 mm-objektivet.

Hvis man vil ha to objektiver og legger på det nye 50-200 mm-objektivet, øker prisen med en tusenlapp til cirka 5695 kroner.

Pentax setter nå forøvrig ned prisene på to av sine andre speilrefleksmodeller. Semiproff-modellen K20D på 14,6 megapiksler er satt ned til 8 995 kroner, mens den litt enklere K200D på 10,2 megapiksler koster 4 995 kroner, altså bare 500 kroner mer enn nykommeren K-m.

Ifølge Pentax vil K-m komme i salg i oktober/november.

Les om:

Foto/video