Pentax-vennetreff på Fotomessen

Pentax-vennetreff på Fotomessen

Pentax har moderat markedsandel, men entusiastiske tilhengere. I helgen har de treff på Fotomessen.

Kameraprodusenten Pentax har gjennom mange tiår hatt en entusiastisk tilhengerskare blant avanserte fotoamatører. Entusiasmen fra Pentax' glansdager den gang folk fotograferte med film, kommer nå til syne igjen for fullt i kjølvannet av de nyeste kameralanseringene fra Pentax.

LES OGSÅ:

Fotomessen fortsetter

Den synes også på den store fotomessen som nå går av stabelen på Norges Varemesse på Lillestrøm utenfor Oslo.

- Det stemmer det. På lørdag klokka 13 har vi minitreff her på Fotomessen. Og hvem vet, kanskje vi også møtes til en middag på byen på lørdagskvelden, forteller en av initiativtakerne til sammenkomsten, Amund Oksavik fra Aukra utenfor Molde.

Pentaxianer

PC World traff Oksavik på standen til firmaet Fovi AS, den tidligere Pentax-importøren som nå blant annet satser mye på service og kundestøtte i Pentax-markedet.

Oksavik bar et skilt på brystet med ordet «Pentaxianer», som er det de kaller seg, de mellom 90 og 100 personene som er med på den norske Facebook-gruppen som Oksavik opprettet for om lag et halvt år siden.

LES OGSÅ:

Lærer nordmenn å filme med speilrefleks

- Facebook har vært et fint verktøy til å samle Pentax-interesserte, men Facebook har noen begrensninger når det gjelder å dele bilder, som jo er viktig for oss. Derfor tar vi sikte på å lage en egen nettside og på at vi skal bli det viktigste forumet i Norge for Pentax-interesserte, sier Oksavik.

De norske pentaxianerne har så langt hatt ett treff. Det fant sted på Bjørnsund, et fraflyttet fiskevær ikke så langt fra Molde – Pentax-interessen synes å være sterk på Nordvestlandet.

Pentax K-5 inspirerer

Ifølge Oksavik er det ikke minst Pentax K-5, som ble lansert i fjor høst, som nå styrker entusiasmen blant norske Pentax-brukere. Kameraet har svært gode spesifikasjoner, blant annet en lysømfintlighet på hele ISO 51200, noe som gjør det til det mest lysfølsomme kameraet i APS-C-markedet. En effektiv 16,3-megapikslers cmos-sensor og full HD-video i 1080p er også med på å gjøre kameraet attraktivt.

Men selv om Pentax K-5 er blant de mest moderne digitalkameraene på markedet, kan Oksavik og hans Pentax-venner fortsatt bruke god, gammel Pentax-optikk fra 1980-tallet på kameraet – og glede seg over flott bildekvalitet.

- Det er nok ikke minst disse forbindelseslinjene bakover til Pentax' storhetstid som gjør en del av oss så veldig entusiastiske, forteller Oksavik.

LES OGSÅ:

Slik kalibrerer du lcd-skjermen

Selv var han en ivrig bruker av Pentax ME tidlig på 1980-tallet, men han ble ikke med over i den digitale sfæren til å begynne med – de tidlige digitalkameraene var både dyre og dårlige sett med øynene til ivrige speilrefleks-entusiaster.

Men for noen år siden ble Oksavik bedt om å fotografere i en barnedåp med en lånt Nikon – og ble tent på digital speilrefleks. Valget falt på Pentax K-10, som etter hvert ble supplert med K-20 og nå altså K-5.

På spørsmål om hvorfor pentaxianerne er så entusiastiske, svarer Oksavik at det er nok flere grunner. For noen er det tilknytningen til Pentax fra gammelt av kombinert med at man fortsatt kan bruke gammel Pentax-optikk, for andre er det ikke minst at Pentax bygger så solide og tette kameraer som tåler en vannsprøyt. – Kanskje ikke tilfeldig at Pentax er så populært på Nordvestlandet, sier Oksavik.

100 000-kroners-Pentax

På Fovi-standen fikk for øvrig Oksavik anledning til å se og ta på Pentax 645D for første gang. Det var kanskje ikke så aktuelt å legge inn bestilling, for totalprisen for kameraet med optikk er på rundt 100 000 kroner.

Her snakker vi om et såkalt mellomformat-kamera med en bildebrikke som måler hele 44 x 33 millimeter og som har en oppløsning på 40 megapiksler.

- Dette er det eneste av de tre eksemplarene av dette kameraet som befinner seg i Norden akkurat nå, forteller Helge Vie Berntsen fra Fovi AS, som altså kan skilte med en av fotomessens mest spektakulære kameraer.

Vi tipper alle pentaxianerne på lørdagens minitreff vil be om å få ta en ekstra god titt på akkurat det kameraet.

Les om:

Foto/video