Rykter om super-retro fra Nikon

Rykter om super-retro fra Nikon

Nikon DF skal være navnet på et kommende retro-speilreflekskamera fra Nikon.

Nettstedet Nikon Rumors har skrevet mye om denne saken de siste dagene.

Ryktene er så hete at de nå til og med er gjengitt hos det seriøse fotonettstedet Digital Photography Review (DPreview).

Diskusjonen går så fillene fyker om dette er rykter som kan tas på alvor. Nå har imidlertid Nikon selv kastet bensin på bålet ved å legge ut en mystisk videosnutt der vi så vidt skimter et kamera som en del tolker som bevis på at den angivelige Nikon DF snart er en realitet.

Inspirert av Nikon FM/FM2

Det er noen av Nikons filmbaserte klassiske speilreflekskameraer fra 1970-1980-tallet som skal være design-mal for Nikon DF.

Ryktemakerne peker blant annet på Nikon FM fra 1977 og etterfølgeren Nikon FM2 fra 1982. Dette var populære semiprofesjonelle entusiastkameraer – solide metallkonstruksjoner, men likevel til betydelig lavere priser enn datidens proffspeilreflekser, som Nikon F2. Nikon FM og FM2 var utvilsomt med på å gi Nikon en sterk posisjon i kamerabransjen.

Dyrt

Hvis ryktemakerne har rett, vil imidlertid ikke den nye Nikon DF bli noe folkelig kamera, i hvert fall ikke hvis prisen blir så høy som 3000 dollar (nærmere 18 000 kroner) bare for kamerahuset. Med norsk moms betyr det en pris på rundt 22.000 kroner.

Ifølge ryktene vil det nye kameraet være strippet for «unødige» funksjoner som muligheten til å ta opp video. Nikon har nå selv vært med på å forsterke dette ryktet ved å legge ut en video som støtter opp om en slags liksomkampanje for «pure photography».

Ifølge Nikon Rumors skal det kommende kameraet ha ordinær Nikon F-kamerafatning og skal dermed kunne bruke et enormt utvalg av gamle så vel som nye Nikon-objektiver. Selv om kameraet vil være forholdsvis kompakt, er det angivelig ikke snakk om noen speilløs konstruksjon.

På den andre siden snakker vi om fullformatkamera, det vil si med det som Nikon kaller FX-bildebrikke i 36 x 24 mm-størrelse, trolig med oppløsning på 16,2 megapiksler.

Tross retro-utseendet vi det trolig ha samme autofokussystem som i nye Nikon D610, med 39 autofokuspunkter, samt lysfølsomhet opptil ISO 102.400 ukalibrert, og mulighet for serieopptak på opptil 5,5 bilder i sekundet.

Vekten på kamerahuset blir angivelig 765 g.

Retro-trenden

Foruten dette konkrete kameraets tekniske spesifikasjoner går debatten på diverse fotonettsteder nå sterkt om retrokamera-trenden generelt. For eksempel påpeker DPreview at kamerautviklingen har kommet langt forbi 1980-nivået når det gjelder ergonomi: - Vi håper at et slik kamera viser seg bare å være inspirert av de klassiske kameraene og ikke slaviske kopier av dem.

Uansett er det bare å smøre seg med tålmodighet. Svaret på om det er hold i ryktene, får vi trolig et stykke ut i november, spås det.

Les om:

Foto/video