- Skandinavia har funnet gullformelen

- Skandinavia har funnet gullformelen

Vi er ivrigst i verden på å strømme musikk fra Wimp, Spotify og Grooveshark.

Skandinavia er verdensmestere i strømming, også kalt streaming, av musikk. For mens salget av digital musikk i Norge ved hjelp fra strømmingsleverandører som norske Wimp og svenske Spotify den siste tiden har gått forbi salget av fysisk musikk, sitter ellers fremoverlente amerikanere fortsatt godt tilbakelent med gedigne cd-hyller.

- Skandinavia ligger foran resten av verden. De store markedene har ikke funnet frem til suksessen ennå, selv om vi har musikkbransjen bak oss, sier Wimp-direktør Per Einar Dybvik.

- Dette er fremtiden for å skape de gode inntektene i bransjen.

- År én

Rettighetsorganisasjonen Tono har omtalt 2010 som år én i den digitale musikkalder, etter å ha sett fjorårets salgstall. Og resten av bransjen er lang på vei enige.

- Inntektene for digital musikk, det vil si nedlasting og strømming, har vært beskjeden i mange år, men i fjor økte de med 75 prosent på grunn av strømming. Det skyldes nok at strømmingstjenestene i større grad var en lukket tjeneste i 2009, mens tilgang ble åpnet for alle i 2010. 2010 ga en voldsom medgang, og jeg tror markedet var overmodent, sier Jan Richard Kjelstrup, kommunikasjonssjef i Tono.

Norske Wimp merker effekten via hvor mange som lytter til musikk via tjenesten. I januar i år var det 100.000 lyttere. I mars 150.000. I skiftet mellom april og mai 200.000 lyttere blant Wimps brukere i Norge, Sverige, Danmark og Portugal (i sistnevnte land under merkenavnet Musicbox).

Det hører med til historien at Wimp nylig også har fått tilgang til en hel haug nye kunder, etter at Canal Digital begynte å inkludere Wimp-abonnement i sitt underholdningstilbud. Brukerne ble migrert gradvis inn fra 4. april. Fredag 20. mai i forrige uke var alle 700.000 Canal Digital-hustander på plass med inkludert Wimp-abonnement -- riktignok med oppsalgsopsjon om brukerne også vil ha mobiltelefontilgang.

Wimp og Canal Digital markerte det hele ved å la DDEs spillende manager Bård Jørgen Iversen klippe over noen snorer, helt konkret seks gitarstrenger, etterfulgt av en bransjedebatt om norsk digital musikkfremtid.

Bransjen positiv

I en undersøkelse utført for Wimp svarer 54 prosent av respondentene at de tror inntektene fra strømming blir like store som fra cd-salg. 20 prosent tror det blir større. Bare 18 prosent har dårlig tiltro og svarer nei. I undersøkelsen er 70 prosent av respondentene fra platebransjen, resten er fra den øvrige kulturverden, som for eksempel kulturjournalister og ulike organisasjoner.

De som er i musikkbransjen og som er under 30 år, er helt frelst. Blant disse er alle enig eller helt enig i at strømming kommer til å bli den dominerende måten å omsette musikk på.

Den digitale modellen medfører helt nye måter å jobbe på, men A&R-manager i EMI Music, Jarle Savio, ønsker likevel strømming i høyeste grad velkommen.

- Det blir annerledes. Men låtene og albumene får lengre levetid, ettersom det alltid vil være tilgang til dem. Det går fra "løp og kjøp" til "kanskje du liker dette?", og dermed blir det ikke lenger mulig å "lure" noen, sier han.

Mikal Tellé fra Made Managment tror ikke nødvendigvis strømmingmodellen gjør at folk stopper å kjøpe fysisk musikk heller.

- Folk handler musikk på bakgrunn av hva de hører på Wimp, tror han.

Iversen fra DDE ser også fordelen i at DDE blir mer tilgjengelig og at DDE kanskje får nye fans.

- De siste par årene har vi vært på en del turneer i grisgrendte strøk. Der er det umulig å skaffe seg DDE-cd, det er jo ingen platebutikker der. Kanskje vil folk se at DDE er mer enn bare "Rai, Rai" og "Rompa mi", sier han.

Men det er klart, pengene teller. Og med strømmingstjenester følger en ny inntektsmodell. Les videre på neste side!

Les om:

Foto/video