Photoshop for iPad

Photoshop for iPad

Adobe har lansert Photoshop Express for iPad. Den kan også kjøres på Android-mobiler.

Applikasjonen har tidligere eksistert for iPhone under navnet Photoshop.com Mobile og har naturligvis kunnet kjøres på iPad også, men bare i klassisk iPad-format som ikke utnytter iPad-ens mye større skjerm.

LES OGSÅ:

TEST: Mye å glede seg over i Photoshop CS5

Det finnes også en versjon for Android-mobiler.

På Apple-siden er Adobe Photoshop Express nå en universalapplikasjon som kan kjøres både på iPhone, iPod touch og iPad.

I de første omtalene av den nye versjonen er det imidlertid kommet klager over at programmet ikke fullt ut utnytter den forbedrede skjermen på iPhone 4. Den nye «retina-skjermen» på iPhone 4 har en oppløsning på 960 x 640 piksler, mens tidligere iPhone-modeller bare har hatt oppløsning på 480 x 320 piksler. Det er imidlertid mange iPhone-applikasjoner som har dette problemet.

- En skuffelse

De første reaksjonen (http://www.zatznotfunny.com/2010-08/photoshop-updated-for-the-ipad/) fra iPad-brukere er at Photoshop Express er en skuffelse, i og med at programmet bare byr på grunnleggende bilderedigering, ingen av de mer sofistikerte Photoshop-funksjonene som lagdeling, lysne- og mørkne-verktøy, klonestempelverktøy eller funksjon for å fjerne røde øyne.

Filer i Photoshops eget filformat PSD lar seg ikke åpne i Photoshop Express, ifølge de første anmeldelsene på nettet.

LES OGSÅ:

Photoshop - deilig, men farlig

Men til grunnleggende bilderedigering og til å dele bilder med andre er programmet utmerket, påstås det.

Macworld.no/PC World Norge kommer naturligvis tilbake med egne vurderinger av den nye versjonen om kort tid.

De viktigste nyhetene i Photoshop Express versjon 1.3 er altså at programmet har fått nytt navn og at det for første gang støtter iPad. Dessuten er brukergrensesnittet oppdatert, og ifølge Adobe er det også rettet opp i enkelte feil samt at applikasjonen er blitt raskere enn før.

Oppstartproblemer

Ifølge Adobe skal man på iPad kunne bearbeide bildene både i portrett- og landskapsmodus. Adobe har imidlertid fått inn noen meldinger fra brukere som har problemer med å starte applikasjonen i landskapsmodus når bestemte produktivitets- og utskriftsapplikasjoner er i drift. Adobe gransker problemet og lover en løsning snart, men anbefaler at man i mellomtiden starter Photoshop Express i portrettmodus.

LES OGSÅ:

8 gratis alternativer til Photoshop

Videre kan iPad-versjonen laste opp bilder til Adobes Photoshop.com og til Facebook samtidig, i tillegg til at bilder kan synkroniseres mot Adobe Photoshop Elements. Man kan også bearbeide flere bilder i sekvens innenfor samme arbeidsflyt.

Photoshop Express betjenes naturligvis med fingerbevegelser på den berøringsfølsomme skjermen på iPad, iPhone, iPod touch eller Android-mobiler.

Man kan blant annet beskjære, rotere og snu bilder, i tillegg til å legge på en rekke effekter, som vignettering, rammer og så videre.

Dessuten kan man justere eksponering og fargemetning og gjøre om fargebilder til sort/hvitt-bilder.

Android-versjonen krever Android versjon 1.5 eller nyere.

Photoshop Express for iPhone og iPad kan lastes ned gratis fra iTunes App Store , mens Android-versjonen kan hentes hos Android Markets.

Les om:

Foto/video