Pioneer opp i 18x

Pioneer opp i 18x

Pioneer DVR-112D et helt kurant valg, men skiller seg vel egentlig ikke spesielt fra andre nye brennere.

Egentlig hadde vi trodd at vi nå hadde lagt dvd-brennerne bak oss, og at Blu-ray- og HD DVD-brennere skulle være så rimelig at det ble det naturlige valget for mange. Slik er det imidlertid ikke - fortsatt koster en Blu-ray-brenner med tolagsstøtte (50 GB) rundt 7 000 kroner, samtidig som medier koster bortimot et par hundre kroner pr. stk.

Med andre ord, det er vanlige dvd-brennere som fortsatt gjelder. Tidligere har vi testet 18x-brennere fra Plextor og Samsung, og nå følger også Pioneer opp med sin nye DVR-112-modell. Flere andre aktører er også på banen med slike brennere.

Strengt tatt er det ikke så mye som har skjedd ut over en marginal endring av topphastigheten. I tillegg er de blitt litt bedre og litt billigere. For de som fortsatt sitter med sin «opprinnelige» dvd-brenner kan det være mye å hente ved å oppgradere, både når det gjelder ytelse, mediekompatibilitet og ikke minst skrivekvalitet.

Med 18x skrivehastighet for DVD±R oppnår man i snitt en hastighet på 13x i våre tester. En 16x-brenner vil gjerne ligge på rundt 12x. Rent tidsmessig er det snakk om cirka 15-20 sekunder i brennetid på 4,5 GB med data. Brenneren har god skrivekvalitet, men topp hastighet krever gode medier. Vi ser ikke bort fra at en del kresne stasjonære dvd-spillere kan få hakking på slutten av en film som er brent med høy hastighet. Det gjelder for de fleste av brennere på markedet.

To versjoner

Pioneer leverer sin DVR-112 i to versjoner, DVR-112 og DVR-112D. Forskjellen er at D-modellen støtter både skriving (12x) og lesing av DVD-RAM, mens den andre modellen kun støtter lesing. DVD-RAM-støtte tror vi imidlertid ikke er viktig for de aller fleste.

Andre sentrale spesifikasjoner for ytelse er bl.a. 8x for DVD+RW, 6x for DVD-RW og 10x, DVD±R DL, 40x for CD-R og 32x for CD-RW. Lesehastigheten er opptil 52x for cd og 16x for DVD. Ytelsen for brenning av cd er også god, og det samme gjelder lesehastigheten for både cd og dvd. Det generelle støy- og vibrasjonsnivået er relativt lavt.

Med en pris på ca. 300 kroner inkl. mva. er Pioneer DVR-112D et helt kurant valg, men skiller seg vel egentlig ikke spesielt fra andre nye brennere. Enheten leveres i sort, sølv eller beige.

Les om:

Foto/video