Proffe fotoutskrifter på rull

Proffe fotoutskrifter på rull

Test: Sony-folkene jubler over at de endelig kan tilby en «industri-fotoskriver», Sony UP-CX1, til 9 500 kroner.

Dette høres ikke særlig oppsiktsvekkende ut blant våre lesere, som er vant til at man nå får gode fotoskrivere til ned mot en tusenlapp – og enda rimeligere. Men for Sony er UP-CX1 en milepæl.

LES OGSÅ: Skriver for tur-bruk

Proffavdelingen hos Sony Norge lever litt i skyggen av konsernets aktiviteter mot forbrukermarkedet, men har like fullt et bredt produktspekter å tilby. Blant kjøperne finner vi fotografer og fotobutikker som trenger skrivere til pass- og portrettbilder samt kundenes bilder. Vi forbrukere ser noe av dette utstyret i fotobutikker som har en Sony SnapLab-skriver på disken, med åtte-tommers trykkfølsom lcd-skjerm. SnapLab-skriveren koster 14 900 kroner pluss merverdiavgift.

UP-CX1 er i prinsippet en SnapLab-skriver uten skjerm og pc-funksjonalitet. I stedet må den styres fra en Windows-pc eller Mac, og er derfor myntet på kontorbruk. Et eksempel på aktuelle brukere er mediefirmaer som raskt trenger bilder i forbindelse med audition, casting og diskusjoner om location, som det heter på bransjespråket.

For sin klasse er UP-CX1 en nett og hendig skriver, selv om den er et stort beist sammenlignet med kompakte fotoskrivere av typen Sony DPP-FP60, som vi tidligere har omtalt . Begge skriverne er sublimeringsskrivere som varmer opp blekket til gass. Skriverne benytter fargebånd og spesialpapir som trekkes frem og tilbake tre ganger for å påføres fargene gul, cyan og magenta, samt en fjerde gang for å få en beskyttende hinne.

Høyt tempo

Sony UP-CX1 er laget for profesjonelle miljøer der man til tider skriver ut store serier av bilder i høyt tempo. Vi klokket utskriftstiden for 13 x 18 cm-bilder til cirka 20 sekunder per bilde i serie. Til sammenligning er utskriftstiden gjerne ett minutt og 15 sekunder eller mer når kompakte forbruker-fotoskrivere kjører ut 10 x 15 cm-bilder.

De små forbrukerfotoskriverne har plass til 20 ark om gangen. Papiret til UP-CX1 kommer derimot på ruller. Rullene for 9 x 13 cm holder for 300 bilder, 10 x 15 cm for 200 bilder og 13 x 18 cm for 172 bilder. Sony antyder en pris per bilde i 10 x 15 cm-format på cirka 2,90 kroner.

Det er enkelt å skifte rekvisita og media på UP-CX1. Oppløsningen på 300 punkter per tomme gir skarpe og klare bilder av høy kvalitet – uten at vi foreløpig har noe sammenligningsgrunnlag.

Siden vi snakker om et utpreget bedriftsprodukt, er prisen vi nevnte innledningsvis uten moms. Veiledende pris inklusive merverdiavgift blir dermed cirka 11 875 kroner. Norsk distributør for Sony UP-CX1 er Fovi AS – til vanlig mest kjent som norsk distributør av Pentax-kameraer. Men overfor proffmarkedet går det altså gjerne i Sonys proffprodukter.

LES OGSÅ: Epson øker farten

Les om:

Foto/video