Politiets neste favoritt-kamera

Politiets neste favoritt-kamera

Politiet er glad i små digitalkameraer med stort zoomomfang og kraftig tele.

Canon har lansert to nye kompakte digitalkameraer. Det ene av dem, PowerShot SX40 HS, har god sjanse til å bli et av favorittkameraene til politiet, tror Canon.

Med en telebrennvidde som makser ut på 840 millimeter, omregnet til 35-mm filmformat, kan man ta ekstremt nærgående bilder selv på lang avstand med dette kameraet - og dessuten ganske diskret, siden kameraet er forholdsvis lite.

«Politiets favoritt-kamera» var begrepet som ble brukt da Canon Norge lanserte SX40 HS på det norske markedet.

Det viktigste på lanseringen var imidlertid at Canon nå er klar med neste generasjon av sin bildeprosessor, en prosessor som etter hvert vil bli å finne i de fleste Canon-kameraene.

Digic 5 er navnet på Canons nyeste generasjon av bildeprosessorer. Den gir ifølge Canon fire ganger så mye informasjon per piksel som forgjengern. I tillegg byr Digic 5 på opptil seks ganger så høy prosessorhastigheten som forgjengeren, Digic 4. Dette skal blant annet bidra til opptil 75 prosent reduksjon av bildestøyen i bildene, ifølge Canon.

På pressbriefingen i Oslo fikk vi se eksempler som tyder på kraftig forbedring av bildekvaliteten, for eksempel på bilder tatt i dårlig lys. Det gjenstår imidlertid å få testet kameraene før vi kan felle noen endelig dom over bildekvaliteten.

De to første med Digic 5

De to første kameraene som er utstyrt med den nye bildeprosessoren, er altså det nevnte PowerShot SX40 HS og det mer kompakte PowerShot S100.

S100 er et kompaktkamera med mange manuelle innstillingsmuligheter. Produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge kaller det for et «proffkamera for skjortelomma». Kameraet kan ta RAW-opptak og er et ideelt nummer to-kamera for speilrefleksfotografer, hevder Canon.

PowerShot SX40 HS er altså ikke så kompakt, men byr til gjengjeld på hele 35x zoomomfang. Kameratypen er ifølge Canon politiets favorittkamera. Også enkelte andre kameraprodusenter har lignende kameraer i sin portefølje.

SX40 HS har samme brennviddeomfang som på forgjengeren SX30 IS, som kom i fjor høst. Canon har dermed høstet en del erfaring med kundegruppene som tiltrekkes av denne kamera-sjangeren. Kameratypen er ikke blant storselgerne, men har noen trofaste kundegrupper, blant annet folk som er mye på reise og ønsker seg stort zoomomfang uten å måtte bære på en kamerabag full av tunge objektiver.

Tross den kraftige telemodusen har kameraet gode data på vidvinkelsiden også, med vidvinkelbrennvidde tilsvarende 24 mm.

Multi-område hvitbalanse

Blant de nye egenskapene ved Canons nye bildeprosessor er såkalt multi-område hvitbalanse. Dette løser ifølge Canon et av de største problemene som folk sliter med når de fotograferer: at det i mange motiver er flere hvitbalanse-nivåer samtidig.

Eksempelet er når man tar bilder av en person som står rett innenfor et vindu. Fra vinduet kommer det kaldt og blålig dagslys, fra noen lamper i nærheten kommer det varmt og rødlig lampelys. Digic 5 er i stand til å gi de forskjellige delene av bildet ulik hvitbalanse-kompensasjon.

Tidligere i høst lanserte Canon en serie nye kompaktkameraer med mer avansert bevegelsesdemping kalt Intelligent IS, med opptil sju innstillingsalternativer. Når man følger biler på en racerbane, er det for eksempel bare loddrette kamerabevegelser som dempes.

Den optiske bildestabilisatoren skal greie å kompensere for kamerarystelser med et omfang som tilsvarer opptil 4,5 blender- eller lukkertrinn.

IS-systemet er standard også på de to nye kameraene som er lansert nå.

Raske kameraer

SX40 HS er et raskt kamera. Det skal greie å ta bildeserier med en hastighet på opptil 10,3 bilder i sekundet. Som S100 er også SX40 HS utstyrt med en CMOS-bildebrikke på 12,1 megapiksler, selv om brikkene på de to kameraene riktignok ikke er identiske.

S100 har et objektiv med 5x optisk zoom fra tilsvarende 24 til 120 millimeter. Kameraet er utstyrt med GPS-enhet, og kan brukes med lysømfintlighet på opptil ISO 6400 ved full oppløsning. Lysstyrken til objektivet er f/2,0 i vidvinkelmodus. Kameraet takler serieopptak på opptil 9,6 bilder i sekundet.

Begge de nye kameraene kan ta opp video, med stereolyd, i opptil 1080p-kvalitet.

S100-kameraet har fått en veiledende pris på cirka 4000 kroner, mens SX40 HS vil koste cirka 4500 kroner. SX40 HS vil erstatte forgjengeren, SX30 IS, som har det samme store zoomomfanget. S100 vil derimot selges parallelt med forgjengeren S95 en god stund fremover.

Les om:

Foto/video