Satser på lampefrie projektorer

Satser på "lampefrie" projektorer

Mer miljøvennlig med LED- og laserlys, hevder produsent.

Casio har i vår lansert en rekke nye projektorer og satser sterkt på hybrid LED-lys i stedet for tradisjonelle halogenpærer. Det gir store miljøfordeler og lavere kostnader, hevder salgssjef Olav F. Dallas hos Casio Scandinavia AS.

Med LED-lys slipper man blant annet kvikksølvforurensningen som tradisjonelle halogenpærer drar med seg. Dessuten varer LED-lampene vanligvis lengre enn projektorens levetid, noe som gir lavere driftskostnader fordi man slipper dyrt lampebytte. I tillegg er strømforbruket beskjedent – ned til bare én watt i standby-modus, ifølge Casios talsmann.

Casio har en beskjeden markedsandel på det norske projektormarkedet, men er inspirert av en ganske høy markedsandel på rundt 26 prosent i hjemlandet Japan, ifølge Dallas.

Før jul i fjor kunne Casio glede seg over å ha dratt i land en av Årets Dataprodukt 2010-priser fra PC World Norge. Dette er en serie utmerkelser som går til nyskapende produkter, og det var Casios LED-hybridløsning som imponerte redaksjonen sterkt nok til lå sikre en produktpris.

Rendyrkede LED-lysprojektorer finner man først og fremst i såkalte «mikro-projektorer», bittesmå projektorer som ikke er større enn at man kan bære dem med seg i jakkelommen. Problemet med disse projektorene er at de er altfor lyssvake til å brukes profesjonelt i bedriftssammenheng – Casio satser utelukkende på bedriftsmarkedet med sine projektor-produkter.

Hybrid LED-teknologi

Casio har derfor utviklet en hybrid LED-teknologi, der man kombinerer LED-lamper med laserlys. I utgangspunktet har man benyttet rødt LED-lys kombinert med blått laserlys og grønt lys som produseres ved å endre bølgelengden til blått laserlys ved hjelp av en fosfor-innretning. Problemet til nå har vært at det er vanskelig å produsere sterkt nok grønt lys enten ved hjelp av LED-lys eller via laser.

I den nye generasjonen som er lansert nå i vår, er hybridløsningen forbedret ved at både rødt og blått lys kommer fra lyssterke LED-kilder, mens grønt fortsatt konverteres fra blått laserlys.

For ett år siden var lysstyrken som ble oppnådd ved hjelp av Casios hybridteknologi 2500 ansi lumens. I fjor høst fikk man økt lysstyrken til 3000 ansi lumens, og på de mest avanserte modellene som er kommet på markedet i vår, snakker vi om 3500 ansi lumens.

Modellserien som Casio sitter med nå, består av hele 12 modeller. De to mest avanserte modellene, med Pro i navnet, har en lysstyrke på 3500 ansi lumens. Dette er «full size»-projektorer som gjerne kan monteres i taket. Oppløsningen er XGA på 1024 x 768 punkter.

Vårkolleksjonen om fatter også to kortkast-projektorer. Dette er projektorer som kan stå plassert nært inntil lerretet og som er populære i skoleverket. XJ-ST155 har lysstyrke på 3000 ansi lumens, mens lysstyrken på XJ-ST145 er oppgitt til 2500 ansi lumens. Også her er det snakk om XGA-oppløsning.

Casios Standard-serie består av hele åtte modeller, med henholdsvis 3000 og 2500 ansi lumens-lysstyrke, men de svakeste av dem vil ikke være med i det norske produktutvalget. Utstyrsnivå og oppløsning varier noe innenfor denne gruppen – blant annet finner man både WXGA-oppløsning (1280 x 800 punkter) og XGA-oppløsning.

Et klassisk projektorproblem er at lampen - og selve projektoren - blir så varm i bruk at projektoren må avkjøles før du kan pakke den ned etter at du har slått den av. Casio hevder at deres projektorer kan puttes i veska fem sekunder etter at du har slått av projektoren.

Pekesystem

Blant ekstrautstyret som Casio har utviklet, finner vi et interaktivt pekesystem. Ved å peke mot lerretet med Casios «Interactive Pointer» trigger man enkelte funksjoner på en pc som gjør at systemet fungerer omtrent som en elektronisk whiteboard-tavle der man elektronisk kan tegne eller sette inn merknader på lerretet og sette i gang andre interaktive funksjoner. Løsningen er tilgjengelig på kortkast-modellene – en populær funksjon i utdanningsmiljøer – og den mest avanserte Pro-maskinen.

Projektorene har ellers en femtrinns automatisk lysstyrkeregulering som tilpasser lysstyrken til omgivelsene og bidrar til redusert strømforbruk.

En del av modellene er utstyrt med trådløs nettverksfunksjon og kan fjernstyres fra en nettverksoppkoblet pc eller ved hjelp av smarttelefon med trådløst nettverk og med MobiShow-programvaren installert. MobiShow er tilgjengelig både for Android, iOS og Windows Mobile. Noen av modellene kan dessuten kjøre presentasjoner direkte fra usb-minnepinne uten tilkobling av pc.

Casio-projektorene er dessuten forberedt på 3D-presentasjoner. Da må man kjøpe Casio 3D Converter-programvaren, som er tilleggsutstyr, i tillegg til at man må kjøpe inn et antall Casio 3D-briller.

En del av de nye Casio-modellene er i salg nå, mens Short-Throw- og Pro-modellene ventes i salg i midten av juli.

Mer informasjon hos Casio Scandiavia .

Les om:

Foto/video