Pentax utfordrer speil-markedet med K20D

Pentax utfordrer speil-markedet med K20D

PCW TV: Vil K20D sikre tredjeplassen for Pentax på det norske speilrefleks-markedet? Se video fra lanseringen.

DUBAI (PC World Norge): Pentax har lansert K20D, en ny toppmodell for entusiast-markedet. Det nye speilrefleks-kameraet etterfølger det prisbelønte K10D, og Pentax har først og fremst fokusert på ytterligere forbedring av bildekvaliteten.

Stikkord for det nye kameraet er ny cmos-prosessor med 14,6 megapiksler effektiv oppløsning (opp fra 10 megapiksler hos forgjengeren), nyutviklet bildeprosessor, integrert vibrasjonsreduksjon, 14-bits digital/analog-konvertering, 2,7-tommers lcd-skjerm, LiveView-funksjon for å fotografere med «levende» bilde av motivet på lcd-skjermen, og gode utbyggingsmuligheter.

Prisen i Norge vil trolig bli liggende på rundt 10 000 kroner.

Samtidig med K20D har Pentax også lansert K200D, som skal konkurrere i lavprissegmentet av speilrefleksmarkedet, trolig med en pris på rundt 6000 kroner, samt en håndfull rimelige kompaktkameraer.

Nøkkelprodukt

For Pentax er K20D et nøkkelprodukt. I kampen om markedsandelene i speilrefleksmarkedet innehar selskapet tredjeplassen i mange land, og Pentax-ledelsen mener at K20D er viktig for å beholde denne plassen og sikre ytterligere vekst.

Kampen om speilrefleksmarkedet er hard fordi det representerer så store verdier. I fjor utgjorde speilreflekskameraene rundt sju prosent av kameramarkedet i Europa målt i antall solgte kameraer, men hele 25 prosent av markedet målt i verdi.

LES OGSÅ: Mye speilrefleks for pengene

Ørken og regn

I tilknytning til presselanseringen av K20D inviterte Pentax foto- og datajournalister fra hele Europa, Midtøsten og Afrika til Dubai, hvor vi fikk anledning til å prøve det nye kameraet en hel dag, blant annet under en safari i ørkenen. K20D er konstruert med ekstra forsegling av alle luker, lokk og andre steder hvor fuktighet og sand kan trenge inn.

Til alt overmål hadde Dubai noen av årets få regnværsdager under presselanseringen, så vi fikk prøvd kameraet under svært vekslende forhold. Naturligvis var det ikke tid til noen grundig test, men førsteinntrykket var i hvert fall at dette er et kamera som vil tåle vær og vind slik vi har det hjemme i Norge.

Pentax K20D er et stilig speilreflekskamera.

Kamp mot støv

Foruten solid konstruksjon og god forsegling har K20D tre interne virkemidler i kampen mot støv på den verst tenkelige plassen: på cmos-brikken.

For det første kan brikken bokstavelig talt riste av seg eventuelle støvkorn. Man kan aktivere renseprosessen manuelt, eller ha den innstilt slik at den starter hver gang kameraet slås på. Oppstarten blir bare ubetydelig forsinket.

Eventuelle støvkorn som blir ristet vekk fra cmos-brikken, fester seg til et klebrig materiale i bunnen av kamerahuset og kan fjernes under service av kameraet.

For det andre er filteret over cmos-brikken dekket av et spesielt belegg - coating - som gjør at støv har vanskelig for å feste seg.

For det tredje benyttes «pixel mapping» som interpolerer dersom piksler skulle være døde eller dekket av støvkorn. «Pixel mapping»-funksjonen, som er nyutviklet, er helautomatisk og krever ingen innblanding fra brukerens side.

LES OGSÅ: Slik kjøper du digitalkamera

To RAW-formater

Pentax K20D kan lagre filer i fire forskjellige jpeg-komprimeringer og to RAW-formater, enten Pentax' eget RAW-format eller i Adobes generiske RAW-format DNG.

Den nye modellen har fått ytterligere forbedret vibrasjonsdemping via en opto-magnetisk 3D-sensor, som detekterer kamerarystelser og kompenserer ved å bevege cmos-brikken.

Dette gjør at Pentax kan tilby denne moderne kamerateknologien selv til dem som benytter opptil 25 år gamle objektiver. Pentax hevder at man kan vinne opptil fire blendertrinn eller lukkersteg på vibrasjonsdempingen.

Nettopp kompatibiliteten med gammel optikk er en av grunnene til at Pentax-speilreflekskameraene har bevart sin popularitet blant avanserte fotoamatører.

Nytt hos K20D er økt lysømfintlighet. Man kan benytte ISO-verdier mellom 100 og 6400.

Pentax K20D har en ny cmos-brikke med trippel-beskyttelse mot støv.

Noe av det vi opplevde som mest praktisk med kameraet under testfotograferingen i Dubai, er at man i vanskelige lysforhold kan benytte automatisk ISO-innstilling med egendefinerte begrensninger, for eksempel ISO 100-400. Funksjonen er ikke ny, men veldig nyttig hvis man vil være sikker på å få tatt bilder under skiftende forhold, uten å risikere grovkornede bilder fordi kameraet plutselig velger en av de høyeste ISO-innstillingene.

Semiproff-signaler

Det som derimot er nytt, er x-sync-kontakt for å kunne bruke kameraet mot profesjonelle studioblitsanlegg. Dette signaliserer en posisjonering av kameraet opp mot det semiprofesjonelle segmentet, hvor det absolutt hører hjemme.

Dette understrekes av at kameraet har utskiftbar mattskive. Søkeren viser 95 prosent av bildeutsnittet.

På lcd-skjermen kan man se opptil et 32x-forstørret utsnitt for å sjekke skarphet og bildekvalitet. Dessuten har skjermen LiveView-funksjon, som kommer på flere og flere speilreflekskameraer nå.

På testkameraene, som ikke var ferdige produksjonsmodeller, slo man LiveView-funksjonen av og på med den samme knappen som også kan programmeres til nedblending når man vil kontrollere dybdeskarpheten via søkeren. Noen påpekte at dette var en uheldig begrensning av valgfriheten, og Pentax-folkene antydet at det kanskje ville komme en annen løsning via ny firmware før kameraet kommer i salg.

LES OGSÅ: Hvordan blir lys til strøm?

Ellers benytter K20D et 11-punkts autofokussystem basert på ni kryss-sensorer og mulighet for å forhåndskalibrere autofokusjusteringene til hvert enkelt objektiv som man benytter.

Lcd-skjermen på baksiden har et menysystem som fortsatt gir et litt rotete inntrykk sammenlignet med det som en del av konkurrentene kan tilby. Men man vender seg fort til det, og etter hvert går det raskt å endre innstillingene.

De fleste betjeningsknapper og -hjul ligger der man forventer dem, og dessuten har kameraet betjeningsratt både for pekefinger og tommel, det vil si både foran og på baksiden av kamerahuset, slik at man raskt får endret både lukkertid og blender.

Lukkertidsomfanget er fra 1/4000 sekund til 30 sekunder pluss bulb (det vil si manuell styring av lukkertiden), og blitssynkronisering på 1/180 sekund.

Med K20D kan man ta serieopptak på opptil 20 bilder i sekundet i «burst»-modus med serie på maks 115 bilder med oppløsning på 1,6 megapiksler, maks 38 bilder i jpeg-modus og 16 bilder i RAW/DNG-modus. Bildeserier i beste kvalitet kan tas med opptil 2,8 bilder i sekundet.

Den oppgitte kameravekten er 715 gram uten batteri og minnekort, eller 800 gram med batteri og kort. Dimensjonene er 141,5 mm (B) x 101 mm (H) x 70 mm (D).

Kameraet ventes tilgjengelig i slutten av februar eller tidlig i mars.

Ny optikk

Pentax har også lansert fem nye objektiver, blant annet et 35-mm makroobjektiv med lysstyrke f/2,8 og mulighet til å ta bilde så nær som tre centimeter fra motivet.

To av de andre nye objektivene har fast brennvidde på henholdsvis 200 og 300 mm, i tillegg til et lett zoomobjektiv på 18-55 mm og en telezoom på 55-300 mm.

Pentax lanserer fem nye objektiver.

Norsk optimisme

Til stede under lanseringen i Dubai var også Jan Erik Johansen fra Pentax Norge. I en samtale med PC World Norge ga han uttrykk for stor optimisme etter lanseringen av K20D. Vi spurte:

Jan Erik Johansen, Pentax Norge, prøver K20D i ørkenen i Dubai. (Foto: Toralv Østvang)

- Speilrefleksmarkedet i Norge har jo vært i veldig vekst de siste par årene, og vi vet jo at det er to aktører som sitter igjen med en solid tetposisjon der, mens det er hard kamp mellom flere aktører om resten av markedet. Hva slags ambisjoner har Pentax for 2008 når det gjelder speilrefleksmarkedet i Norge?

- Realistisk forventer vi naturligvis ikke å passere de to største fabrikantene, men vi har opparbeidet oss til en tredjeplass og håper å få denne forsterket med disse nye modellene, sa Johansen.

- Du har nå selv fått prøvd K20D her ute i ørkenen. Hva slags førsteinntrykk sitter du igjen med av kameraet?

- Jeg er jo litt farvet av det jeg holder på med, og har brukt K10D i godt over ett år. K20D er en anstendig oppfølger med de tilleggsfunksjonene som en avansert amatør måtte ønske seg.

Se mer av intervjuet med den norske Pentax-representanten i videoen som ledsager denne artikkelen.

Fusjonert

Pentax er forøvrig nå i ferd med å bli innlemmet i Hoya-konsernet, som har kjøpt opp selskapet. Hoya er Japans største produsent av glass. Fusjonen skjer 31. mars, og navnet blir da Pentax Hoya Corporation.

Fusjonen fører ikke til noen endringer i virksomheten i Europa, og Pentax Norge vil fortsette som frittstående distributør, slik selskapet har vært det helt siden 1990.

Foto/video