Se film på pc-en helt lovlig

Se film på pc-en helt lovlig

PC Worlds oversikt over nettbaserte filmtjenester.

Å se film rett fra nettet på lovlig vis blir stadig enklere og mer utbredt. I USA har de kommet et godt stykke med videosalg og leie via for eksempel Netflix og iTunes. Det har imidlertid dukket opp mange nye tjenester på det norske markedet det siste året, hvor det er mulig å leie og kjøpe både film og tv-serier.

For å få en best mulig filmopplevelse er det lurt å koble pc-en til tv-apparatet ditt. Suppler gjerne med hjemmekinohøyttalere eller tilsvarende. Du kan bruke en stue-pc som alltid står koblet til tv-en, eller du kan koble tv-en opp mot en bærbar pc med VGA- eller HDMI-inngang. De aller fleste nye bærbare pc-er støtter HDMI.

Det finnes som nevnt flere filmtjenester å velge mellom her til lands, og tjenestene varierer i både pris og utvalg. Hva er alternativene?

TEST:

Filmtjenester - Se film rett fra nett

Headweb

Opprinnelig en svensk tjeneste som lar deg kjøpe og leie film rett i nettleseren. Headweb fungerer på både Mac, PC, Linux og Playstation 3, samt Mac-mediesenteret Plex. Prisene ligger på mellom 29-39 kroner for en leiefilm, og mellom 60-90 kroner for en kjøpefilm. Kjøpefilmene kan brennes til DVD. For streaming av filmer brukes både Adobe Flash og Microsoft Silverlight. Sistnevnte er ikke tilgjengelig på Linux og Playstation. Utvalget er bra, og tjenesten har fiffige koblinger opp mot Facebook og Twitter. Både lyd- og bildekvalitet er kurant.

Film2Home

En god filmtjeneste som fungerer rett i nettleseren. Den streamer film gjennom Microsoft Silverlight, og kan brukes av Mac- og PC-brukere. Film2Home er både rask og brukervennlig. Gode søkefunksjoner gjør det enkelt å finne filmer. Filmutvalget er bra, og prisene midt på treet. Filmer koster mellom 39-50 kroner å leie, og 80-150 kroner å kjøpe. Film2Home har også gratisfilmer, men foreløpig er ikke utvalget veldig stort.

SF Anytime

SF Anytime er en etablert filmtjeneste som fungerer rett i nettleseren - men bare i Windows, da den krever Windows Media Player. SF Anytime har til gjengjeld et stort filmutvalg, særlig hva gjelder nordiske filmer, og du finner alt fra eldre filmer til en rekke nye storfilmer. Prisene ligger på rundt 30 for leie av litt eldre filmer, til i overkant av 50 kroner for helt nye titler. Filmer kan også kjøpes, med priser fra like i underkant av 100 kroner til opp mot 150 kroner. Kvaliteten er tilnærmet dvd-kvalitet, og lyden er jevnt over bra. SF Anytime har også HD-filmer, men utvalget er ikke så stort.

Voddler

Enda en tjeneste som kommer fra Sverige. Her kan ikke filmene lastes ned, men de streames i et eget Adobe Air-program kalt Voddler Client. Programmet fungerer både på Mac og PC. Voddler tilbyr gratis visning av mange filmer fra et par år tilbake, uten at utvalget er spesielt imponerende. Leie av film koster mellom 20 og 50 kroner. Voddler er relativt enkel å bruke og filmkvaliteten er bra.

CDON.com

CDON er en av de største nettbutikkene for cd, dvd og spill i Norden, og har etter hvert også tatt steget over til nettbasert utleie og salg av musikk, film og spill, i tillegg til direktesendinger fra ymse sportsarrangementer. Innhold streames i nettleseren, og filmene har tilnærmet dvd-kvalitet. CDON har et par gratistilbud for de som har lyst til å sjekke ut tjenesten før de betaler. Tjenesten har for øvrig noen av de laveste prisene på leiefilm.

Andre

Det finnes flere andre filmtjenester enn de vi har nevnt ovenfor. Zune Video er tilgjengelig om du har Xbox 360. Filmarkivet, Telenor Online TV og Viasat OnDemand finnes for bruk på pc-en. Mange etterlyser fortsatt filmer og tv-serier på norske iTunes Store, men enn så lenge er dette forbeholdt noen utvalgte land, deriblant USA og Storbritannia.

Les om:

Foto/video