Raser mot lisens på pc og mobil

Raser mot lisens på pc og mobil

NRK-debatten blusser opp igjen. IKT-Norge vil legge den død.

Debatten om NRKs lisensregler har fått en ny vår, etter at Kåre Siemsen (Ap) har luftet den gamle ideen om en avgift på pc-er og mobiltelefoner.

Grunnen er at disse også kan brukes til å se på NRKs tilbud.

- Dette forslaget vil føre til digitale klasseskiller, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge, i en pressemelding.

Vil diskutere

Bjercke mener at de færreste kjøper mobiler og pc-er for å se på tv. Og at en ekstra avgift på slikt utstyr kun vil gjøre dem dyrere.

Dermed kan også de digitale klasseskillene bli større, frykter IKT-Norge.

- At flest mulig får tilgang på dataverkøy vil også være avgjørende for en bedre og mer effektiv offentlig sektor, sier Bjercke.

- Vi er med på en diskusjon om tv-lisensens framtid, men å utvide den til også å omfatte pc og mobiltelefon er feil vei å gå.

Åpner for debatt

NRKs lisensregler fikk hard kritikk i Computerworld i fjor vinter.

For selv om det ikke kreves avgift på mobiler og pc-er, kreves det avgift på flatskjermer, uansett hva du bruker dem til.

NRK innømmer at de ikke henger med i den teknologiske utviklingen.

- Nei, ikke helt. Alt mottakerutstyr som inneholder tuner eller dekoder er avgiftspliktig og dekker således de fleste husstanders mottakerutstyr. Men for at avgiftsplikten skal være rettferdig vil fremtiden kreve endringer, sa avdelingsleder Freddy Lysfjord i NRKs lisensavdeling til oss da.

Les om:

Foto/video