Photoshop CS6 blir mye raskere

Photoshop CS6 blir mye raskere

Nå kan du laste ned nye Photoshop CS6 – gratis.

Det gjelder riktignok bare for betaversjonen, og bare frem til den ferdige versjon lanseres en eller annen gang i andre kvartal i år.

Dette er første gang på sju år at Adobe har lagt ut en betaversjon av en kommende Photoshop-utgave, ifølge amerikanske Macworld.

Økt ytelse

En av de viktigste nyhetene er kraftig økning av ytelsen. Dette skjer ved at Adobes såkalte Mercury Graphics Engine nå også er tilpasset Photoshop.

Løsningen går ut på at pc-ens grafikkprosessor overtar en del av de tunge prosesseringsoppgavene og frigjør den vanlige prosessoren for en del oppgaver.

Også tidligere Photoshop-versjoner har benyttet grafikkprosessoren til å øke ytelsen, men det har vært med fokus på bruk av OpenGL-teknologien (Open Graphics Library).

Nå benyttes grafikkprosessoren til en rekke forskjellige oppgaver og fungerer med mange typer grafikkprosessorer.

Mercury Graphics Engine dukket først opp i CS5.5-versjonen av videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Pro, da under navnet Mercury Playback Engine.

Løsningen var først begrenset til Nvidia-grafikkort, men med riktig maskinvare ga teknologien drastisk forbedring av ytelsen på tunge oppgaver som fargekorrigering.

I Photoshop CS6 slår funksjonen til i mange prosesser, for eksempel verktøy som Liquify, Puppet Warp og Transform, heter det i pressemeldingen fra Adobe.

Mørk skjerm

Vi noterte oss også at brukergrensesnittet er blitt mer fleksibelt, i og med at man selv kan velge om man vil ha et svært mørk, grått eller lyst brukergrensesnitt.

Kanskje ikke noe stort poeng for mange, men noen brukere argumenterer tungt for at mørke «omgivelser» rundt bildet på skjermen er viktig for korrekt justering av bilder.

Moderprogrammet Photoshop CS kommer for øvrig her etter datteren Photoshop Elements, som har hatt mørkt skjermbilde en god stund. Men i nye Photoshop CS6 har man i tillegg mulighet til å velge mellom flere lyshetsgrader.

Bruker-styrt

Adobe har brukt mer tid og krefter på å undersøke hva brukerne egentlig ønsker seg av forbedringer av Creative Suite-produktene før lanseringen av CS6-generasjonen.

- Dette er en veldig bruker-styrt oppgradering, og vi oppfordrer folk til å laste ned beta-en, prøve den ut og gi oss tilbakemeldinger, sier senior produktsjef for Photoshop hos Adobe, Bryan O’Neil Hughes.

Det skal være 60 prosent flere nye funksjoner i Photoshop CS6 enn i forrige oppgradering, ifølge Macworld USA.

Som sagt er bedre ytelse en av de viktigste forbedringene, men i tillegg synes det å være viktig for Adobe å kunne ha med noen skikkelig oppsiktsvekkende nye nøkkelfunksjoner i hver utgave.

I så måte fortsetter Adobe utviklingen av «intelligente» funksjoner der programvaren er i stand til å analysere seg frem til hva som ligger bak deler av motivet i et bilde.

Når man flytter et element, sørger programmet for å fylle inn hullet bak elementet som flyttes. Programmet bruker da elementer fra omgivelsene til å gjenskape denne delen av bilde.

Når Adobe-folk demonstrerer disse funksjonene, ser det ofte ganske imponerende ut – og er det også. Men det skyldes nok også at Adobe er flink til å finne velegnede eksempel-bilder. Når vi menige Adobe-brukere prøver oss på dette på egenhånd, blir ikke resultatet alltid like godt.

Derfor er vi spent på å se hvor store forbedringene blir når Adobe nå kommer med to nye slike verktøy: Content Aware Patch og Content Aware Move.

Mer objektivkorrigering

Versjon 6 av Photoshop CS inneholder også en utvidet justeringsmulighet av forvrengningene som vidvinkelobjektiver drar med seg.

En av kjernefunksjonene i Photoshop har i mange år vært lagdeling av bildene, der man jobber med separate elementer i atskilte lag.

Disse funksjonene blir ytterligere forbedret i Photoshop CS6, blant annet med mulighet for første gang til at man i vektor-baserte lag kan legge inn stiplede linjer og fargegraderte streker.

Programmet skal også ha fått mer «intelligens» til bruk i autokorrigering av bilder, basert på en innebygd database av korrigeringer i lignende bilder.

Når man laster ned demoversjonen av Photoshop CS6, får man også med Adobe Bridge CS6, programvare for bildeadministrasjon, og Adobe Camera Raw 7, for håndtering av råformatsbilder.

Kjøp eller abo

I fjor lanserte Adobe abonnementsordning som et alternativ til å kjøpe programvarelisensen. Photoshop CS6 vil bli tilgengelig som en del av det nye Creative Cloud-abonnementet for 50 dollar i måneden, skriver Macworld USA.

Ordinær pris og oppgraderingspris på CS6-produktene er ikke kunngjort ennå.

Betaversjonen kan lastes ned her: labs.adobe.com .

Les om:

Foto/video