Silverlight før Flash på iPhone?

Silverlight før Flash på iPhone?

Microsofts Silverlight kan komme før Adobes Flash på iPhone.

Gjennom en demonstrasjon med strømmende video til iPhone har Microsoft vist at deres Silverlight-teknologi kan komme til iPhone før Adobes konkurrerende Flash-teknologi.

Demonstrasjonen av trådløst overført H.264-video fant sted på Microsofts store utviklerkonferanse i Los Angeles nylig – PDC 2009 (Professional Developers Conference).

Flash-problemer

Adobe har problemer med å få sin Flash-teknologi inn på iPhone-plattformen. Selskapet skryter gjerne av at deres nettleser-plugin Flash Player er installert på pc-ene til 99 prosent av alle nettleser-brukere. Flash-teknologien fremstilles som en nøkkelteknologi for kryssplattform-anvendelse av grafikk, animasjoner og video på internett.

Derfor lurer «hele verden» på hvor det blir av Flash på iPhone, som er som skapt for å vise video, men som foreløpig ikke støtter Flash. Ifølge mange av dem som deltar i debatten, finner man svaret i Apples manglende vilje til å la utenforstående få såpass sterk styring av medieplattformen på iPhone som Flash-teknologien vil være.

Microsoft vinner?

Desto mer overraskende synes mange det er at Microsoft nå plutselig fremstår som en mulig vinner i kappløpet om rike mediepresentasjoner på iPhone. Microsoft-folk sier forklaringen er at de ganske enkelt bare har samarbeidet godt med Apple.

Macworld.se siterer Microsofts ansvarlige for utvikling av brukeropplevelser, Brian Goldfarb, som i et intervju med nettstedet Betanews forklarer hvordan Microsoft har jobbet sammen med Apple om en Silverlight-løsning for iPhone.

Det handler imidlertid ikke om å porte noen Silverlight-plugin til iPhone. I stedet har Microsoft bygd en løsning for Silverlights serverprogramvare som kan «se» når en video først og fremst er tenkt å bli vist i et QuickTime-miljø. Hvis den er det, sendes en kompatibel videostrøm til iPhone som kan spilles av direkte i Mobile Safari.

Samarbeidet med Apple viser seg for øvrig å ha vært ganske ensidig. Microsoft-utviklerne sørget først på egenhånd for å utvikle en fullt ferdig fungerende løsning, og så viste de den til Apple, som ga sin støtte til løsningen, heter det.

Løsningen går ut på at video som ligger på en IIS-server blir «opplært» til å detektere at det kommer en forespørsel om visning via et QuickTime-basert system. Deretter blir innholdet oversatt til å støtte MPEG2 v8-formatet, som fungerer på iPhone. Det avgjørende poenget skal være at videoen spilles uten at det finner sted noen endring av kode, skriver Betanews.

Les om:

Foto/video