Er Playstation 3 en skivebom?

Er Playstation 3 en skivebom?

Kommentar: Nå får vi europeere også Playstation 3, fire måneder etter USA, og et helt år etter den opprinnelige planen.

Det er snart 30 år siden den første spillkonsollen så dagens lys. Mye har forandret seg siden den gang. Ingen av de gamle traverne lager lenger konsoller, nye krefter har tatt over. De siste årene har Sony vært markedsleder.

Lenge var Nintendo og SEGA de ledende konsollprodusentene. Sånn var det helt fram til Nintendo ville gå over fra cartridge til cd. De gikk til Sony for å få utviklet et cd-drev til sin konsoll. Kontrakten ble skrevet og Sony startet uviklingen av en cd-løsning til Nintendo.

Nintendo tabbet seg ut

Før den planlagte lanseringen i 1989 tok Nintendo en ekstra titt på kontrakten og fant ut at den ikke var til å leve med. Resten er historie. Sony valgte heller å utvikle en helt egen konsoll, og i 1994 kom Playstation. Nå, 13 år senere er det klart for europeisk lansering av den tredje Playstation-maskinen.

Playstation 3 har kostet Sony både tid og penger, i tillegg til at utviklingen har ført til uro innenfor toppledelsen i Sony. Den amerikanske toppsjefen Howard Stringer har kommet på kant med Playstation-sjef Ken Kutaragi, som har vist seg å kjøre sitt eget løp, uten å bry seg om hva ledelsen sier, eller hva som er lønnsomt for selskapet.

LES OGSÅ: PS3-bråk i Sony

LES OGSÅ: Årets teknolansering

Når konsollen nå endelig er her har vi europeere som vanlig blitt avspist med en lansering som faller flere måneder etter USA og Japan. Det er noe vi har lært oss å leve med, selv om både Nintendo og Microsoft klarte å lanserte sine nye konsoller omtrent samtidig i hele verden. Vi har også lært oss å leve med høyere pris og senere spillutgivelser, men i PS3s tilfelle blir det i overkant sent, og ikke minst: i overkant dyrt.

Sent og dyrt i Norge

Her i Norge må vi regne med å betale hele 6 000 kroner for en PS3-maskin, det er nesten 2 000 kroner mer enn amerikanerne må gi for samme maskin. Ikke bare det, maskinen vi får er dessuten en potensielt dårligere maskin enn den amerikanske utgaven. For å kutte ned på utgiftene har Sony valgt å kutte ut en viktig del av maskinvaren, prosessoren fra PS2. Den skulle sikre at mer eller mindre alle PS2-spill ville fungere perfekt på PS3. Nå må dette heller gjøres ved hjelp av programvare, noe som fører til dårligere kompatibilitet med gamle spill.

LES OGSÅ: Mindre kompatibel PS3

Det kan så klart sies at en ikke kjøper en PS3 for å spille gamle spill, og det er vel i de aller fleste tilfeller også riktig. Det sure er at vi forbrukere ikke får se resultatet av lavere produksjonskostnader. Vi må fortsatt betale hele 6 000 kroner for konsollen. Amerikanere betaler altså 2 000 kroner mindre for en bedre konsoll. Det er noe som ikke stemmer her.

Til Sonys forsvar må det nevnes at PS3 er mye mer enn bare en spillmaskin. Den er en underholdningssentral for hjemmet, som kan spille musikk, vise bilder, streame video fra nettverket og spille av høyoppløst film ved hjelp av den innebygde Blu-ray-spilleren. Og det er nettopp det Sony argumenterer med. Det er ikke bare en konsoll, det er en billig blu-ray-spiller! Spørsmålet er bare om det er det folk er ute etter. Er de virkelig villige til å betale dobbelt så mye for en PS3 med Blu-ray som for konkurrentenes spillmaskiner? Tall fra USA og Japan kan tyde på at de ikke er det. Der selger nemlig Nintedo og Microsofts maskiner bedre. Selv i hjemlandet Japan, hvor kundene vanligvis er svært så Sony-vennlige, sliter de med salget.

Tilbyr fremtidens filmformat

Sony argumenterer med at Blu-ray er fremtidens filmformat, og at en PS3 sikrer deg mulighet til å spille fremtidens HD-filmer. Hvorvidt det er riktig er umulig å si enda. HD DVD hadde lenge ledelsen, selv om det nå er solgt flere Blu-ray enheter i USA. De fleste av de enhetene sitter i en PS3, en maskin folk flest kjøper for å spille med, ikke for å se på film. Det er ikke første gang Sony satser tungt på et egenutviklet avspillingsformat. Tidligere har de for det meste feilet. Det er bare å se på Betamax mot VHS, eller Minidisc. For de som kjøper PS3 for Blu-ray-egenskapene er det bare å håpe at Sony ikke feiler atter en gang.

LES OGSÅ: Planlegger ny, rådyr PS3

Det har alltid vært slik at det er spillene som selger konsoller, ikke alle de ekstra funksjonene. Nintendos suksess med Wii viser nettopp det. Nintendo har satt spillglede i førersetet. Maskinen har for så vidt et dvd-drev, men den kan ikke spille dvd-filmer, det krever nemlig lisenser, og lisenser koster penger. Ifølge Sony vil det være 27 spill klare til lanseringen, noe som er svært bra sammenlignet med tidligere lanseringer. Dessverre er bare åtte av spillene eksklusive for PS3, de andre har vært ute på ande plattformer i flere måneder allerede.

De åtte eksklusive PS3-spillene ved lansering:

Untold Legends: Dark Kingdom

Formula One Championship Edition

Genji: Days of the Blade

MotorStorm

Resistance: Fall of Man

Ridge Racer 7

Full Auto 2: Battlelines

Mobile Suit Gundam: Crossfire

The Godfather: The Don's Edition

En PS3, eller to andre

Av de åtte spillene er det syv som er virkelig eksklusive. The Godfather er det samme spillet som har vært ute til andre plattformer en god stund allerede, om enn med litt ekstra innhold. Hvis en ser på oversikter over spillanmeldelser er det flere av de syv andre spillene som gjør det svært dårlig. Det er dog noen lyspunkter. Tre av spillene som kommer får jevnt over svært god omtale. For de ikke-eksklusive titlene står det enda bedre til, der er det mange virkelig gode spill. Det er bare det at du vel så gjerne kan spille dem på en annen plattform. Det er ikke uten grunn av nettbutikken Komplett.no lar deg velge PS3 uten spill til 6 000, eller en pakke med både Xbox 360 og Nintedo Wii, og det med ett spil til hver, til samme pris.

En PS3 frister, den er både kraftig og pen, og du får Blu-ray med på kjøpet. Flere gode spill er på vei, men er den virkelig verdt prisen av en Nintendo Wii og en Xbox 360? Jeg tror ikke det, i alle fall ikke enda. Xbox 360 har et mye større spillbibliotek, mens Wii slår til med en spillopplevelse og spillglede de to andre ikke har mulighet til å hamle opp med. Nei, takke meg til Kompletts tilbud på de to konkurrentene, med spill.

Les om:

Foto/video