Sannheten avsløres av it

Sannheten avsløres av it

Ungdom bruker mobilkamera for å knekke militærjuntaen i Burma.

Fredag var første dag for filmen Burma VJ (Video Journalists) på norske kinoer. På Ringen Kino i Oslo var både Joshua, som er leder for det hemmelige journalistnettverket i Burma og hovedpersonen i dokumentarfilmen, og Torstein Nybø, produsent for det norske selskapet Mediamente, til stedet under den offisielle norske premieren av filmen om Burma.

I over førti år har Burma vært styrt av et militær diktatur. De fleste vet lite om hva som foregår i landet, men det er i ferd med å endres. Ikke fordi juntaen har blitt mildere eller svakere, men fordi en liten gjeng med modige mennesker bruker moderne teknologi å hente ut unike bilder fra landet.

En av de viktigste verktøy for diktatorer er å kontrollere ”sannheten”. For å kunne styre den må man ha makt over mediene og informasjonen.

Den delvis norsk produserte filmen Burma VJ viser opptak fra Burma som er tatt med enkle midler som digitale videokameraer og mobiltelefoner, og smuglet ut av landet, eller sendt ut via satellitt. Filmen viser til dels hakkete bilder fra et hektisk Rangoon, men de viser sannheten. Og det er nettopp den virkeligheten som myndighetene ikke ønsker å dele med resten av verden.

- Årets viktigste

Burma VJ har allerede blitt utnevnt som ”årets viktigste film” av både VG og Dagbladet . Filmen har rukket å hente inn en rekke internasjonale priser, blant annet i Amsterdam, Berlin, Danmark og Sundance Festival i USA. Filmen viser bildene som er tatt opp i et av verdens mest stengte land, og fører oss til en høydramatisk periode i september 2007. I høsten for to år siden demonstrerte folket i hovedstaden for første gang på 19 år. I 1988 ble en folkebevegelse med Aung San Su Kyi i spissen brutalt slått ned, og 3000 mennesker ble drept.

- Noen ganger slår tanken meg at deres død er glemt og uten nytte. Vi kan ikke fortsette, vi kan ikke la flere mennesker dø, sier Joshua i filmen som forklaring hvorfor det er så uhyre viktig at sannheten kommer ut av landet.

Hendelsesforløp har blitt dokumentert av en gjeng med modige mennesker. Vi ser munkene komme inn på gatene, vi ser folket som tør å følge dem. Vi ser håpet, vi ser gleden, vi et folk som ønsker seg en bedre tid. Og så er vi vitne til at militæret ruller inn og lader sine våpen.

Les mer om filmen her.

Les om:

Foto/video