Selger mer nær-projektorer

Selger mer nær-projektorer

Salget av short throw eller nærprojektorer vokste kraftig i 2009. I år vil veksten fortsette.

Salget av såkalte short throw-projektorer vokser. Denne projektortypens fordel er at den kaster bildet fra så små avstander at foredragsholderen ikke står i veien for lysstrålen, og ikke blir blendet av lysstrålen. Dette er perfekt for utdanningsinstitusjoner og møterom. Dette markedet er vokser nå kraftig i Norge forteller Hattelcos Sveinung Sætre.

- Ser vi på 2009 for vår del var 30 prosent av salget på businessiden slike projektorer. Året før var det bare 10 prosent, sier han.

I forrige uke lanserte Hitachi en ny linje short throw-projektorer på et seminar arrangert i samarbeid med Hattelco. De tilbyr to kategorier - Short throw, som står en meter fra tavlen, og Ultra Short Throw som står enda nærmere. Hitachis nye nærprojektorer koster fra rundt 6000 kroner og oppover, mens ultra-varianten ligger på rundt 9000 kroner ut til forhandler.

HD og lavere pris gir mer vekst

Markedet for nærprojektorer er fortsatt lite sammenlignet med vanlige projektorer, men analyseselskapet GFK er blant det kommer en kraftig vekst. I Storbritania økte volumet med over 600 prosent fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009. De ser først og fremst vekst innen utdanning- og businessemarkedet. Prisene på nærprojektorer lå i fjor på et gjennomsnitt som var 50 prosent høyere enn standard projektorer, men prisene er på vei ned og da tror GFK at nærprojektorer med HD kommer til å slå an også i konsumentmarkedet.

Andreas Bakken i Osnes, som fører Hitachis eget tavlesystem, Starboard, forteller at de også opplever en betydelig økning i salget.

- I fjor var det en veldig god vekst, og rundt jul tok det helt av. Salget ble doblet i 2009 sammenlignet med året før. Vi håper på en tilsvarende vekst i år, sier han.

Denne uka, på utdanningsmessen i Lillestrøm, forsøker tavleleverandøren å sette sammen verdens største interaktive tavle. Den skal ifølge Bakken bli 15 meter lang og være styrt av 6 pcer.

Pågang fra skoleverket

Det er mange bedrifter som går for interaktive tavleløsninger, men det største markedet er allikevel skoleverket.

En av grunnene til godt salg av nærprojektorer, er at de passer godt i bruk sammen med interaktive tavler. Og salget interaktive tavler vokser. Slike tavler med touch-funksjon kan fange inn hva det måtte være av programvare og nettsteder, samtidig som den som står ved tavlen kan bruke hendene til alt man ellers ville brukt en mus til.

- Det er også utviklet egne projektormodeller for utdanningsektoren som er med justert lysnivå etter kravene i det engelske skoleverket. Her skal lysstyrken ikke være høyere enn 1500 ansi lumen. Og for å forebygge tyveri i tilbyr Hitachi en egen variant farget orange som bare selges til skoler, forteller Sætre.

Les om: