Rollebytte mellom Nokia og Microsoft

Rollebytte mellom Nokia og Microsoft

I fjor skulle Windows Phone berge Nokia. Nå skal i stedet Nokia redde Windows Phone 8.

Da Nokia i fjor kunngjorde at selskapet ville satse på Windows Phone som operativsystem i sine nye smartmobiler, mente mange at dette i praksis betydde at det var Microsoft som skulle berge den fallerte mobilgiganten.

Nå synes det som om rollene er snudd og at det er en Nokia-suksess som må til for å redde Microsofts Windows Phone 8 fra å floppe fullstendig.

Nokia Lumia 1020

Torsdag denne uka lanserte Nokia sin nye mobil Lumia 1020, slik det var spådd på forhånd, blant annet her hos PCWorld.no .

Mobilen skiller seg fra konkurrentene blant annet ved at den har et innebygd kamera med oppløsning på hele 41 megapiksler brutto.

Lanseringen har fått flere analytikere og kommentatorer til å hevde at det nå åpenbart har skjedd et rollebytte i forholdet mellom Nokia og Microsoft.

Den tidligere mobilgiganten har som kjent forlengst mistet sin markedsledende posisjon i mobilmarkedet, der smarttelefon-leverandører med iOS- og Android-operativsystemene har rasert Nokias markedsandeler.

Ut med Symbian, inn med Windows Phone

I fjor gjorde Nokia det kjent at de ville satse sterkt på Microsofts Windows Phone-operativsystem i stedet for det utdaterte Symbian-operativsystemet, som selskapet hadde holdt seg til i mange år. Windows Phone-operativsystemet er i praksis mobil-versjonen av Windows 8.

Skiftet ble sett på som et rop om hjelp fra Nokias side. Nokia-skuta var i ferd med å synke, og så kastet Microsoft ut en redningsbøye i form av Windows Phone 8, het det i de billedlige skildringene av det som skjedde.

Forutsetningen for dette senarioet var naturligvis knyttet til forventningene om at Windows Phone - og Windows 8 - ville bli en formidabel suksess.

Selv mange av oss som trives med Windows 8 på pc-en og Windows Phone på mobilen, må imidlertid innse at Microsofts nye operativsystem-generasjon så langt ikke har vært noen dundrende suksess.

Mobiler bsert på Windows Phone-operativsystemet har hittil bare greid å erobre beskjedne tre prosent av smarttelefon-markedet, ifølge amerikanske Computerworld .

Rollebytte

Derfor er vi nå vitne til et rollebytte, påpeker analytikeren Charles Golvin hos Forrester Research.

- Nå er det Microsoft som trenger Nokia like mye, eller enda mer, for å hjelpe (med å promotere) Windows Phone, sier han.

Like etter at Nokia lanserte den nye 1020-mobilen på torsdag, la Microsoft ut et blogginnlegg der det het at Lumia 1020-mobieln var et resultat av svært tett samarbeid mellom Nokia på den ene siden og Microsofts Windows Phone-team på den andre.

For noen analytikere fortonet det seg som om Microsofts blogginnlegg nærmest var en bønnerop om å få oppmerksomhet rundt Windows Phone-operativsystemet, skriver Computerworld USA.

Microsofts utviklingsarbeid

I blogginnlegget gjør Microsoft det klart at grunnen til man får tatt ut full effekt av 41-megapikslerkameraet i Nokia Lumia 1020, er at Microsofts folk har gjort mye utviklingsarbeid og tilrettelegging av brukergrensesnittet for at dette skulle bli mulig. Utsagnet om dette er tillagt Kevein Shields, Nokias Lumia-sjef som tidligere arbeidet hos Microsoft.

Og den ansvarlige for Windows Phone hos Microsoft, Joe Belfiore, sier i bloggen at Windows Phone-arkitekturen måtte tilpasses for at Nokias mobilkamera i Lumia 1020 skulle kunne ta to bilder samtidig, ett med superhøy oppløsning og et 5-megapiksel-bilde som lettere kan deles via internett.

Under lanseringen av Lumia 1020 i New York hevdet Nokias toppsjef Stephen Elop at kameraet i mobilen vil gi bedre bilder under mange forhold, blant annet i dårlig lys, enn konkurrenter som Apples iPhone, med kamera på åtte megapiksler, og Samsung Galaxy S4 Zoom, med kamera på 16 megapiksler.

Fakta

  • Nokia Lumia 1020 har en berøringsfølsom 4,5-tommers skjerm basert på AMOLED-teknologi. Prosessoren er en Qualcomm Snapdragon S4-prosessor med dobbelt kjerne og en klokkefrekvens på 1,5 GHz.
  • Mobilen har 2 GB internminne og 32 GB integrert lagringsplass.
  • Maksimum taletid i 2G-nettet er oppgitt til 19,1 timer, eller 13,3 timer i 3G-nettet.
  • Musikkavspillingstiden er oppgitt til 63 timer.
  • Med tilbehørsdeksel får man trådløs lading.
  • Nokia Lumia 1020 drives av Windows Phone 8 og leveres med MS Office og Lumia-funksjoner som Nokia Musikk og gratis taleveiledet navigering.
  • Mobilen leveres i sort, hvitt eller gult.
  • Vekten er oppgitt til 158 gram.
  • Norsk pris er foreløpig ikke kjent. I USA starter leveringen i slutten av juni, mens norske kunder må vente til fjerde kvartal.

Les om:

Foto/video