Presentasjons-modus for Mac-en

Presentasjons-modus for Mac-en

Om du bruker din bærbare for å vise frem video på en projektor eller flatskjerm-TV har du ofte glede av å skru av displayet på Mac-en. Vi viser deg oppsettet.

En Mac kan være et utmerket mediesenter. Spesielt en Mac mini egner seg godt til dette formålet. Men også en bærbar datamaskin fyller denne rollen godt, og da kanskje ved siden av også å være en hoved-maskin. Men dersom man har lyst til å se på film over en projektor eller en flatskjerm-TV vil det ofte oppfattes som forstyrrende om skjermen på Mac-en viser det samme som den eksterne video-enheten. Men heldigvis er det enkelt å skru av skjermen på Mac-en helt.

LES OGSÅ: Mac mini – for stua eller kontoret?

Kobler man til en ekstern billed-enhet til en bærbar Mac, som jo har sin egen skjerm, blir billed-signalet som utgangspunkt 'speilet'. Det vil si at at projektoren viser det samme som skjermen på Mac-en. Dersom man holder en keynote-presentasjon er dette selvfølgelig hensiktsmessig, da man som oftest står vendt mot publikum. Men dersom man skal bruke maskinen som medie-avspiller så skal man som oftest også bruke tastaturet til avspillings-kontrollering, og da kan en speilet skjerm forstyrre. Så cluet er å ha en utvidet skjerm-modus istedenfor.

Trikset er å gå til Eple-menyen, velge Systemvalg... og deretter Skjermer. Om to skjermer er koblet til vil det åpnes to vinduer for styringen av disse. En av monitorene vil være definert som primær-monitoren. Finn fanen for Arrangement. Et bilde av to overlappende skrivebord vil vises. Nederst er det et valg for speiling av skjermer, som er på. Slå av dette. Dette vil føre til at skrivebordene nå vil vises som to som ligger ved siden av hverandre, det vil si et utvidet skrivebord. Og en av de vil ha en hvit meny-bjelke i toppen.

LES OGSÅ: HDMI-adapter for DisplayPort

Skjermen som representeres av et skrivebord med en hvit meny-bjelke er primær-monitoren. Man kan ta tak i den hvite bjelken, og dra den fra det ene skrivebordet og over på det andre. Dra bjelken over til projektor- eller flatskjerm-skrivebordet. Og da er du klar. For det som nå skjer når en film spilles av i fullskjerm-modus, er at den andre skjermen (i vårt tilfelle skjermen på den bærbare datamaskinen) blir sort. Ingen forstyrrelser, med andre ord. Og til slutt, når man er ferdig, kan prosessen reverseres. Snurr film!

Foto/video