Se opp for Hitler-barter!

Se opp for Hitler-barter!

Jon Niklas Rønning er halvparten av komikerduoen Bye og Rønning. Vi har snakket med ham om hans forhold til data.

Jon Niklas Rønning (29) utgjør ene halvparten av komikerduoen Bye og Rønning. De to er blitt møtt med strålende anmeldelser og høye terningkast for det meste de har gjort - både på scenen og på TV.

Når Jon Niklas ikke er ute og farter med kollega Anders Bye, sitter han ofte med MacBook-en sin og leker. Da vi spurte ham om hva han bruker den til, svarte han for eksempel at han gjerne skulle ha hacket seg inn i fotomappen din for å tegne Hitler-bart på bildene dine.

I disse dager er Bye og Rønning aktuelle med «Renter Som Kommer», en musikkvideo med deres eget skjeve fokus på finanskrisen. Originalen er selvfølgelig basert på DiDerres monsterhit «Jenter» fra 90-tallet. Videoen kan blant annet ses på YouTube, eller på Bye og Rønninge egne hjemmesider byeogronning.no.

- Når brukte du en pc (eller annen datamaskin) sist?

- Jeg har MacBook, og den brukte jeg sist for 15 sekunder siden. Unnskyld... 16 sekunder siden, for å være helt korrekt!

- Hva brukte du den til?

- Jeg prøvde å lage et datavirus for alle Mac-brukere. Ideen var å få til et virus som åpnet brukernes bildemapper, for så å tegne Hitler-bart på alle ansiktene.

- Husker du når du fikk din første datamaskin?

- Det var i 1995. Frem til da hadde jeg elektrisk skrivemaskin, som forsåvidt var mer praktisk. Det var jo PC og printer i ett.

- Husker du hvilken type det var og hvilken kapasitet den hadde (harddiskstørrelse/ram)?

- Det var en Compaq. Mer husker jeg ikke. Før det hadde jeg EDB som valgfag på ungdomsskolen. Det var gamle maskiner fra Tiki-Data. Brannfjell skole hadde ikke råd til Windows, så vi brukte Enable tekstbehandlingsprogram. Vi måtte sette margene selv - og det var ikke mulig å forandre font eller størrelse på skrift.

- Når brukte du mobilen din sist, og til hva?

- Jeg brukte den for fem minutter siden. Det var en kompis som ringte, og jeg brukte mobilen til å svare, verbalt, på hans henvendelse. Ellers skriver jeg sms-er, bruker wap-funksjonen når jeg er et sted uten Internett - og innimellom bruker jeg den også som bokmerke.

- Hvilket teknisk hjelpemiddel kan du ikke klare deg uten?

- Mobil, iPod og Mac?

- Hvilke(t) nettsted(er) må du innom daglig?

- Min favorittartist Lars Winnerbäcks side: www.winnerback.se, Yahoomail.com (der jeg har mailkontoen min) byeogronning.no (for å svare på spørsmål fra folk som besøker siden), Dagbladet.no og YouTube.com for å sjekke ut hva slags nye innslag laget av oss i Bye & Rønning som folk har lagt ut. Det funker som et bra forbrukerverktøy for å finne ut hvilke ting vi har laget som folk setter mest pris på.

- Nevn et teknologisk irritasjonsmoment i hverdagen (hvis du kommer på noe).

- Alle de nett-TV og nettradiofunksjonene som ikke er kompatible med Mac. TV2 er, for eksempel, helt håpløse når det gjelder web-TV for Mac.

- Du får ønske deg en teknisk/elektronisk duppeditt som ikke finnes per i dag, hva skulle det ha vært?

- Teleport, slik at jeg kan teleportere meg fra et spillested til et annet uten å måtte gjennom sikkerhetssjekken på Gardermoen fem ganger i uka.

- Hvilken plateutgivelse mener du er tidenes beste?

- Lars Winnerbäck med «Rusningstrafik». Det er som en selvbiografi om mitt eget liv, uten at jeg har skrevet den. Ellers elsker jeg Loudon Wainwright III med «Album III».

- Hvilken bok bør alle ha i bokhyllen, og aller helst også ha lest?

- Raymond Carver med «Where I'm Calling From». Den avdøde amerikaneren skrev verdens beste noveller - som etter hvert ble filmatisert i Robert Altmans «Short cuts».

- Hva er det morsomste med jobben din?

- Å få lov til å reise rundt og spre humor til norske folk, muligheten til å kle seg ut som påskekylling og fremføre de sykeste setninger på NRK, og attpåtil få betalt for det. Og så er det jo morsomt å ha et yrke hvor man faktisk kan klage dersom det ikke er en kasse pils backstage før hver jobb.

Denne saken er et utdrag fra artikkelen som har stått i Computerworlds bilag It-karriere.

Les om:

Foto/video